Pelbagai Khasiat Kapulaga untuk Kesihatan Tubuh

Khasiat buah pelaga memang terkenal di dunia masakan. Namun, selain digunakan sebagai rempah dalam memasak, buah pelaga juga dipercayai dapat mengatasi masalah kesihatan tertentu. Apa yang ada?

Cardamom adalah sejenis rempah dari India yang mempunyai rasa gurih dan sedikit manis. Rempah ini sering digunakan sebagai penambah rasa dan aroma hidangan.

Cardamom mengandungi banyak mineral di dalamnya, termasuk mangan, kalsium, dan kalium. Bukan hanya dalam bentuk biji, kapulaga juga dapat digunakan dalam bentuk serbuk, minyak pati, dan juga suplemen herba.

Pelbagai Khasiat Kapulaga

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan buah pelaga yang perlu anda ketahui:

1. Menurunkan tekanan darah

Cardamom telah lama dikenali sebagai salah satu ubat herba untuk penghidap darah tinggi. Penyelidikan mendapati bahawa buah pelaga kaya dengan sebatian antioksidan yang mempunyai sifat menurunkan tekanan darah. Selain itu, penyelidik juga mengesyaki rempah ini mempunyai kesan diuretik seperti ubat penurun tekanan darah.

2. Mencegah penyakit kronik

Antioksidan dalam kapulaga berguna untuk melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan radikal bebas. Bukan itu sahaja, buah pelaga juga mempunyai sebatian anti-radang yang dapat melawan keradangan. Kedua-dua ramuan ini dapat mengurangkan risiko penyakit kronik jika diminum secara berkala.

3. Mengatasi masalah pencernaan

Satu kajian menyatakan bahawa ekstrak kapulaga yang dicampur dengan ramuan lain dianggap dapat membantu mengatasi masalah pencernaan, mulai dari dispepsia, mual dan muntah, hingga bisul perut. Walau bagaimanapun, faedah ini perlu dibuktikan dengan kajian lebih lanjut.

4. Merawat jangkitan bakteria

Satu kajian menunjukkan bahawa minyak pati dan ekstrak kapulaga mengandungi sebatian yang dapat melawan beberapa jenis bakteria, seperti E coli,Staphylococcus, Salmonella, dan Campylobacter.

Walau bagaimanapun, kajian ini hanya dilakukan pada tabung uji dan bukan pada manusia. Oleh itu, kajian lebih lanjut diperlukan untuk menentukan keberkesanan kapulaga sebagai antibakteria pada manusia.

5. Mencegah bau mulut dan rongga

Mengunyah buah pelaga dapat menghilangkan bau mulut dan membuat nafas anda segar. Ini dianggap berkat sebatian antibakteria di dalamnya. Selain menyegarkan nafas, buah pelaga juga dianggap berkesan untuk mencegah rongga.

6. Melawan sel barah

Sebatian dalam kapulaga dianggap mengaktifkan enzim dan sel imun yang berguna untuk melawan sel barah. Setakat ini, eksperimen hanya dilakukan pada haiwan atau tabung uji, tetapi hasil yang ditunjukkan adalah meyakinkan.

Selain yang disebutkan di atas, terdapat beberapa manfaat kapulaga yang lain untuk kesihatan. Cardamom juga dipercayai dapat membantu menurunkan berat badan, menurunkan kadar gula dalam darah, dan mengurangkan risiko hati berlemak.

Walaupun masih banyak penyelidikan yang diperlukan untuk mengetahui kelebihan buah pelaga, kita sekarang tahu bahawa rempah yang berperisa enak ini mempunyai banyak potensi untuk kesihatan yang baik. Jadi, tidak ada yang salah jika anda mula melibatkan buah pelaga dalam memproses diet harian anda.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengambil manfaat buah pelaga dari makanan tambahan untuk merawat penyakit tertentu, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat mengenai keberkesanan dan keselamatannya untuk keadaan anda.