Ayuh, kenal pasti punca dan gejala kemurungan pada remaja

Suasana yang tidak selesa atau pertengkaran dengan rakan-rakan mungkin kelihatan sederhana bagi orang dewasa. Namun, berbeza jika keadaan itu dialami oleh remaja. Sekiranya dibiarkan berlarutan, ini boleh mencetuskan kemurungan pada remaja.

Remaja sering mengalami perubahan mood atau mood. Itulah sebabnya remaja yang kelihatan suram atau sedih sering dianggap normal, misalnya kerana patah hati, menjadi mangsa di talian memancing ikan, mendapat nilai buruk, atau merasa kurang perhatian daripada ibu bapa.

Sebenarnya, ini boleh menjadi gejala kemurungan pada remaja. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini dapat berlanjutan dan menyebabkan timbulnya keinginan untuk mencederakan diri sendiri, bahkan membunuh diri.

Pelbagai Faktor Pencetus dan Gejala Depresi pada Remaja

Depresi pada remaja dapat dipicu oleh berbagai faktor, mulai dari lingkungan, perubahan hormon, pengalaman traumatik, hingga genetik atau keturunan.

Biasanya, kemurungan pada remaja menyebabkan aduan dan gejala dalam bentuk:

 • Mudah menangis, tersinggung, dan marah atas perkara-perkara sederhana.
 • Kehilangan minat untuk melakukan aktiviti harian.
 • Sangat mudah untuk menyalahkan diri sendiri.
 • Kesukaran menumpukan perhatian, sering ponteng kelas, dan menurunkan nilai.
 • Kesukaran tidur dan insomnia.
 • Mudah berasa letih.
 • Sakit kepala atau sakit perut yang kerap.
 • Tidak ada selera makan atau makan berlebihan.

Depresi pada remaja lebih sukar dikesan, kerana remaja sering mengalami perubahan mood. Oleh itu, ibu bapa, keluarga, dan guru mesti lebih peka terhadap perubahan tingkah laku remaja.

Sekiranya berubah mood atau tingkah laku remaja itu nampaknya bertahan lama dan mengganggu aktivitinya, remaja itu harus segera dibawa berjumpa dengan pakar psikologi atau psikiatri.

Beberapa soalan yang biasanya diminta oleh psikologi dan psikiatri untuk mengetahui sama ada seseorang mengalami kemurungan adalah:

 • Adakah terdapat perkara-perkara tertentu yang mengganggu anda?
 • Anda rasa?
 • Adakah selera dan tidur anda berubah?
 • Adakah anda merasa letih akhir-akhir ini atau merasa seperti kehabisan tenaga?
 • Adakah anda pernah mempunyai keinginan untuk menyakiti diri sendiri, atau bahkan keinginan untuk membunuh diri sendiri?
 • Adakah anda baru-baru ini menggunakan alkohol atau dadah?

Peranan Ibu Bapa Membantu Mengatasi Kemurungan pada Remaja

Sekiranya seorang remaja dinyatakan menderita kemurungan, doktor akan memberinya rawatan dalam bentuk psikoterapi dan ubat antidepresan, ubat antidepresan.

Semasa rawatan, ibu bapa perlu melakukan cara berikut untuk membantu remaja mereka pulih dari kemurungan:

1. Ketahui mengenai kemurungan

Cara pertama yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk membantu remaja mereka mengatasi kemurungan adalah dengan mempelajari segala yang berkaitan dengan kemurungan, contohnya bagaimana bertindak balas terhadapnya dan cara berkomunikasi dengan orang yang mengalami kemurungan.

Dengan mengetahui maklumat mengenai kemurungan, ibu bapa dapat lebih memahami apa yang sebenarnya dialami dan dirasakan oleh anak mereka.

2. Dengarkan cerita kanak-kanak

Menjadi pendengar yang baik adalah salah satu langkah mudah yang perlu diambil oleh ibu bapa. Semasa mendengar keluhan dan cerita kanak-kanak, pilih tempat atau suasana yang selesa.

Ibu bapa juga dapat memprovokasi anak-anak mereka dengan mengemukakan soalan-soalan mudah, seperti: Bagaimana hari anda? Apa yang anda rasakan? Apa khabar rakan anda? Tanya perlahan dan jangan terserempak dengan soal siasat.

Apabila seorang remaja merasa selesa untuk bercerita tanpa dinilai dan merasa dipercayai oleh ibu bapanya, dia biasanya akan bersedia untuk mengungkap masalah yang dihadapinya.

3. Ajak remaja untuk mengamalkan gaya hidup sihat

Bersenam dapat membantu meningkatkan mood anda. Oleh itu, untuk membantu remaja meredakan simptom kemurungan, ajaklah dia untuk bersenam secara teratur. Seboleh mungkin, seimbangkan dengan gaya hidup sihat yang lain, seperti makan makanan berkhasiat dan berehat secukupnya.

4. Hadkan penggunaan alat

Untuk membantu mengatasi kemurungan pada remaja, ibu bapa juga perlu memberikan peraturan dan had masa untuk menggunakan alat. Ajak anak-anak untuk lebih kerap melakukan aktiviti positif dan bergaul dengan persekitaran yang baik.

Gejala kemurungan pada remaja sering menyamar dan gagal dikesan. Sebenarnya, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan dan pengendaliannya tidak dapat dilakukan dalam waktu yang singkat. Oleh itu, orang dewasa sebagai ibu bapa atau guru perlu lebih berwaspada dalam mengenali perubahan mood dan sikap pada remaja.