Punca Gigi Kuning dan Cara Mengatasinya

Gigi kuning boleh mengganggu penampilan dan mengurangkan keyakinan diri. Oleh itu, anda perlu mengenal pasti punca gigi kuning dan cara mengatasinya, agar gigi anda dapat kelihatan cantik semula ketika anda tersenyum.

Terdapat pelbagai penyebab gigi kuning. Walau bagaimanapun, usia juga menyumbang kepada perubahan warna gigi. Sebabnya, seiring bertambahnya usia, lapisan putih enamel gigi menjadi semakin nipis, menjadikan lapisan dentin kuning lebih kelihatan.

Lapisan enamel gigi juga akan lebih mudah ditipis jika anda sering makan makanan dan minuman tertentu, merokok, dan tidak menjaga gigi anda.

Punca Gigi Kuning

Kandungan kromogen atau pewarna dalam makanan dan minuman adalah salah satu penyebab utama gigi kuning. Pewarna ini boleh menyebabkan noda pada enamel gigi. Begitu juga dengan keasidan makanan dan minuman, kerana tahap asid yang tinggi dapat mengikis lapisan.

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan perubahan warna pada gigi, termasuk mencetuskan gigi kuning:

1. Kopi dan teh hitam

Kopi dan teh hitam boleh menjadi penyebab gigi kuning kerana kedua-dua minuman ini mengandungi kromogen tinggi. Kromogen adalah pewarna yang dapat meninggalkan noda pada enamel gigi, sehingga menjadikan warna putih enamel gigi ditutupi.

Selain itu, kopi juga tinggi tanin dan asid, sehingga penggunaannya dapat mempengaruhi warna gigi anda. Sebabnya, tanin dapat meninggalkan noda pada gigi sementara asid menjadikan penyerapan tanin lebih mudah.

2. Anggur

Wain juga termasuk minuman yang mengandung kromogen, sehingga penggunaannya dapat meningkatkan risiko menguning gigi. Anggur juga mengandungi tanin yang boleh mencetuskan noda gigi.

3. MinumanSoda

Minuman bersoda berwarna gelap berasid dan kaya dengan kromogen, sehingga penggunaannya dapat menguning gigi. Selain minuman berkarbonat, minuman bertenaga juga boleh menyebabkan gigi kuning.

Satu kajian menunjukkan bahawa minuman tenaga mempunyai keasidan yang tinggi, sehingga penggunaannya dapat mengikis enamel gigi.

4. Buah berwarna pekat

Makan buah-buahan dengan warna gelap, seperti blueberry, tomato, blackberry, kranberi, ceri, anggur, dan delima boleh meninggalkan noda pada gigi. Sebabnya, pigmen warna dan zarah organik dalam buah-buahan ini dapat memasuki liang-liang enamel gigi dan menempel di sana, menyebabkan gigi menjadi kuning.

Risiko ini tidak hanya berlaku ketika anda memakan buah secara langsung, tetapi juga ketika memakan makanan atau minuman olahan dari buah-buahan ini.

5. Gula-gula

Pelbagai jenis gula-gula dengan pewarna tiruan, terutama warna gelap, boleh menyebabkan noda cahaya pada gigi, terutama jika dimakan secara berkala.

Tanda-tanda gula-gula yang dimakan boleh meninggalkan noda atau tidak adalah melihat warna yang tersisa di lidah setelah kita memakannya. Sekiranya ada, kemungkinan gula-gula juga akan meninggalkan noda pada gigi.

6. Tembakau

Merokok boleh menyebabkan noda pada gigi. Bukan hanya dengan menghisap, mengunyah tembakau juga mempunyai kesan yang sama pada gigi.

Cara Mencegah Gigi kuning

Beberapa cara untuk mencegah gigi kuning di bawah ini boleh anda lakukan untuk mengelakkan pembentukan noda pada gigi:

  • Kurangkan pengambilan makanan dan minuman yang menyebabkan noda.
  • Gunakan jerami semasa mengambil jus, minuman bersoda, minuman tenaga, teh ais, dan kopi es.
  • Minum air selepas makan dan minum.
  • Minum susu setelah memakan makanan dan minuman berasid, kerana susu dapat meneutralkannya.
  • Berkumur sebaik sahaja makan atau minum.
  • Kunyah permen karet tanpa gula, jika berkumur tidak mungkin, untuk menghilangkan noda.
  • Gosok gigi dan lakukan flossing selepas makan.

Cara Mengatasi Gigi Kuning

Sekiranya perubahan warna gigi telah berlaku, terdapat beberapa tindakan yang dapat dilakukan untuk membantu memutihkan gigi yang berwarna kuning. Caranya adalah dengan:

1. Gosok gigi

Kebiasaan menggosok gigi secara berkala selama 2 minit, terutama setelah memakan makanan dan minuman yang mencetuskan gigi kuning, dapat membantu mengatasi masalah gigi kuning.

Untuk membantu memutihkan gigi, disarankan agar anda menggunakan ubat gigi pemutih sekurang-kurangnya 1-2 kali seminggu selain menggunakan ubat gigi fluorida.

Setelah menggosok gigi, bersihkan sisa makanan di antara gigi yang tertinggal menggunakan benang gigi. Untuk hasil maksimum, bilas dengan ubat kumur.

2. Menggunakan bahan semula jadi sebagai pemutih gigi

Anda boleh menggunakan bahan semula jadi yang ada di rumah untuk memutihkan gigi yang menguning. Salah satu bahan yang boleh digunakan adalah baking soda atau baking soda. Baking soda bukan sahaja dapat mengurangkan plak dan bakteria yang melekat pada gigi anda, tetapi juga dapat memutihkan gigi anda.

Anda boleh menggunakan baking soda sebagai ubat gigi dan menggunakannya setiap 2 minggu. Kaedahnya juga mudah, anda hanya perlu mencampurkan baking soda dengan air dan kacau sehingga menjadi pes.

Kemudian, celupkan berus gigi ke dalamnya dan gosokkan gigi dengan pasta soda penaik selama 1 minit. Setelah selesai, bilas mulut dengan air hingga bersih sepenuhnya.

3. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan air tinggi

Untuk membantu menghilangkan noda pada gigi, anda disarankan makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi banyak air. Buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kandungan air yang tinggi dapat membantu membersihkan gigi dari plak dan bakteria yang menyebabkan gigi menguning.

4. Lawati doktor gigi

Sekiranya cara semula jadi telah dilakukan tetapi penampilan gigi masih berwarna kuning, lawati doktor gigi. Doktor gigi anda akan mengesyorkan beberapa rawatan yang dapat menjadikan gigi anda kelihatan lebih putih. Salah satunya ialah pemutih gigi. Rawatan ini memberikan hasil yang lebih memuaskan daripada rawatan pergigian di rumah.

Gigi kuning boleh dicetuskan oleh tabiat tertentu sehingga untuk mencegahnya dan mengatasinya, anda perlu menghindari pencetus dan menjaga kesihatan gigi yang baik. Kemudian, periksa gigi anda ke doktor gigi secara berkala, iaitu setiap 6 bulan.