Di sebalik rasa yang enak, berikut adalah 7 kebaikan ikan mas untuk badan

Bukan hanya rasanya yang enak, tetapi terdapat pelbagai faedah ikan mas yang mungkin tidak anda ketahui. Manfaat ini berasal dari pelbagai nutrien yang terkandung di dalamnya dan tentu saja baik untuk kesihatan tubuh anda.

Ikan Susu (Chanos Chanos) adalah salah satu jenis ikan air tawar yang biasa dimakan di berbagai negara, termasuk Indonesia. Habitat asli ikan asin sebenarnya ada di laut, tetapi ikan ini dapat hidup di air tawar dan air payau sehingga ia banyak ditanam sebagai ikan air tawar.

Di Indonesia, ikan bandeng sering diproses dengan menggoreng, menekan, atau memanggang. Selain itu, ikan bandeng juga mempunyai banyak nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh.

Kandungan Pemakanan Ikan Susu

Ikan bandeng adalah sumber protein yang baik. Dalam 100 gram bandeng, terdapat kira-kira 20 gram protein dan pelbagai nutrien berikut:

  • 120-150 kalori
  • 2.8 gram lemak
  • 150 miligram fosforus
  • 27 miligram kalium
  • 65 miligram natrium
  • 20 miligram kalsium
  • 2 miligram besi
  • 45 mikrogram (mcg) vitamin A

Ikan bandeng juga mengandungi vitamin B dan asid lemak omega-3 (EPA dan DHA). Sebenarnya, kandungan omega-3 dalam ikan mas dapat menyaingi salmon, tuna, dan tuna.

Khasiat Ikan Susu untuk Kesihatan Tubuh

Di sebalik rasa yang sedap dan enak, ikan bandeng mempunyai pelbagai faedah yang sangat disesalkan. Beberapa kebaikan ikan mas adalah:

1. Menyokong kesihatan dan fungsi otak

Kandungan lemak omega-3, protein, dan antioksidan dalam ikan bandeng memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan dan fungsi otak. Pelbagai nutrien ini diketahui dapat meningkatkan daya ingatan dan kepekatan serta mencegah demensia atau demensia, terutama pada orang tua.

Selain itu, omega-3 juga penting untuk pertumbuhan dan perkembangan otak bayi dan kanak-kanak.

2. Menjaga kesihatan jantung

Selain kesihatan otak, omega-3 adalah sejenis lemak baik yang dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok. Kandungan omega-3 pada bandeng juga diketahui dapat menurunkan trigliserida dan kolesterol, dan mengawal tekanan darah.

3. Menjaga kesihatan dan fungsi mata

Ikan bandeng mengandungi pelbagai nutrien yang berperanan penting dalam menjaga kesihatan mata. Nutrien ini termasuk vitamin A, vitamin B, lutein, dan omega-3.

Dengan pengambilan nutrien ini, fungsi mata anda akan kekal optimum. Ia juga dapat mengurangkan risiko gangguan mata, seperti katarak dan degenerasi makula.

4. Memelihara tulang dan gigi yang sihat

Bukan hanya susu dan produk olahannya, ikan bandeng juga mengandungi kalsium dan fosforus yang baik untuk tulang dan gigi yang sihat dan mengurangkan risiko penyakit tulang, seperti riket dan osteoporosis.

Oleh itu, ikan bandeng boleh dijadikan pilihan makanan untuk menyokong fungsi dan kesihatan tulang anda.

5. Mencegah anemia

Ikan bandeng mengandungi vitamin B, folat, dan zat besi yang berperanan dalam pembentukan sel darah merah. Kekurangan nutrien ini dapat menyebabkan pengeluaran sel darah merah menurun, yang kemudian memicu anemia.

Oleh itu, anda dapat memenuhi pengambilan zat besi anda dengan memakan ikan bandeng atau jenis makanan lain yang juga kaya dengan nutrien ini, seperti daging tanpa lemak dan telur.

Anda juga dapat memenuhi keperluan zat besi anda dengan menggunakan suplemen zat besi seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

6. Menguatkan sistem ketahanan badan

Kandungan vitamin A, zat besi, dan protein dalam ikan bandeng berperanan dalam pembentukan sel-sel imun sehingga dapat memperkuat daya tahan tubuh. Dengan sistem imun yang kuat, tubuh akan dapat melawan kuman penyebab penyakit dan anda tidak akan mudah sakit.

7. Memenuhi keperluan pemakanan wanita hamil dan janin

Ikan bandeng juga dimakan oleh ibu hamil. Pelbagai nutrien yang terkandung di dalamnya dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin dan memenuhi keperluan nutrisi ibu semasa mengandung. Hidangan bandeng yang disyorkan untuk wanita hamil adalah 2-3 hidangan setiap minggu.

Ikan bandeng adalah sumber protein haiwan yang baik untuk tubuh. Manfaat ikan bandeng di atas akan dimaksimumkan jika anda mengimbangkannya dengan memakan makanan berkhasiat lain, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, serta melakukan senaman secara teratur.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah ikan mas atau jika anda mempunyai alahan makanan laut, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum memakan ikan jenis ini. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan timbulnya reaksi alergi akibat memakan ikan bandeng.