Pinguecula - Gejala, sebab dan rawatan - Alodokter

Pinguecula adalah benjolan kuning atau bintik-bintik yang tumbuh di konjunktiva, yang merupakan lapisan yang jelas di sepanjang kelopak mata dan menutupi bahagian putih mata (sclera). PPertumbuhan benjolan atau bintik pinguecula diklasifikasikan sebagai jinak dan bukan barah.jadi ia tidak berbahaya.

Semasa mengalami pinguecula, mata akan terasa kering, bengkak, sakit, atau merah. Walaupun pinguecula lebih sering dialami oleh orang tua (orang tua), ada kemungkinan orang yang lebih muda dan juga kanak-kanak dapat mengalami keadaan ini.

Punca Pinguecula

Pinguecula timbul dari tisu di konjungtiva yang berubah, sehingga membentuk lebam atau bintik-bintik kecil. Benjolan atau bintik pinguecula biasanya mengandungi lemak, kalsium, atau protein.

Punca perubahan tisu konjungtiva tidak diketahui. Walau bagaimanapun, faktor-faktor berikut dianggap berkaitan dengan penampilan pinguecula:

 • Terlalu kerap terdedah kepada cahaya matahari, habuk, atau angin
 • Aktiviti luar yang kerap dan tinggal di kawasan panas
 • berusia
 • Mempunyai tabiat merokok
 • Menghidap diabetes mellitus

Gejala Pinguecula

Pinguecula dicirikan oleh bintik-bintik kekuningan kecil atau lebam pada konjunktiva mata. Tompok-tompok atau lebam ini biasanya tumbuh di sisi kornea berhampiran hidung, walaupun ia juga boleh tumbuh di bahagian tubuh yang lain. Pinguecula boleh tumbuh dalam ukuran, tetapi umumnya memerlukan beberapa tahun.

Selain bintik-bintik kuning dan lebam, orang dengan pinguecula juga mungkin mengalami gejala berikut:

 • Konjungtiva mata berwarna merah dan bengkak
 • Mata kering, gatal, terbakar, atau seperti ada pasir yang tersekat di mata
 • Penglihatan kabur

Bila hendak berjumpa doktor

Secara umum, pinguecula tidak menyebabkan gejala yang serius, jadi tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, pemeriksaan perlu dilakukan sekiranya gejala berikut berlaku:

 • Pinguecula berubah dari segi ukuran, bentuk, atau warna
 • Pelepasan kuning tebal dari satu atau kedua mata
 • Kelopak mata atau kulit di sekitar mata berwarna merah dan bengkak
 • Gejala tidak hilang walaupun selepas rawatan
 • Gangguan visual berlaku

Pemeriksaan juga harus dilakukan jika anda mempunyai kebimbangan mengenai keadaan yang anda alami.

Diagnosis Pinguecula

Pinguecula dapat didiagnosis melalui pemeriksaan fizikal mata. Doktor mata secara amnya dapat mengetahui keadaan ini hanya dengan melihat secara langsung penampilan dan lokasi tempat atau benjolan yang tumbuh.

Namun, untuk mengesahkan diagnosis, doktor juga boleh melakukan pemeriksaan lampu celahbiomikroskopi. Pemeriksaan ini akan menunjukkan ukuran, bentuk, dan warna benjolan dengan lebih jelas.

Sekiranya diperlukan, prosedur pengimbasan yang disebut tomografi koheren optik juga dapat dilakukan untuk menentukan ketebalan benjolan.

Rawatan Pinguecula

Secara amnya, tidak ada rawatan khusus yang diperlukan kerana keadaannya dapat sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, rawatan boleh dilakukan apabila mata terasa sangat tidak selesa atau penglihatan tersumbat.

Untuk mengatasi rasa tidak selesa di mata, biasanya sensasi seperti pasir di mata dan kerengsaan akibat mata kering, doktor boleh memberikan titisan mata atau salap mata. Sementara itu, untuk melegakan mata merah atau bengkak, doktor akan memberikan titisan mata kortikosteroid.

Sekiranya pertumbuhan pinguecula mengganggu penampilan, benjolan atau bintik dapat dikeluarkan dengan pembedahan. Pilihan pembedahan juga dapat dipertimbangkan jika pinguecula mengganggu penglihatan, atau jika terus menyebabkan keradangan dan ketidakselesaan, walaupun ada perawatan.

Sekiranya pinguecula perlu dirawat dengan prosedur pembedahan, doktor juga boleh memindahkan sepotong tisu normal di mana pinguecula berasal. Ini dilakukan untuk mengelakkan ketulan atau bintik muncul kembali.

Komplikasi Pinguecula

Dalam kes yang jarang berlaku, pinguecula dapat terus tumbuh sehingga menutupi kornea dan mengganggu penglihatan. Keadaan ini dikenali sebagai pterygium.

Pencegahan Pinguecula

Oleh kerana penyebabnya tidak diketahui, pinguecula sukar dicegah sepenuhnya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan di bawah ini untuk mengurangkan risiko pinguecula atau mencegah keadaan menjadi lebih teruk bagi mereka yang sudah mempunyai pinguecula:

 • Pakai cermin mata hitam ketika berada di luar rumah. Usaha ini bertujuan untuk menyekat sinaran ultraviolet A (UVA) dan B (UVB), serta melindungi mata dari perengsa mata, seperti angin atau debu.
 • Gunakan air mata sintetik untuk menjaga kelembapan mata anda dan melegakan mata kering, merah, dan sakit.
 • Gunakan pelindung mata, terutamanya ketika bekerja dengan bahan kimia atau membersihkan bilik yang berdebu.
 • Jangan merokok. Nikotin dan bahan kimia lain dalam rokok boleh memburukkan lagi gejala pinguecula.