6 Cara Berkesan untuk Mengatasi Pori Besar di Muka

Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi pori-pori besar di wajah yang mudah dilakukan. Selain menurunkan keyakinan diri orang yang mengalaminya, liang roma wajah yang besar menjadikan kulit wajah rentan terhadap komedo dan jerawat.

Pori-pori mempunyai fungsi penting untuk mengeluarkan sebum yang dapat menjaga kulit lembut, lembab, dan sihat. Walau bagaimanapun, pengeluaran sebum yang berlebihan sebenarnya dapat menyumbat dan menyebabkan pori-pori membesar, sehingga kulit wajah kelihatan kusam dan mudah terserang jerawat.

Cara Mengatasi Pori Besar di Muka

Terdapat beberapa cara untuk mengatasi pori-pori besar di wajah yang boleh dilakukan, termasuk:

1. Bersihkan wajah anda dengan kerap

Langkah pertama untuk mengatasi pori-pori besar di wajah adalah menjaga kebersihan kulit wajah. Sekiranya wajah jarang dibersihkan, kotoran, debu, sel kulit mati, dan minyak dapat terkumpul di kulit wajah dan menyumbat liang, menjadikannya kelihatan membesar.

Oleh itu, disarankan agar anda membersihkan wajah anda dua kali sehari menggunakan sabun muka ringan. Setelah membersihkan, keringkan wajah anda menggunakan tuala bersih dengan menepuk.

2. Gunakan pelembap

Salah satu kesalahan yang dilakukan orang dengan kulit wajah berminyak adalah mengelakkan pelembap, kerana takut kulit mereka akan menjadi lebih berminyak.

Sebenarnya, kulit yang tidak terhidrat dengan betul boleh mencetuskan pengeluaran minyak yang berlebihan dan menyebabkan pori-pori wajah membesar. Oleh itu, anda perlu menggunakan pelembap setelah membersihkan wajah untuk mengecilkan pori-pori sambil menjaga wajah anda sentiasa lembap dan anjal.

3. Gunakan pelindung matahari

Gunakan pelindung matahari dengan kandungan SPF 30 minimum sekurang-kurangnya 15 minit sebelum keluar. Hal ini penting dilakukan untuk melindungi kulit dari paparan sinar matahari yang dapat mengurangkan keanjalan kulit dan menjadikan pori-pori kelihatan lebih besar.

Pastikan juga pelindung matahari yang anda gunakan dapat menyekat sinar UVA dan UVB dengan betul untuk melindungi kulit dari penuaan pramatang dan mengurangkan risiko barah kulit.

4. Mengelupas kulit wajah

Pengelupasan wajah adalah cara mudah untuk membuang kotoran dan sel kulit mati yang menyebabkan pori tersumbat dan menjadikannya kelihatan lebih besar. Namun, jangan terlalu kerap mengelupas wajah anda, hanya 1-2 kali seminggu dan terus gunakan pelembap selepas itu.

Ini penting agar kulit tidak menjadi kering. Selain itu, hindari juga pengelupasan kulit ketika jerawat meradang, kerana boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

5. Gunakan topeng muka

Menggunakan topeng muka secara berkala 1-2 kali seminggu dapat mengatasi pori-pori besar di wajah. Terdapat pelbagai jenis topeng muka yang boleh digunakan.

Salah satu contohnya ialah menggunakan topeng tanah liat. Topeng jenis ini dianggap dapat menghilangkan minyak, kotoran, dan sel-sel kulit mati pada kulit, sehingga dapat mengecilkan pori-pori wajah.

Bukan itu sahaja, topeng muka yang diperbuat daripada bahan semula jadi lain, seperti oatmeal dan tomato, juga dapat mengurangkan lebihan minyak di wajah dan mengelakkan pori-pori tersumbat dan kelihatan besar.

6. Elakkan tabiat menyentuh wajah

Basuh tangan anda dengan sabun dan air sebelum menyentuh wajah anda. Menyentuh wajah anda dengan kerap dengan tangan yang kotor dapat memindahkan kuman dan bakteria dari tangan ke wajah anda.

Tidak hanya menyumbat liang dan menjadikannya kelihatan lebih besar, kebiasaan ini juga menyebabkan jerawat kelihatan lebih mudah.

Selain menjaga kebersihan dan melakukan perawatan wajah dari luar, anda juga disarankan untuk mengatasi pori-pori besar pada wajah dengan menerapkan gaya hidup yang sihat.

Anda disarankan minum cukup air dan makan makanan yang baik untuk kesihatan kulit, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, dan biji-bijian. Selain itu, elakkan memakan makanan yang tinggi kalori, lemak, dan garam, kerana jenis makanan ini dapat menjadikan wajah anda berminyak dan liang pori tersumbat dan kelihatan lebih besar.

Walau bagaimanapun, jika kaedah mengatasi liang besar di atas tidak berkesan atau tidak menunjukkan hasil yang memuaskan, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.