Gejala Awal Penyakit Jantung yang Perlu Diperhatikan

Setiap orang perlu mengenali gejala awal penyakit jantung agar dapat menyedarinya. Jangan biarkan anda mengabaikan gejala ini sehingga akhirnya penyakit jantung baru dijumpai dalam keadaan yang sudah cukup parah dan lebih sukar untuk dirawat.

Gejala awal penyakit jantung mungkin berbeza dari orang ke orang. Gejala juga bergantung kepada jenis penyakit jantung yang anda alami. Dalam beberapa kes, gejala awal penyakit jantung bahkan tidak begitu mengganggu.

Walaupun begitu, ada beberapa gejala awal yang dapat dijadikan tanda peringatan bahawa jantung anda berada dalam masalah. Dengan mengetahui gejala awal ini, anda dapat mengambil langkah mengatasinya seawal mungkin, agar penyakit jantung dapat diatasi dengan lebih baik.

Beberapa Gejala Awal Penyakit Jantung

Berikut adalah beberapa gejala awal penyakit jantung yang perlu anda perhatikan:

1. Sakit dada

Sakit dada atau angina pectoris adalah gejala awal penyakit jantung koronari yang paling biasa. Gejala sakit dada boleh berbeza dari orang ke orang. Sebilangan orang mungkin merasa seperti sesuatu yang berat memukul dada mereka, sementara yang lain mungkin merasa seperti dada mereka terbakar.

Kesakitan dada boleh berlaku apabila otot jantung tidak mendapat cukup oksigen. Pada peringkat awal penyakit jantung, gejala ini hanya dapat muncul ketika permintaan oksigen tubuh meningkat, misalnya ketika berolahraga atau mengalami tekanan emosi, dan akan hilang dengan rehat selama sekitar 5-10 minit.

2. Letih dengan lebih mudah

Rasa letih mungkin merupakan perkara biasa yang berlaku setelah anda melakukan aktiviti fizikal yang berat. Namun, apabila rasa letih tiba-tiba muncul tanpa sebab yang jelas dan lebih teruk daripada keletihan biasa, ini mungkin merupakan gejala awal penyakit jantung.

3. Sesak nafas

Sesak nafas adalah sesuatu yang sangat normal jika berlaku setelah melakukan aktiviti yang berat, seperti bersenam. Walau bagaimanapun, jika sesak nafas berlaku selepas aktiviti ringan, ini mungkin merupakan gejala awal penyakit jantung. Jadi, jangan sesekali memandang rendah gejala ini.

4. Denyutan jantung tidak teratur

Gejala awal penyakit jantung juga boleh berupa degupan jantung yang terasa tidak normal kadang-kadang, misalnya, kedatangan degupan jantung terasa terlalu terlambat atau tiba-tiba ada degupan yang tergelincir di antara 2 degupan jantung normal.

Keadaan ini umumnya berlaku kerana minum kopi berlebihan atau kurang tidur. Namun, anda perlu berhati-hati sekiranya gejala ini dirasakan terlalu kerap tanpa sebab yang jelas.

5. Bengkak di bahagian bawah dan pergelangan kaki

Bengkak pada kaki juga boleh menjadi gejala awal penyakit jantung. Keadaan ini berlaku apabila jantung tidak mengepam darah secara optimum, sehingga aliran darah ke seluruh badan dan aliran darah kembali ke jantung menjadi tersumbat.

Pada peringkat awal penyakit ini, darah yang tertahan di kaki boleh menyebabkan penumpukan cecair yang secara umum dapat dilihat di bahagian belakang kaki dan pergelangan kaki. Tetapi lama-kelamaan, pembengkakan boleh berlaku di seluruh badan.

Sebilangan simptom awal penyakit jantung di atas boleh menjadi lebih teruk jika keadaan jantung juga bertambah buruk. Berikut adalah tanda-tanda:

  • Sakit dada menjadi lebih kerap dan berlaku walaupun dalam keadaan rehat
  • Peningkatan berat badan secara drastik kerana pembengkakan ke seluruh badan (edema anasarca)
  • Batuk berterusan yang menghasilkan lendir putih atau merah jambu
  • Denyutan jantung semakin tidak teratur, malah menyebabkan pengsan

Itu adalah rangkaian gejala awal penyakit jantung yang perlu anda perhatikan. Sekiranya anda mengalami beberapa gejala ini, elakkan melakukannya diagnosis diri dan segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat, untuk mengelakkan gejala yang lebih serius.