8 Khasiat Aloe Vera untuk Kesihatan dan Kecantikan

Kebanyakan orang mengetahui lidah buaya sebagai tumbuhan yang berguna untuk merawat kulit. Tetapi sebenarnya, tumbuhan ini yang biasa disebut lidah buaya juga mempunyai banyak faedah lain. Adakah anda ingin tahu? Lihat ulasan berikut.

Di beberapa negara, lidah buaya telah lama digunakan dalam perubatan tradisional. Lidah buaya sering digunakan untuk merawat masalah kesihatan, seperti sembelit, penyakit kulit, cacing usus, jangkitan, dan kolik. Selain itu, lidah buaya sering digunakan dalam bidang perindustrian, kosmetik, farmasi, dan makanan.

Pelbagai Khasiat Aloe Vera untuk Kesihatan

Manfaat lidah buaya untuk kesihatan tidak dapat dipisahkan dari pelbagai nutrien baik yang terkandung di dalamnya. Nutrien yang terdapat dalam lidah buaya termasuk kalsium, magnesium, fosfor, zat besi, natrium, zink, folat, antioksidan, vitamin A, B, C, dan E. Selain itu, lidah buaya juga mengandungi beberapa enzim dan asid amino penting.

Berikut adalah faedah lidah buaya untuk kesihatan yang perlu anda ketahui:

1. Melembapkan kulit

Apabila digunakan pada kulit, getah dari lidah buaya dapat menjaga kulit lembap dan lembut secara semula jadi. Ini kerana lidah buaya mengandungi banyak nutrien yang dapat menjaga kelembapan kulit, seperti antioksidan, vitamin, mineral, dan enzim.

2. Mengatasi masalah kulit

Selain menjaga kelembapan kulit, anda juga dapat melegakan pelbagai masalah kulit dengan lidah buaya. Sejumlah kajian membuktikan bahawa lidah buaya mampu mengatasi beberapa masalah kulit, seperti ruam, jerawat, dan kerengsaan kulit.

3. Menyuburkan rambut

Sekiranya rambut anda mudah kusut dan rontok, cuba gunakan getah lidah buaya untuk mengatasinya. Getah lidah buaya mengandungi nutrien yang mampu membuang sel kulit mati di kulit kepala dan juga menyuburkan akar rambut anda. Dengan cara itu, rambut tumbuh lebih kuat, lebih halus, dan lebih senang diurus.

4. Merawat luka bakar

Getah dari tanaman lidah buaya sering digunakan sebagai salap semula jadi untuk merawat luka bakar. Getah ini dapat memendekkan masa penyembuhan tisu kulit yang mengalami luka bakar.

5. Mengatasi masalah pencernaan

Anda juga boleh mendapatkan faedah lidah buaya dengan memakannya. Sekiranya diminum secara berkala, lidah buaya mampu mengatasi pelbagai masalah pencernaan, mulai dari pedih ulu hati, sembelit, sindrom iritasi usus (IBS), dan penyakit refluks asid (GERD). Lidah buaya mengandungi beberapa enzim dan bakteria baik yang dapat menyokong fungsi usus dan perut anda.

6. Mencegah penyahhidratan

Lidah buaya mengandungi banyak air, jadi sangat sesuai digunakan untuk mengatasi dan mencegah dehidrasi. Selain itu, bagi anda yang gemar melakukan aktiviti fizikal, memakan jus lidah buaya juga dapat mengembalikan stamina badan yang hilang setelah melakukan aktiviti.

7. Mencegah keradangan

Aloe vera sebenarnya juga dapat membantu mencegah keradangan di dalam badan. Ini kerana lidah buaya mempunyai sifat anti-radang yang dapat menghambat dan menekan reaksi keradangan.

8. Menurunkan kadar gula dalam darah

Salah satu faedah mengejutkan dari lidah buaya ialah menurunkan kadar gula dalam darah. Dalam beberapa kajian dan ujian klinikal, memakan 2 sudu besar daging tumbuhan lidah buaya setiap hari dapat menurunkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2.

Walaupun begitu, anda masih harus berhati-hati ketika menggunakan lidah buaya untuk menurunkan gula darah, terutama jika anda mengambil ubat diabetes. Rujuk dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda ingin mencuba kaedah ini.

Pelbagai khasiat lidah buaya untuk kesihatan tentunya sangat disesalkan. Walau bagaimanapun, anda mesti tetap bijak menggunakannya. Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda ingin menggunakan lidah buaya untuk merawat masalah kesihatan tertentu. Ini penting untuk mengelakkan timbulnya kesan sampingan.