Ketahui Fungsi Penting Hormon Androgen pada Lelaki dan Wanita

Hormon androgen sering disebut "hormon lelaki", kerana pada umumnya hormon ini mengatur segala yang berkaitan dengan organ pembiakan lelaki. Walau bagaimanapun, hormon androgen juga dihasilkan dalam tubuh wanita, tetapi jumlahnya tidak sebanyak pada lelaki.

Sebenarnya, androgen adalah istilah untuk sekumpulan hormon. Jenis hormon androgen yang paling aktif dan dominan adalah testosteron. Pada lelaki, testosteron dihasilkan di testis atau testis. Semasa pada wanita, testosteron dihasilkan di ovari atau ovari.

Selain testosteron, ada juga jenis hormon androgen lain yang menyokong fungsi testosteron, jumlahnya jauh lebih sedikit daripada testosteron. Pada lelaki dan wanita, hormon androgen mempunyai fungsi yang berbeza.

Fungsi Hormon Androgen dalam Badan Lelaki

Pada lelaki, hormon androgen mempunyai pelbagai peranan, mulai dari mendukung perubahan fizikal, mengatur proses pubertas, hingga menjaga kesehatan organ pembiakan lelaki. Berikut adalah beberapa fungsi hormon androgen pada lelaki:

1. Mengatur proses akil baligh

Anak lelaki yang telah memasuki akil baligh akan mengalami perubahan fizikal. Contohnya, tumbuh misai dan janggut, rambut di bahagian atas dada, kaki, dan paha, serta perkembangan organ seksual, seperti zakar dan testis. Semua ini berkat hormon androgen.

2. Membantu penghasilan sperma

Hormon androgen juga mengatur prestasi dan fungsi organ pembiakan lelaki. Hormon ini menjadikan lelaki tertarik pada pasangan, mengatur libido atau keinginan seksual, dan menghasilkan sperma.

3. Menukar watak suara

Apabila anak lelaki telah memasuki masa remaja atau baligh, pita suara akan menjadi lebih panjang dan tebal. Ini menjadikan suara budak lelaki itu lebih dalam dan dalam. Perubahan suara ini berlaku disebabkan oleh peningkatan hormon androgen dalam badan semasa akil baligh.

4. Menyokong pertumbuhan tisu badan

Hormon androgen juga berperanan dalam pertumbuhan tulang. Tidak hanya pada tulang, hormon androgen juga berperanan mengatur pertumbuhan jaringan otot, pembentukan pigmen pada kulit, produksi minyak atau sebum di kulit, hingga produksi sel darah merah.

Lelaki mungkin mengalami kekurangan androgen, tetapi keadaan ini secara amnya berkembang perlahan dengan penuaan. Walau bagaimanapun, sebilangan lelaki dilahirkan dengan keadaan kekurangan androgen kerana faktor genetik atau kongenital.

Sekiranya terdapat kekurangan androgen, terutama testosteron, lelaki boleh mengalami disfungsi ereksi, penurunan libido, badan lemas, sukar berkonsentrasi dan tertekan. Keadaan apabila lelaki kekurangan androgen disebut hipogonadisme. Keadaan ini dapat diatasi sekiranya penyebabnya diketahui dengan jelas.

Fungsi Hormon Androgen pada Wanita

Walaupun androgen dikenal sebagai "hormon lelaki", tubuh wanita juga menghasilkan hormon androgen. Pada wanita, testosteron dihasilkan di ovari bersama dengan estrogen yang merupakan salah satu hormon utama dalam tubuh wanita. Selain ovari, kelenjar adrenal juga menghasilkan hormon ini.

Jumlah testosteron yang dihasilkan oleh badan wanita tidak sama dengan tubuh lelaki, tetapi fungsinya tidak kurang pentingnya. Berikut adalah beberapa fungsi hormon androgen dalam badan wanita:

Menjaga kesihatan organ badan

Hormon androgen dalam tubuh wanita berfungsi untuk menyokong kesihatan organ tubuh. Beberapa organ dalam tubuh wanita yang memerlukan hormon androgen untuk kekal sihat adalah tulang, payudara, dan organ pembiakan wanita.

Meningkatkan kemahiran ingatan dan tumpuan

Hormon androgen juga mempunyai peranan penting dalam kemampuan wanita untuk belajar dan mengingat sesuatu, terutama yang berkaitan dengan visual. Hormon androgen juga diketahui berperanan dalam menyokong kepekatan dan ingatan pada wanita.

Mengatur prestasi sistem pembiakan

Kitaran haid, gairah seksual, dan kesuburan wanita juga dipengaruhi oleh tahap hormon androgen di dalam badan. Tanpa tahap hormon androgen yang seimbang, wanita lebih berisiko mengalami gangguan ini.

Sekiranya jumlah hormon androgen bermasalah, tubuh wanita dapat mengalami haid yang tidak teratur atau bahkan tidak ada haid sama sekali. Selain itu, gangguan pada hormon androgen juga dapat meningkatkan risiko wanita mengalami sindrom ovarium polikistik (PCOS).

Penyakit ini boleh menyukarkan wanita untuk hamil, kadar gula darah yang tidak stabil kerana ketahanan insulin, kenaikan berat badan, tekanan darah tinggi, hirsutisme, dan meningkatkan risiko penyakit jantung.

Fungsi hormon androgen sangat penting untuk tubuh, baik pada lelaki dan wanita. Tahap androgen yang terlalu tinggi atau terlalu rendah boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Oleh itu, jika anda merasakan anda mempunyai masalah berkaitan hormon, seperti mempunyai masalah libido rendah dan terlalu tinggi dan kesuburan, anda boleh berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang tepat.