5 Langkah Mudah Mengatasi Sakit Groin Semasa Kehamilan

Wanita hamil sering mengalami sakit di pangkal paha? Tenang, wanita hamil, pada dasarnya rasa sakit di pangkal paha adalah perkara yang agak biasa semasa mengandung. Wanita hamil dapat mengatasi ini dengan beberapa cara mudah!

Walaupun cukup mengganggu keselesaan, tetapi pada dasarnya sakit pangkal paha semasa hamil tidak membahayakan kesihatan ibu dan janin. Wanita hamil yang mengalami sakit pangkal paha juga masih berkemungkinan dapat melahirkan secara normal.

Penyebab sakit pangkal paha pada wanita hamil

Sakit pangkal paha semasa mengandung biasanya disebabkan oleh perubahan hormon. Semasa mengandung, tubuh menghasilkan hormon relaksin yang berfungsi untuk menjadikan tisu penyokong otot di sekitar pelvis lebih santai dan meregang. Peregangan adalah apa yang boleh mencetuskan rasa sakit di pangkal paha semasa kehamilan.

Selain itu, sakit pangkal paha semasa kehamilan juga boleh disebabkan oleh peningkatan ukuran dan berat bayi dalam kandungan, yang menyebabkan tulang pelvis wanita hamil melebar.

Pelbagai Cara Mengatasi Sakit Groin Semasa Kehamilan

Aduan sakit pangkal paha semasa kehamilan biasanya akan hilang sendiri setelah melahirkan dan tidak memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, untuk melegakan kesakitan dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh keadaan ini, wanita hamil boleh melakukan perkara berikut:

1. Bersenam secara rutin

Walaupun agak menyakitkan, wanita hamil disarankan untuk terus bersukan. Salah satu sukan yang boleh dipilih oleh wanita hamil adalah yoga. Latihan ini berguna untuk menguatkan otot pangkal paha, sehingga mengurangkan kesakitan yang dirasakan oleh wanita hamil.

Untuk mengetahui senaman atau pergerakan senaman yang betul dalam mengatasi sakit pangkal paha semasa mengandung, wanita hamil boleh berjumpa dengan pakar sakit puan terlebih dahulu.

2. Gunakan tali pinggang khas

Kaedah lain yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi sakit pangkal paha adalah dengan menggunakan tali pinggang khas untuk menyokong perut wanita hamil. Kaedah ini dapat mengurangkan beban pada pelvis wanita hamil, sehingga sakit pangkal paha juga berkurang.

3. Beristirahat secara berkala

Sekiranya wanita hamil melakukan banyak aktiviti berdiri seperti menyeterika atau memasak, jangan lupa berehat, walaupun hanya duduk sebentar.

Ini berguna untuk mengurangkan kesan tekanan graviti pada pelvis, sehingga ketidakselesaan di pangkal paha dapat dikurangkan. sekarang, ketika duduk, anda harus mengelakkan menyilangkan kaki, wanita hamil.

4. Tidur menghadap sebelah kiri

Kedudukan tidur yang disyorkan untuk wanita hamil menghadap ke sebelah kiri. Posisi ini juga merupakan pilihan yang tepat bagi wanita hamil ketika mengalami sakit pangkal paha, kerana dapat mengurangkan tekanan pada saluran darah di perut dan pelvis. Sekiranya perlu, letakkan bantal di antara lutut anda semasa tidur dalam kedudukan ini.

5. Elakkan mengangkat barang yang berat

Pada dasarnya, wanita hamil tidak digalakkan mengangkat benda berat, terutama bagi wanita hamil yang mengadu sakit pada pangkal paha. Kerana ketika mengangkat benda berat, beban dan tekanan pada pelvis akan meningkat, sehingga membuat pangkal paha lebih menyakitkan.

Di samping itu, wanita hamil harus mengelakkan kedudukan berdiri atau duduk yang terlalu panjang, berdiri dengan satu kaki ke atas, dan menolak objek yang berat, kerana ia akan membuat sakit pangkal paha sehingga wanita hamil merasa lebih teruk.

Kesakitan di pangkal paha semasa kehamilan sebenarnya biasa dan biasa. Walau bagaimanapun, wanita hamil harus segera berjumpa pakar sakit puan sekiranya rasa sakit semakin teruk, disertai dengan pecahnya selaput, atau pendarahan yang banyak.