Lekatkan pada Kelopak Mata, Ketahui Rawatannya Di Sini

Kelopak mata dapat meradang dan dijangkiti menyebabkan bengkak atau pewarna. Apabila anda mempunyai warna pada kelopak mata anda, anda pasti akan rasa terganggu, baik dari segi penampilan dan keselesaan.

Kelopak mata manusia mempunyai kelenjar minyak yang terletak di bahagian dalam dan luar kelopak mata. Kelenjar minyak luar dikaitkan dengan bulu mata yang melekat pada kelopak mata. Minyak yang dihasilkan oleh kelenjar ini membantu melembapkan mata dan menahan air mata di kawasan bola mata.

Walau bagaimanapun, kelenjar minyak di mata dapat dijangkiti dan tersumbat. Keadaan ini menyebabkan radang mata. Keradangan boleh menjadi dalaman atau luaran, bergantung pada masalah dengan kelenjar minyak.

Punca Gaya pada Kelopak Mata

Gaya biasanya disebabkan oleh penyumbatan saluran kelenjar minyak dan jangkitan bakteria. Orang yang menderita diabetes, radang kelopak mata, atau gangguan kelenjar minyak lebih cenderung kepada pewarna. Tahap lemak yang berlebihan dalam darah juga dapat meningkatkan risiko penyumbatan saluran kelenjar minyak di kelopak mata.

Gaya boleh berkembang menjadi chalazions jika tidak dirawat dengan baik. Chalazion membengkak kelopak mata tanpa rasa sakit atau kemerahan. Chalazion boleh mengganggu penampilan, menyebabkan parut pada kelopak mata, menjengkelkan kornea.

Selain chalazion, kesan lain yang dapat muncul pada pewarna yang tidak dirawat dengan baik adalah penyebaran jangkitan ke tisu kulit di sekitar mata.

Cara Merawat Stye pada Kelopak Mata

Doktor dapat mendiagnosis warna pada kelopak mata dari gejala dan hasil pemeriksaan fizikal, terutama pada kelopak mata luar dan dalam untuk menentukan lokasi sebenar jangkitan.

Pewarna dicirikan oleh kelopak mata yang bengkak, merah, dan menyakitkan. Pada kelopak mata yang bengkak, anda dapat melihat nanah terperangkap seperti jerawat. Pewarna boleh bermula sebagai pembengkakan dan kemerahan di seluruh kawasan kelopak mata, yang kemudian menjadi lokal (dikumpulkan di satu kawasan).

Gaya pada kelopak mata dapat sembuh sendiri dalam 1-2 minggu dengan rawatan diri. Caranya ialah memampatkan kelopak mata dengan tuala hangat selama 10 minit, 3-4 kali sehari. Kaedah ini digunakan untuk melegakan simptom dan mempercepat proses penyembuhan. Walau bagaimanapun, jika aduan tidak bertambah baik, anda boleh berjumpa dengan pakar oftalmologi. Doktor boleh memberikan rawatan, antara lain dengan:

Memberi okelawar antibiotik

Doktor boleh memberikan antibiotik dalam bentuk salap mata. Antibiotik bertujuan untuk membunuh bakteria yang berkembang dalam jangkitan sehingga mempercepat proses penyembuhan. Antibiotik yang diambil melalui mulut juga dapat diberikan jika jangkitan sering berulang atau berleluasa.

mengalahkan

Untuk mengobati penyumbatan pada kelenjar minyak luar, doktor boleh mencabut bulu mata di sekitar kawasan peradangan. Tindakan ini bertujuan agar nanah yang terperangkap dalam keradangan dapat mengalir keluar.

Operasi

Pembedahan di bawah anestesia tempatan boleh dilakukan jika pewarna cukup besar atau tidak bertindak balas terhadap rawatan. Pembedahan juga dapat dilakukan jika chalazion telah terbentuk.

Untuk mengelakkan pewarnaan pada kelopak mata, disarankan agar anda sentiasa menjaga kebersihan kawasan mata. Sekiranya kawasan mata kelihatan kotor, lebih baik membersihkannya dengan kain kasa steril yang direndam dalam larutan natrium klorida, atau dengan air suam dan sabun yang tidak menjengkelkan, seperti sabun bayi.

Jangan menyentuh kawasan mata dengan tangan yang kotor. Mencuci tangan selepas setiap aktiviti dapat mencegah penyebaran jangkitan. Bagi wanita, penting untuk membersihkan solekan atau solek mata sebelum tidur, untuk mengelakkan pewarnaan pada kelopak mata. Di samping itu, anda juga harus menjaga diet dengan mengurangkan makanan berlemak dan meningkatkan sayur-sayuran dan buah.

Tertulis oleh:

dr. Dian Hadiany Rahim, SpM

(Pakar Oftalmologi)