5 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Memutihkan Gigi

Pemutihan Teething adalah proses pemutihan gigi dengan bahan kimia dalam bentuk hidrogen peroksida dan karbamida peroksida. Pemutihan gigi boleh dilakukan di rumah, klinik, atau di hospital.

Perbezaan utama antara pemutihan gigi di rumah dan di hospital adalah kaedah dan agen pemutihan yang digunakan. Pemutihan di hospital dapat dilakukan dengan sinar laser dan pemutihan dengan kandungan peroksida (karbamida atau hidrogen peroksida) sekitar 15–43%.

Walaupun bahan pemutihan di rumah biasanya mengandungi sekitar 3-20% peroksida. Salah satu cara memutihkan gigi di rumah adalah dengan ubat gigi khas. Ubat gigi ini biasanya mengandungi bahan kasar yang akan membersihkan gigi dari noda, sehingga gigi kelihatan putih dan bersih.

Sebelum Memutihkan Gigi

Walaupun boleh dilakukan di rumah, keberkesanan pemutihan gigi yang dilakukan di hospital masih lebih tinggi. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, perhatikan perkara-perkara berikut jika anda ingin memutihkan gigi:

1. Ketahanan warna putih gigi hanya sementara

Warna putih gigi tidak akan kekal seumur hidup walaupun selepas pemutihan gigi. Warna putih gigi bertahan untuk masa yang berlainan, boleh beberapa bulan hingga beberapa tahun. Untuk memastikan gigi kelihatan putih, rawatan semula perlu dilakukan dengan kerap.

2. Gigi lebih sensitif selepas pemutihan

Selepas pemutihan, biasanya gigi akan menjadi lebih sensitif selama kira-kira 3-7 hari. Namun, ada juga yang tidak mengalami gigi sensitif setelah pemutihan. Sekiranya anda mengalaminya, jangan risau, kerana gigi sensitif ini hanya sementara dan akan hilang sendiri.

3. Hasil pelunturan tidak sama dengan hasil venir

Harap diperhatikan bahawa warna putih gigi yang dihasilkan dari rawatan pemutihan dan venir adalah berbeza. Warna putih dari pemutihan gigi kelihatan lebih semula jadi, sementara warna putih dari rawatan venir dapat dibuat seputih cat dinding atau lebih putih, sesuai selera.

4. Tidak semua gigi boleh dilunturkan

Gigi yang telah membuat mahkota buatan (mahkota gigi), implan, gigi palsu, dan gigi yang telah diisi tidak dapat dilunturkan. Dengan kata lain, warna gigi tidak akan berubah walaupun setelah dikelantang berkali-kali.

5. Pemutihan tidak digalakkan untuk kanak-kanak

Pemutihan gigi tidak digalakkan untuk kanak-kanak yang berada dalam tempoh pergigian campuran (gigi kekal dan gigi susu). Ini kerana warna putih gigi tidak akan sama ketika gigi kekal tumbuh. Tanya doktor anda untuk mengetahui jenis rawatan pergigian yang sesuai untuk anak anda.

Harus diingat, pemutihan gigi tidak akan menjadikan gigi kekal putih. Warna putih gigi boleh kembali ke warna asalnya kerana pengaruh noda dari makanan dan minuman yang dimakan, tabiat merokok, dan perkara lain yang boleh menyebabkan noda pada gigi.

Sama ada dilakukan di rumah atau di hospital, sebaiknya berjumpa dengan doktor gigi anda sebelum memutihkan gigi. Di samping itu, anda perlu menjaga diet yang sihat dan menjaga kebersihan gigi dan mulut untuk mendapatkan warna putih semula jadi gigi anda.

Ditulis oleh:

drg.Robbykha Rosalien, M.Sc

(Doktor gigi)