Tempoh Selepas Bersalin Memberi Masa kepada Ibu untuk Pulih sambil Merawat Bayi

Wanita yang baru melahirkan akan segera memasuki nifas. Tempoh ini bermula ketika wanita itu melahirkan plasenta dan berlanjutan selama beberapa minggu kemudian. Nifas biasanya berlangsung sehingga enam minggu selepas melahirkan.

Dalam enam minggu ini, tubuh wanita akan mengalami perubahan, iaitu penyesuaian dari kehamilan dan kelahiran, sehingga secara beransur-ansur kembali ke keadaan sebelum kehamilan.

Sebilangan besar wanita tidak mengetahui proses pemulihan yang dilalui oleh badan mereka semasa nifas. Sebenarnya, ini penting untuk diketahui untuk melakukan penjagaan yang betul setelah melahirkan.

Keadaan Badan selepas Bersalin

Selepas melahirkan, anda dapat merasa sangat letih dan kesakitan. Tubuh pada amnya memerlukan masa 6-8 minggu untuk pulih, dan mungkin memerlukan masa lebih lama jika anda bersalin secara caesar.

Jadi apa yang berlaku pada tubuh wanita setelah melahirkan? Terdapat sekurang-kurangnya lima organ yang secara langsung terkena kelahiran normal.

 • Faraj

  Vagina, yang telah meningkatkan aliran darah dan pembengkakan, akan kembali normal dalam 6-10 minggu. Pada ibu yang sedang menyusu, kembalinya keadaan faraj akan lebih lama kerana tahap estrogen yang rendah.

 • Perineum

  Semasa nifas, vulva bengkak akan pulih dalam 1-2 minggu, sementara kekuatan otot perineum akan kembali ke keadaan semula selama enam minggu selepas melahirkan. Namun, dalam beberapa kes, kekuatan otot perineum mungkin tidak sesempurna sebelumnya kerana keterukan air mata yang berlaku.

 • Womb

  Semasa hamil, berat rahim itu sendiri boleh mencapai 1000 g. Ukuran rahim akan terus menyusut, dan berat rahim pada minggu keenam setelah melahirkan hanya 50-100 g. Aliran darah yang keluar terus menurun, dengan warnanya berubah dari merah menjadi putih kekuningan.

 • Serviks (serviks)

  Bahagian ini juga secara beransur-ansur kembali normal, walaupun bentuk dan ukurannya tidak dapat kembali sama seperti ketika sebelum kehamilan.

 • dinding perut

  Sekiranya anda mahu dinding perut mengetatkan lagi, senaman yang kerap diperlukan. Kerana, beberapa minggu setelah melahirkan, bahagian ini akan longgar.

 • Payudara

  Payudara wanita yang memasuki nifas akan terasa sesak, kenyang, dan sakit. Ini adalah proses semula jadi, kerana badan mempersiapkan diri untuk menyusu. Dalam tempoh selepas bersalin, ibu disarankan untuk menyusukan bayi secara berkala agar susu ibu dapat disalurkan kepada bayi. Penyusuan susu ibu semasa nifas juga dapat membantu mengurangkan sakit payudara selepas bersalin.

Lakukan Perkara Ini Semasa Selepas Bersalin

Dalam tempoh selepas bersalin, anda cenderung memerlukan masa untuk berehat. Namun, jangan terbawa diri kerana bayi anda juga memerlukan perhatian. Cuba lakukan dengan melakukan perkara berikut:

 • Minta ahli keluarga yang lain untuk membantu kerja rumah.
 • Tidur ketika bayi sedang tidur sehingga anda mendapat rehat yang cukup.
 • Pastikan bayi anda selalu mendapat susu ibu. Tetapi jangan lupa, anda sendiri mesti selalu mempunyai pengambilan cecair yang mencukupi.
 • Memenuhi keperluan nutrisi dan tenaga semasa tempoh selepas bersalin untuk pemulihan, dan juga untuk memenuhi keperluan susu ibu.
 • Minta ahli keluarga yang lain untuk membantu mengurus anda dan keperluan bayi anda.
 • Sesekali luangkan masa untuk berjalan keluar dari rumah, untuk mendapatkan suasana baru dan mengurangkan tekanan kerana keletihan.
 • Jangan lupa berjumpa doktor mengenai penjagaan badan, masalah seks, dan pilihan kontrasepsi.

Apabila anda membuat pemeriksaan berkala dengan doktor setelah melahirkan, doktor akan melakukan:

 • Pemeriksaan berat badan untuk memantau status pemakanan selepas bersalin.
 • Periksa tekanan darah, suhu badan, pernafasan, dan kadar nadi.
 • Pemeriksaan kesihatan fizikal dan mental.
 • Pemeriksaan otot yang digunakan semasa bersalin.
 • Pemeriksaan tanda jahitan semasa melahirkan anak.

Emosi dalam tempoh selepas bersalin

Tempoh selepas bersalin juga mempengaruhi emosi anda. Anda mungkin merasa gembira kerana kehadiran ahli baru dalam keluarga, tetapi pada masa yang sama, anda juga mungkin merasa letih dan cemas kerana tanggungjawab baru dalam menjaga bayi.

Terdapat juga wanita yang mengalami sindrom baby blues semasa nifas. Sindrom ini biasanya bermula pada hari kedua atau ketiga selepas bersalin dan cenderung reda beberapa hari kemudian. Rujuk doktor sekiranya keadaan anda baby blues disertai dengan keinginan untuk mencederakan diri sendiri atau bayi, dan jika ia membawa kepada kemurungan.

Pada asasnya, penjagaan dalam tempoh selepas bersalin difokuskan pada menjaga keadaan ibu sihat, baik dari segi fizikal dan mental. Gunakan masa ini untuk pulih, ikatan dengan bayi anda, dan atur rutin menjaga bayi anda.