Inilah Cara Menggunakan Ubat Asma yang Betul

Orang yang menghidap asma perlu mengetahui cara menggunakan ubat asma yang dihirup dengan betul, seperti: penyedut dan nebulizer, mengikut arahan dan dos yang ditetapkan. Ini penting agar ubat dapat berfungsi dengan optimum dalam mengatasi keluhan sesak nafas akibat serangan asma.

Selain mengambil ubat asma, seperti dalam bentuk tablet atau sirap, asma juga dapat menggunakan ubat asma yang dihirup, yang tersedia dalam bentuk tablet atau sirap penyedut atau nebulizer.

Menggunakan ubat asma melalui penyedut dan nebulizer dinilai sebagai kaedah paling berkesan untuk menangani serangan asma. Namun, cara menggunakan ubat asma ini mesti betul agar serangan asma dapat diatasi dan asma dapat dikawal dengan baik dalam jangka masa panjang.

Cara Menggunakan Ubat Asma Terhirup

Cara-cara bekerja penyedut dan nebulizer adalah menukar ubat asma dalam bentuk cecair atau serbuk menjadi wap, dan menghantar ubat ke saluran pernafasan secara langsung dengan penyedutan melalui mulut.

Kedua-dua alat ini boleh digunakan untuk merawat serangan asma secara tiba-tiba atau untuk mengawal asma jangka panjang. Inilah cara menggunakan ubat asma penyedut dan nebulizer:

penyedut

Dengan saiznya yang kecil, penyedut cukup praktikal untuk dibawa ke mana-mana. Alat ini juga tidak memerlukan elektrik atau bateri seperti nebulizer. Lalu, seperti bagaimana menggunakan ubat asma jenis ini? Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Tanggalkan penutup penyedut.
 • Berdiri atau duduk tegak.
 • Goncang penyedut selama 5 saat.
 • Miringkan kepala anda sedikit ke belakang, kemudian tarik nafas dan hembus secara mendalam.
 • masukkan penyedut antara gigi anda dan tutup mulut dengan rapat penyedut.
 • Tekan penyedut cepat melepaskan ubat.
 • Tarik nafas sebaik sahaja ubat penyedut disembur sehingga ubat memasuki paru-paru.
 • Nafas secara normal selama 3-5 saat.
 • Tahan nafas selama 10 saat untuk membolehkan ubat memasuki paru-paru anda.
 • Tunggu sekitar 30-60 saat sebelum mengambil sedutan kedua.

Doktor mungkin mengesyorkan penggunaan spacer. Alat ini adalah corong tambahan yang menghubungkan penyedut melalui mulut. Spacer digunakan supaya ubat itu dapat ditahan sebentar di penutup mulut dan tidak langsung masuk ke dalam mulut, sehingga pengguna penyedut dapat menyedut ubat dengan lebih senang.

penyedut boleh digunakan sebagai ubat dengan reaksi cepat yang diperlukan semasa serangan asma secara tiba-tiba. Ubat yang biasa digunakan adalah salbutamol sebanyak 1-2 puff, 4 kali sehari atau mengikut keperluan.

penyedut Ia juga boleh digunakan untuk kawalan asma jangka panjang. Ubat yang biasanya digunakan adalah budesonide 1-2 puff sehari atau formoterol yang disedut setiap 12 jam.

Nebulizer

Sekiranya anda menghidap asma, doktor anda juga boleh menetapkan ubat dengan nebulizer. Nebulizer itu sendiri adalah alat berkuasa elektrik yang digunakan untuk menukar ubat asma dalam bentuk cecair menjadi wap sehingga boleh disedut dan memasuki paru-paru.

Biasanya, alat ini terdapat di banyak hospital, tetapi sebilangan penghidap asma mungkin juga mempunyai alat di rumah. Jenis ubat asma yang digunakan dalam nebulizer umumnya sama dengan penyedut. Walau bagaimanapun, penggunaan nebulizer cenderung lebih mudah daripada penyedut, terutamanya untuk asma pada kanak-kanak di bawah umur 4 tahun.

Berikut adalah cara menggunakan ubat asma di nebulizer dengan betul:

 • Letakkan mesin nebulizer di tempat yang rata.
 • Pastikan peralatan yang digunakan bersih.
 • Basuh tangan sebelum menyediakan ubat.
 • Masukkan ubat ke dalam cawan ubat. Pastikan dos yang diberikan adalah seperti yang disyorkan atau ditetapkan oleh doktor.
 • Sambungkan cawan ubat ke mesin, dan penutup mulut ke cawan ubat, menggunakan selang yang disediakan.
 • Apabila alat sudah siap, hidupkan enjin. Sekiranya berfungsi seperti biasa, alat ini akan mengeluarkan kabus atau wap yang mengandungi ubat tersebut.
 • Letakkan topeng ke mulut anda. Pastikan tidak ada jurang.
 • Tarik nafas perlahan-lahan sehingga ubat hilang. Biasanya proses ini mengambil masa sekitar 15-20 minit.
 • Pastikan cawan ubat tegak semasa alat sedang digunakan.

Sama seperti penyedut, nebulizer juga boleh digunakan sebagai ubat asma semasa serangan mendadak. Biasanya, ubat yang digunakan adalah albuterol atau gabungan salbutamol dan iptratropium, 3-4 kali sehari atau mengikut keperluan.

Selain daripada serangan mengejut, nebulizer Ia juga boleh digunakan untuk mengawal asma jangka panjang. Contoh ubat adalah budesonide dan formoterol yang dihirup 2 kali sehari. Lebih baik anda berjumpa doktor terlebih dahulu untuk menentukan jenis dan dos ubat yang anda perlukan.

Itulah cara menggunakan ubat asma yang dihirup penyedut dan nebulizer. Gunakan ubat dengan bijak dan mengikut arahan doktor. Kesan sampingan yang boleh muncul biasanya merangkumi perasaan gementar, degupan jantung lebih cepat, sakit perut, sukar tidur, dan sakit otot atau kekejangan.

Sekiranya aduan asma anda tidak bertambah baik selepas menggunakannya penyedut atau nebulizer, mungkin cara anda mengambil ubat asma tidak betul atau anda memerlukan dos yang lebih tinggi. Segera berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat, sesuai dengan keperluan anda.