Kenali sekolah inklusif dan kelebihannya

Sekolah inklusif adalah sekolah yang juga menyediakan pendidikan untuk kanak-kanak berkeperluan khas (ABK). Di sekolah ini, kanak-kanak berkeperluan khas atau tidak, akan belajar di kelas yang sama dan mendapat pendidikan yang sama.Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai sekolah inklusif dan kelebihannya.

Setakat ini, sebilangan ibu bapa yang mempunyai anak berkeperluan khas sering menghantar anak mereka ke sekolah khas atau sekolah khas (SLB). Ini kerana kaedah pembelajaran di SLB dirancang dan disesuaikan untuk kanak-kanak berkeperluan khas.

Walau bagaimanapun, SLB bukanlah satu-satunya pilihan untuk kanak-kanak berkeperluan khas, seperti kanak-kanak dengan autisme, untuk memperoleh pendidikan dan pelajaran yang sesuai. Kanak-kanak berkeperluan khas juga boleh mendapat pendidikan di sekolah inklusif.

Apa itu Sekolah Inklusif?

Sekolah inklusif adalah tempat di mana kanak-kanak berkeperluan khas dapat belajar bersama dengan kanak-kanak biasa yang lain. Walau bagaimanapun, kanak-kanak berkeperluan khas masih ditemani oleh guru pengiring semasa aktiviti pengajaran dan pembelajaran.

Sistem pembelajaran, pengajaran, kurikulum, kemudahan dan infrastruktur, serta sistem penilaian di sekolah inklusif akan menampung keperluan kanak-kanak kurang upaya, sehingga mereka dapat menyesuaikan diri dan menerima pendidikan sebaik mungkin.

Apakah Faedah Sekolah Inklusif?

Dengan menghadiri sekolah inklusif, kanak-kanak berkeperluan khas akan mendapat faedah berikut:

  • Hak dan kewajiban yang sama dengan pelajar biasa yang lain di kelas
  • Pelbagai kemudahan untuk belajar dan mengembangkan diri, tanpa mengira batasannya
  • Galakan untuk lebih yakin
  • Peluang untuk belajar dan berkawan dengan rakan sebaya

Di sekolah inklusif, kanak-kanak berkeperluan khas akan dididik dengan kanak-kanak lain yang tidak mempunyai batasan yang sama. Dalam kelas ini, pelajar dapat dilatih dan dididik untuk dapat menghargai, menghormati, dan saling menerima dengan penuh rasa empati.

Beberapa Cabaran Menghadapi Sekolah Inklusif

Kewujudan pendidikan inklusif adalah alternatif bagi ibu bapa untuk menghantar anak-anak mereka dengan keperluan khas ke sekolah biasa.

Namun, tidak semua sekolah biasa dapat menerima pelajar ABK kerana pendidikan inklusif hanya diberikan oleh sekolah yang dilantik secara langsung oleh kerajaan.

Sehingga kini, jumlah sekolah inklusif masih terhad dan tidak diedarkan secara merata ke seluruh Indonesia. Ini mungkin menjadi cabaran bagi ibu bapa dan anak-anak berkeperluan khas untuk mengakses pendidikan yang mencukupi.

Di samping itu, masih banyak sekolah inklusif yang belum bersedia memberikan pendidikan inklusif kerana pelbagai halangan dan cabaran yang merangkumi:

  • Bilangan minimum tenaga pengajar atau kakitangan guru pembantu khas
  • Tidak semua guru dan kakitangan di sekolah memahami cara mengajar dan membimbing kanak-kanak berkeperluan khas
  • Mungkin ada penolakan daripada ibu bapa atau pelajar biasa untuk belajar bersama dengan anak-anak berkeperluan khas
  • Kemudahan yang tidak mencukupi, seperti buku terhad atau keperluan pembelajaran lain yang menggunakan Braille untuk pelajar buta
  • Risiko buli atau buli dari pelajar biasa terhadap pelajar berkeperluan khas

Sekolah inklusif mungkin merupakan pilihan yang baik untuk kanak-kanak berkeperluan khas untuk mendapatkan peluang untuk belajar, berkembang, dan berkembang dengan baik, tanpa mengira batasannya.

Sekiranya anda mempunyai anak-anak berkeperluan khas dan merancang untuk menghantar mereka ke sekolah inklusif, anda boleh bertanya dan berunding dengan psikologi mengenai faedah sekolah inklusif untuk perkembangan dan pendidikan anak anda.