Risiko Madu bagi Wanita Hamil

Madu untuk wanita hamil (mengandung) mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan, salah satunya membantu meningkatkan sistem imun. Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu memperhatikan beberapa perkara sebelum meminumnya agar tidak membahayakan.

Madu mengandungi glukosa, fruktosa, air, dan beberapa nutrien penting lain yang diperlukan oleh tubuh, seperti protein, vitamin B2, B3, B6, B9 (asid folik), vitamin C, magnesium, zink, besi, fosforus, kalium, dan kalsium.

Kandungan tersebut diyakini dapat menyembuhkan luka, jangkitan, masalah kulit, gangguan pencernaan, dan diabetes.

ada di sana Bahagian Negatif Mengkonsumsi Madu untuk Wanita Hamil?

Penggunaan madu tidak digalakkan untuk bayi di bawah 1 tahun, kerana mengandungi bakteria Clostridium botulinum ia boleh menyebabkan botulisme. Tetapi pada wanita hamil, pengambilan madu tidak akan menjadikan janin di rahim mengalami botulisme. Bakteria yang menyebabkan botulisme tidak dapat berkembang dalam saluran pencernaan wanita hamil yang sihat. Selain itu, bakteria botulisme juga tidak dapat memasuki dan menyeberangi plasenta wanita hamil.

Pada wanita hamil, pengambilan madu sebenarnya dapat mencegah batuk dan selsema, melegakan sakit tekak, dan mengatasi insomnia. Namun, pilihlah madu yang telah melalui proses pasteurisasi. Wanita hamil boleh mengambil madu dengan meminumnya secara langsung atau mencampurkannya ke dalam teh suam.

Perkara yang mesti dipertimbangkan ketika mengandung Makan Madu

Selain memilih madu yang telah melalui proses pasteurisasi, wanita hamil harus memperhatikan perkara berikut ketika mereka ingin mengkonsumsi madu:

Penggunaan dalam jumlah terhad

Walaupun wanita hamil boleh mengonsumsi madu, elakkan memakannya secara berlebihan, terutama jika anda menghidap diabetes kehamilan. Ini kerana fruktosa yang terkandung dalam madu dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Oleh itu, sentiasa perhatikan keadaan kesihatan wanita hamil dan jumlah pengambilan madu semasa mengandung, iya!

Berhati-hati dalam memilih madu

Wanita hamil harus memilih madu dengan kandungan murni dan tanpa pemanis tambahan. Di samping itu, pilihlah madu yang telah didaftarkan dengan BPOM dan perhatikan tarikh luput yang tertera di label pembungkusan.

Hati-hati dengan reaksi alahan

Sebilangan wanita hamil boleh mengalami reaksi alergi, seperti bersin, mata berair, gatal-gatal, kemerahan, dan pembengkakan kulit, setelah memakan madu. Sekiranya wanita hamil mengalami aduan ini, segera berhenti minum madu dan berjumpa doktor, iya.

Beberapa perkara yang dinyatakan di atas yang perlu diketahui oleh ibu hamil sebelum memakan madu. Sekiranya wanita hamil mempunyai keadaan kesihatan tertentu atau masih ragu-ragu untuk mengkonsumsi madu, disarankan untuk berjumpa dengan pakar sakit puan, agar pengambilan madu semasa hamil dapat lebih selamat.