Berikut adalah 6 Cara Merawat Kuku yang Cantik

Memiliki kuku yang cantik dan sihat bukan sahaja menyokong penampilan, tetapi juga meningkatkan keyakinan diri. Oleh itu, kuku perlu dijaga agar tetap sihat, kuat, dan berkilat. Bukan hanya di salun, kuku yang cantik juga dapat diperoleh hanya dengan melakukan rawatan semula jadi di rumah.

Kuku adalah salah satu bahagian tubuh yang mudah menjadi tempat tumbuh kuman. Oleh itu, penjagaan kuku yang betul diperlukan agar kuku anda kelihatan cantik dan anda dilindungi dari pelbagai penyakit.

Sebilangan Cara Merawat Kuku Yang Cantik

Tangan adalah salah satu bahagian badan yang paling kerap digunakan untuk aktiviti harian, seperti menaip, memegang barang, untuk memproses makanan di dapur. Ini tentunya mempengaruhi kebersihan dan kesihatan kuku.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat kuku yang cantik:

1. Potong kuku dengan kerap

Memotong kuku secara berkala dapat membantu anda menghindari risiko patah kuku, sehingga menjadikannya kuat. Selain itu, memiliki kuku yang panjang juga berisiko menyebabkan masalah kesihatan.

Semasa memangkas kuku, cuba gosokkan tepi kuku dengan lembut agar tidak menyakitkan kulit ketika menyentuh.

2. Pastikan kuku anda sentiasa bersih dan kering

Setelah mencuci tangan atau melakukan aktiviti yang membasahi tangan, pastikan untuk selalu mengeringkan kuku dan bersihkan di antara kuku dengan sikat lembut. Ini dapat mengelakkan jangkitan bakteria dan kulat pada kuku cantik anda.

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan sarung tangan getah semasa mencuci pinggan, untuk mengelakkan kuku anda terkena bahan kimia yang keras dan berbahaya.

3. Sapukan pelembap pada kutikula

Semasa melakukan rawatan kuku, jangan lupa merawat kutikula dengan memberikan pelembap. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa jangan berlebihan dalam merawat kutikula anda.

Elakkan menekan atau mengelupas kutikula, kerana ini boleh merosakkan dan menjangkiti kuku dengan bakteria atau jamur.

4. Elakkan menggunakan cat kuku terlalu kerap

Cat kuku memang boleh mencantikkan kuku, tetapi penggunaannya perlu dibatasi. Penggunaan cat kuku secara berterusan dapat menjadikan kuku rapuh. Beri sekurang-kurangnya seminggu sebelum anda memohon semula cat kuku.

Elakkan menggunakan penghilang cat kuku yang mengandungi aseton, kerana ini dapat mengeringkan kuku, kutikula, dan kulit di sekitar anda.

5. Pilih salun kuku yang betul

Sekiranya anda memutuskan untuk melakukan rawatan kuku di salun, pilih salon kuku yang berlesen dan dijaga kebersihannya. Ini penting untuk mengelakkan kemungkinan jangkitan kuku atau bakteria pada kuku jika manikur dan pedikur tidak dilakukan dengan betul.

6. Ambil makanan tambahan biotin

Sekiranya anda mempunyai kuku yang lemah atau rapuh, disarankan berjumpa doktor. Doktor biasanya akan memberi suplemen biotin untuk menguatkan kuku. Biotin adalah salah satu vitamin B yang dapat menguatkan rambut dan kuku, dan membantu fungsi sistem saraf badan.

Bukan hanya makanan tambahan, biotin juga boleh didapati dalam sardin, telur masak, dan kacang-kacangan.

Selain beberapa cara di atas, anda juga boleh melakukan perawatan kuku yang cantik dengan memakan air yang cukup, menggunakan kasut yang selesa, dan menghentikan kebiasaan menggigit kuku.

Sekiranya kuku menunjukkan tanda-tanda jangkitan kulat, sapukan minyak pokok teh untuk mengatasi. Anda juga boleh mencampurkan minyak pokok teh dengan minyak kelapa untuk hasil yang maksimum.

Kuku yang cantik dapat menggambarkan keadaan kebersihan dan kesihatan seseorang secara keseluruhan. Oleh itu, jaga kuku dengan baik agar tetap kuat dan sihat.

Sekiranya anda menghadapi masalah, seperti perubahan warna, pendarahan, bengkak dan sakit, serta perubahan bentuk kuku anda, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sekiranya tidak dirawat, masalah kuku boleh menyebabkan jangkitan atau pelbagai penyakit kuku.