Pelbagai Cara Menghilangkan Gigitan Nyamuk

Tidak hanya lebam dan gatal, gigitan nyamuk kadang-kadang juga meninggalkan bekas luka. Nah, ada cara untuk menghilangkan gigitan nyamuk yang dapat anda lakukan dengan mudah di rumah, agar penampilan kulit tetap terjaga.

Nyamuk dapat bertahan dengan menghisap darah manusia dan haiwan dengan menggunakan mulut mereka yang menghisap. Semasa menghisap, nyamuk akan menyuntik air liur yang dapat memicu keradangan, pembengkakan, dan gatal-gatal pada kulit.

Nyamuk menentukan sasaran mangsa berdasarkan bau badan dan panas, nafas yang dihembuskan, dan sebatian peluh. Oleh itu, penting untuk menjaga kebersihan diri agar tidak menjadi sasaran nyamuk dan mengelakkan gigitan nyamuk.

Cara Menghilangkan Gigitan Nyamuk

Gigitan nyamuk boleh menyebabkan reaksi alergi ringan dengan tanda-tanda berikut:

 • Benjolan putih atau merah yang muncul beberapa minit selepas gigitan
 • Benjolan keras, gatal, coklat kemerahan yang muncul kira-kira sehari selepas digigit nyamuk
 • Lepuh kecil dan bintik-bintik gelap pada kulit

Manakala pada kanak-kanak dan orang yang mengalami alergi atau gangguan imun tertentu, gigitan nyamuk dapat mencetuskan reaksi yang lebih teruk, seperti:

 • Kulit bengkak dan kemerahan dengan saiz yang lebih besar dan lebih lebar
 • Demam ringan
 • Lepuh muncul di kulit
 • Kelenjar getah bening yang bengkak

Agar tidak mengganggu keselesaan anda, ada beberapa cara untuk menghilangkan gigitan nyamuk yang dapat dilakukan, yaitu:

1. Kompres sejuk atau sapukan salap pereda gatal

Anda boleh menggunakan kompres sejuk untuk mengurangkan bengkak dan gatal setelah digigit nyamuk. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan ubat-ubatan topikal, seperti serbuk calamine atau salap anti-radang, untuk mengurangkan gatal-gatal.

Dengan pengendalian yang lebih cepat setelah digigit nyamuk, anda juga dapat mengelakkan gigitan nyamuk. Walau bagaimanapun, jika terdapat reaksi alergi yang lebih serius, segera berjumpa doktor. Doktor biasanya akan memberikan pil antihistamin untuk melegakannya.

2. Jangan menggaru kawasan gigitan nyamuk

Elakkan menggores gigitan nyamuk kerana boleh menyebabkan luka dan jangkitan kulit. Sekiranya tidak tahan menggaru, ada beberapa cara untuk mencegahnya, iaitu:

 • Sapukan pita pada gigitan nyamuk untuk mengelakkan calar pada kulit secara langsung, terutama ketika tidur pada waktu malam.
 • Sapukan madu pada gigitan nyamuk untuk mencegah jangkitan, kerana madu mengandung antiseptik.
 • Sapukan gel aloe vera atau aloe vera untuk melegakan keradangan.
 • Gosokkan alkohol dengan lembut pada kulit untuk melegakan gatal. Sekiranya tidak ada alkohol, sedikit pembersih tangan boleh juga digunakan kerana mengandungi alkohol.

3. Mandi sebaik sahaja digigit nyamuk

Mandi air sejuk tanpa menggunakan sabun boleh dilakukan ketika anda baru saja digigit nyamuk. Selain itu, anda juga boleh menggunakan air yang dicampurkan dengan baking soda untuk melegakan gatal dan bengkak yang disebabkan oleh gigitan nyamuk.

Sekiranya beberapa cara untuk menghilangkan gigitan nyamuk di atas masih tidak berkesan, segera dapatkan bantuan perubatan, terutamanya jika anda mengalami reaksi serius.

Reaksi serius ini boleh merangkumi loya atau muntah, keletihan, sesak nafas, demam, sakit kepala yang teruk, kekeliruan, rasa sakit di seluruh badan, dan kelemahan otot di satu sisi badan kerana kerosakan saraf.

Cara mencegah gigitan nyamuk dari meninggalkan parut

Gigitan nyamuk dapat bertahan hingga beberapa hari, bergantung pada sistem imun anda dan ukuran lebam. Sekiranya anda merasa gatal dan sering tergores, lebam akan memakan masa lebih lama untuk sembuh. Setelah mengempis, lebam akibat gigitan nyamuk dapat meninggalkan bekas hitam kecil, terutama pada jenis kulit sensitif.

Agar gigitan nyamuk tidak meninggalkan bekas hitam, sapukan krim yang mengandungi vitamin C, vitamin E, atau niacinamide pada tanda gigitan. Selain itu, jangan lupa menggunakan pelindung matahari dengan SPF 30 semasa anda berada di luar rumah.

Cara terbaik untuk menghilangkan gigitan nyamuk adalah dengan mengelakkan gigitan nyamuk itu sendiri. Cuba melindungi diri anda dari gigitan nyamuk dengan memakai lengan panjang, seluar panjang, dan kaus kaki. Selain itu, selalu menjaga kebersihan lingkungan agar tidak menjadi tempat pembiakan nyamuk.

Bukan hanya dari gigitan nyamuk, pelbagai langkah pencegahan ini juga dapat melindungi Anda dari risiko terkena penyakit serius akibat gigitan nyamuk, seperti meningitis dan ensefalitis.

Sekiranya lebam dan gatal tidak hilang walaupun anda telah melakukan pelbagai cara untuk menghilangkan tanda gigitan nyamuk di atas, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.