Punca Jerawat di Leher dan Pilihan untuk Mengatasinya

Ada sebilangan orang yang sering berjerawat di leher. Penyebabnya bermula dari kebersihan leher dan rambut yang tidak dijaga hingga pengaruh ubat-ubatan yang dimakan. Untuk mengatasinya, terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan, baik dengan ubat-ubatan dan bahan-bahan semula jadi.

Jerawat di leher boleh muncul pada bila-bila masa. Keadaan ini pada amnya tidak berbahaya tetapi sering menyebabkan rasa tidak selesa dan mengurangkan keyakinan diri penderita.

Punca Jerawat di Leher

Walaupun lebih biasa di kawasan muka, leher juga boleh menjadi tempat jerawat muncul, penyebabnya hampir sama, iaitu peningkatan pengeluaran minyak atau penumpukan sel kulit mati atau bakteria di pori-pori kulit leher.

Keadaan ini biasanya dipicu oleh beberapa faktor, seperti:

  • Hormon berubah.
  • Tekanan.
  • Perubahan diet atau diet.
  • Ubat dan ubat tertentu.
  • Sejarah keluarga kulit rawan jerawat.
  • Leher yang tidak dijaga kebersihan.
  • Produk kosmetik yang digunakan.
  • Rambut, pakaian, selendang atau selendang digunakan di kawasan leher.

Cara Mengatasi Jerawat di Leher dengan Ubat

Jerawat di leher boleh membuat anda merasa tidak selesa. Oleh itu, terdapat beberapa pilihan ubat bebas yang boleh anda gunakan untuk merawat jerawat di leher.

Benzoyl peroksida

Benzoil peroksida adalah ubat topikal yang sering digunakan untuk merawat jerawat. Ubat ini dapat membunuh bakteria penyebab jerawat, sekaligus mengurangkan pembengkakan yang disebabkan oleh jerawat. Benzoil peroksida boleh didapati dalam bentuk gel, losyen, krim, dan sabun.

Asid salisilik

Asid salisilik dapat membantu membuka pori-pori yang tersumbat dan mencegah jerawat keluar. Walau bagaimanapun, kulit boleh menjadi kering dan mengelupas setelah menggunakan bahan ini.

Sulfur

Walaupun mekanisme sebenar ramuan ini tidak diketahui, belerang dipercayai dapat mengatasi liang pori yang tersumbat dan melawan bakteria penyebab jerawat.

Rawatan jerawat bergantung pada jenis dan keparahan jerawat. Dalam keadaan jerawat yang teruk, ubat-ubatan anti-radang, antibiotik, dan kelas isotretinoin mungkin diperlukan. Namun, penggunaannya harus dilakukan setelah pemeriksaan doktor.

Cara Mengatasi Jerawat di Leher dengan Bahan Semula jadi

Selain menggunakan ubat seperti yang dijelaskan di atas, mengatasi jerawat di leher dapat dilakukan dengan menggunakan bahan semula jadi. Namun, keberkesanan ramuan semula jadi ini masih belum dapat dipastikan.

Beberapa bahan semula jadi yang dipercayai dapat mengatasi jerawat di leher adalah:

Madu dan kayu manis

Satu kajian menunjukkan bahawa madu dan kayu manis dapat mengatasi keradangan dan merawat jerawat di leher. Ini kerana kedua-dua bahan ini mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria. Untuk menggunakannya, anda hanya menggunakan campuran 2 sudu madu dan 1 sudu teh serbuk kayu manis ke leher yang terkena.

Teh hijau

Teh hijau kaya dengan antioksidan yang dipercayai dapat melawan pertumbuhan bakteria dan mengurangkan keradangan. Menyapukan teh hijau yang diseduh selama 3-4 minit ke kulit leher dipercayai dapat mengurangkan jerawat.

epal sider cuka

Cuka sari apel mempunyai sifat berasid yang dipercayai dapat membantu membunuh bakteria penyebab jerawat, dan bahkan dapat mengurangkan risiko parut. Untuk merawat jerawat, anda boleh menggunakan campuran cuka sari apel dan air ke leher. Namun, jika anda mempunyai kulit sensitif, berhati-hatilah menggunakan bahan ini kerana boleh menyebabkan kegatalan.

Jerawat di leher bukanlah sesuatu yang berbahaya, tetapi boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Untuk mengelakkan munculnya jerawat di kawasan ini, seboleh-bolehnya elakkan pelbagai sebab.

Supaya jerawat di leher dapat sembuh dengan cepat dan tidak memburuk, lakukan kaedah di atas dan sentiasa menjaga kulit leher. Sekiranya jerawat di leher tidak membaik, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.