Kelebihan dan Kekurangan Sunat Cincin

Sunat cincin mempunyai pelbagai kelebihan, termasuk proses yang cepat dan risiko pendarahan minimum. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa kelemahan sunat cincin. Untuk mengetahui apakah kaedah sunat cincin sesuai untuk anak anda, pertimbangkan penjelasan berikut.

Masih banyak orang yang berpendapat bahawa berkhatan hanya dilakukan atas sebab budaya, sosial, dan agama. Sebenarnya, berkhatan sebenarnya juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, mulai dari mencegah gangguan zakar hingga mengurangkan risiko jangkitan kelamin.

Terdapat pelbagai kaedah berkhatan. Beberapa kaedah yang popular adalah sunat konvensional dan sunat cincin. Terdapat banyak jenis sunat cincin, termasuk pengapit Gomco, pengapit Mogen, Plastibell , dan Pengapit pintar .

Mengenal Sunat Cincin dan Jenisnya

Pada prinsipnya, sunat cincin dilakukan dengan alat khas yang diletakkan dalam lingkaran di sekitar zakar. Alat ini bertujuan untuk menyekat aliran darah ke kulup yang akan dipotong untuk mengelakkan pendarahan yang teruk.

Sunat cincin boleh dilakukan pada bayi baru lahir dan anak-anak yang lebih tua. Beberapa jenis sunat cincin yang boleh dilakukan pada bayi baru lahir adalah:

1. Pengapit Gomco

Kaedah berkhatan ini paling popular digunakan untuk bayi baru lahir, kerana cepat, berkesan, dan mempunyai risiko pendarahan minimum. Dalam prosedur sunat penjepit Gomco, pertama kulup dipisahkan dari kepala zakar menggunakan alat khas yang disebut siasatan .

Sayatan kemudian dibuat di kulup untuk membolehkan alat berbentuk loceng diletakkan di antara kepala zakar dan kulup. Setelah peranti berada di tempat, kulup ditarik ke atas peranti dan penjepit diletakkan di sekelilingnya untuk mengurangkan aliran darah ke kawasan kulup.

Pada peringkat akhir, kulup akan dipotong dengan pisau bedah dan dikeluarkan.

2. Pengapit Mogen

Seperti pengapit Gomco, awalnya kulup dipisahkan dari kelenjar, kemudian kulup ditarik ke atas kelenjar dan penjepit logam dilekatkan dengan celah di dalamnya.

Setelah pengapit dipasang, kulup akan dipotong dengan pisau bedah. Pengapit tetap di tempat selama beberapa minit untuk mengelakkan pendarahan.

3. Plastibell

Kaedah ini juga serupa dengan teknik pengapit Gomco. Setelah memisahkan kulup dari kepala zakar, alat seperti loceng plastik diletakkan di antara kulup dan kepala zakar.

Seterusnya, utas akan diikat dalam bulatan untuk membentuk cincin di luar kulup untuk menyekat aliran darah ke kulup. Setelah benang diikat, kulup akan dipotong dengan pisau bedah dan loceng plastik akan dikeluarkan.

Tali plastik berbentuk cincin biasanya dibiarkan selama 6-12 hari. Akhirnya, benang akan keluar dengan sendirinya.

4. Pengapit pintar

Bagi kanak-kanak yang lebih tua, sunat cincin boleh dilakukan dengan: Pengapit pintar . Dalam sunat cincin jenis ini, alat khas digunakan dalam bentuk tiub lengkap dengan pengapit plastik. Ukuran tiub yang digunakan bervariasi antara 10-21 mm dan akan disesuaikan dengan ukuran zakar.

Dalam prosesnya, panjang kulup yang akan dipotong ditandai terlebih dahulu dengan pen pembedahan, kemudian doktor akan mengukur diameter zakar dengan alat pengukur khas untuk menentukan ukuran tiub plastik yang akan digunakan.

Selepas itu, kulup akan dipisahkan dari kepala zakar, kemudian tiub dimasukkan di antara kulup dan kepala zakar dan penjepit (penjepit plastik) dilekatkan dari luar sehingga sampai ke hujung tiub.

Oleh itu, kulup akan diperah di antara pengapit dan tiub. Apabila disahkan mencubit, kulup akan dipotong dengan pisau bedah. Pengapit dan tiub dibiarkan melekat pada zakar selama 5 hari. Terdapat lubang di hujung tiub agar air kencing keluar.

Kelebihan Lingkaran Cincin

Pada bayi baru lahir, sunat cincin mempunyai beberapa kelebihan, iaitu waktu berkhatan yang cepat dan risiko pendarahan minimum. Manakala pada kanak-kanak yang lebih tua, kelebihan sunat cincin dengan Pengapit pintar adalah:

  • Proses berkhatan sangat cepat, iaitu hanya sekitar 7-10 minit
  • Pada usia berkhatan, anak-anak dapat segera memakai seluar dan melakukan aktiviti seperti biasa
  • Ia tidak memerlukan jahitan atau pembalut kerana terdapat sedikit pendarahan, malah zakar boleh terkena air

Kekurangan Lingkaran Cincin

Walaupun mempunyai banyak kelebihan, terdapat juga beberapa kekurangan sunat cincin, yaitu:

  • Kosnya lebih mahal daripada khatan biasa / konvensional kerana memerlukan alat khas
  • Proses pemulihan selepas berkhatan cenderung panjang, iaitu sekitar 10 hari
  • Berisiko membengkak zakar
  • Hasil akhir memotong kulup tidak baik
  • Trauma kerana penyingkiran pengapit dan tiub pada sunat cincin dengan Pengapit pintar

Sunat cincin memang boleh menjadi alternatif untuk sunat konvensional yang memerlukan jahitan. Namun, perlu diingat, selain mempunyai kelebihan, sunat cincin juga mempunyai sejumlah kekurangan. Oleh itu, untuk menentukan teknik berkhatan yang betul, anda harus berjumpa doktor.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, Sp.B, FINACS

(Pakar Bedah)