Adakah benar bahawa sakit haid adalah tanda sukar hamil?

Sebagai wanita, sakit haid tentunya sesuatu yang biasanya anda alami setiap bulan. Walaupun biasa, ada beberapa wanita yang berpendapat bahawa sakit haid boleh menyulitkan kehamilan. Adakah itu benar?

Sakit haid biasanya muncul beberapa hari sebelum haid hingga beberapa hari selepas haid. Kesakitan ini digambarkan oleh banyak wanita sebagai kekejangan perut yang merebak ke pinggang, punggung, pangkal paha, dan vagina.

Selain kesakitan atau kekejangan, wanita yang mengalami sakit haid juga sering mengalami beberapa gejala lain, seperti sakit kepala, mual, cirit-birit, dan kelemahan.

Membezakan Kesakitan Menstruasi Normal dan Tidak normal

Kesakitan haid disebabkan oleh pengecutan otot di dinding rahim yang diatur oleh hormon prostaglandin. Pengecutan ini berlaku kerana rahim cuba mengeluarkan telur yang tidak dibaja. Pembebasan telur dan darah dari dinding rahim ini disebut haid atau haid.

Pada sesetengah wanita, hormon prostaglandin dihasilkan dalam jumlah normal, sehingga rasa sakit haid yang muncul ringan dan tidak terlalu mengganggu.

Walau bagaimanapun, ada kalanya prostaglandin dihasilkan dalam jumlah yang lebih besar, sehingga menyebabkan kontraksi rahim lebih kuat. Inilah yang membuat sebilangan wanita merasa sakit haid yang lebih berat.

Kesakitan haid yang timbul kerana ini bukanlah perkara yang berbahaya. Hingga kini, kemunculan kesakitan haid yang disebabkan oleh pengeluaran prostaglandin juga belum terbukti menyebabkan masalah kesuburan atau menyukarkan proses kehamilan.

Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, sakit haid yang berlebihan atau senggugut juga boleh disebabkan oleh keadaan atau penyakit tertentu. Ini berisiko mengganggu kesuburan wanita.

Berikut adalah beberapa penyakit yang menyebabkan kesakitan haid yang tidak dapat ditanggung sehingga menyukarkan wanita untuk hamil:

1. Endometriosis

Endometriosis adalah keadaan apabila tisu yang menyerupai lapisan rahim tumbuh di luar rahim. Tisu ini boleh tumbuh di ovari atau ovari, saluran tuba, vagina, ke pundi kencing dan saluran pencernaan.

Selain kesakitan haid yang berlebihan, endometriosis dapat menyebabkan gejala kesakitan ketika membuang air kecil, lebih banyak darah haid, sakit semasa hubungan seks, dan gangguan pencernaan, seperti cirit-birit dan sembelit.

Sekiranya tidak dirawat, endometriosis bukan sahaja menyebabkan kesakitan haid yang berat, tetapi juga mempengaruhi kesuburan wanita. Beberapa kajian menunjukkan bahawa hampir 50 peratus wanita dengan endometriosis mengalami kesukaran untuk hamil.

2. Miom

Fibroid rahim atau fibroid adalah tumor jinak di dalam atau di sekitar rahim. Gejala fibroid serupa dengan endometriosis, tetapi mungkin disertai dengan gejala kembung atau tekanan di bahagian bawah perut. Sekiranya fibroid rahim cukup besar, keadaan ini bahkan boleh menyebabkan perut kelihatan membesar.

Fibroid tidak hanya menyebabkan sakit haid, tetapi juga menurunkan tahap kesuburan dan meningkatkan risiko keguguran.

3. Keradangan pelvis

Keradangan pelvis adalah keradangan pelvis dan organ-organ di dalamnya, termasuk rahim, ovari, dan tuba fallopi, kerana jangkitan, seperti klamidia atau trikomoniasis. Wanita dengan penyakit radang pelvis sering mengalami kekejangan atau kesakitan haid yang lebih berat.

Keradangan pelvis boleh menyebabkan tisu parut terbentuk di ovari, rahim, dan tiub fallopio. Ini menyukarkan sperma untuk mencapai telur, sehingga lebih sukar bagi wanita dengan penyakit radang panggul untuk hamil.

4. Adenomiosis

Adenomyosis adalah keadaan yang berlaku apabila lapisan permukaan rongga rahim (endometrium) tumbuh di dalam dinding otot rahim. Keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan semasa haid dan pendarahan yang berat dan berpanjangan semasa haid (menorrhagia).

Tidak jelas sama ada keadaan ini boleh mempengaruhi kesuburan atau tidak, tetapi beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa ia mungkin berlaku.

Sekiranya anda mengalami sakit haid yang mungkin disebabkan oleh beberapa penyakit di atas, terutamanya jika anda sudah mengalami masalah kesuburan, anda harus berjumpa pakar sakit puan untuk pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang tepat.

Petua Meringankan Sakit Menstruasi

Untuk melegakan kesakitan haid yang menyusahkan, anda boleh melakukan petua berikut:

1. Minum air suam

Minum air suam atau teh halia dapat membantu menghilangkan rasa sakit serta mengatasi kembung yang anda rasakan ketika haid anda tiba. Bukan hanya baik untuk menghilangkan rasa sakit, minum air suam atau teh halia juga dapat mencegah dehidrasi.

2. Kompres air suam

Untuk melegakan kesakitan haid yang mengganggu, anda juga boleh menggunakan kompres hangat. Caranya adalah dengan memasang botol yang berisi air suam, tuala hangat, atau alas pemanas (PAD pemanasan) di perut atau belakang.

Kompres kawasan perut atau belakang selama 15-20 minit 2 atau 3 kali sehari.

3. Pengambilan kalsium

Makanan yang tinggi kalsiumnya termasuk susu dan produk tenusu lain, biji bijan, badam, dan sayur-sayuran hijau. Makanan jenis ini dipercayai berkesan untuk menghilangkan rasa sakit haid. Sekiranya anda ingin mengambil makanan tambahan kalsium, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu.

4. Kurangkan kafein

Mengurangkan atau menghentikan pengambilan minuman berkafein dapat membantu mengurangkan kekejangan haid dan kesakitan. Perlu diingat bahawa kafein tidak hanya terdapat dalam kopi, tetapi juga dalam teh dan soda.

5. Elakkan makanan ringan

Makanan ringan atau makanan berkhasiat rendah sering membuat perut menjadi kembung dan sakit haid yang dirasakan semakin teruk. Beberapa jenis makanan makanan ringan perkara yang perlu anda elakkan semasa haid, termasuk mi segera dan makanan segera.

6. Berehat

Apabila anda mengalami tekanan, kesakitan haid yang muncul kadang-kadang menjadi semakin teruk. Oleh itu, cubalah lakukan teknik relaksasi agar badan lebih santai dan sakit haid yang dirasakan tidak bertambah buruk.

7. Bersenam secara berkala

Lakukan sukan yang anda gemari, seperti berenang, berbasikal, atau berjalan-jalan di sekitar rumah. Cukup 3 kali seminggu atau kira-kira 30 minit untuk setiap sesi latihan.

8. Berhenti merokok

Wanita yang merokok biasanya mengalami kesakitan haid yang lebih teruk. Oleh itu, hentikan merokok dari sekarang jika anda ingin mengurangkan kesakitan haid.

Sekiranya anda merasa sakit haid yang berat dan sukar hamil walaupun telah menjalani program kehamilan selama bertahun-tahun, anda harus berjumpa dengan pakar obstetrik anda.