Ketahui lebih lanjut mengenai faedah buah mulberry

Walaupun masih jarang dikonsumsi oleh masyarakat Indonesia, manfaat kesihatan buah mulberry harus diambil kira. Bukan hanya dipercayai menurunkan kolesterol, buah ini yang memiliki rasa manis dan sedikit masam juga dianggap dapat mencegah barah.

Buah mulberry umumnya tumbuh di kawasan yang mempunyai 4 musim, seperti Asia Utara dan Amerika Utara. Buah ini masih relatif dengan buah ara atau buah ara, cempedak, dan sukun.

Apabila matang, buah mulberry akan berwarna hitam dan mempunyai rasa yang enak. Buah ini sering diproses menjadi jem, sirap, teh, atau murbei kering gula-gula.

Kandungan Nutrien Buah Mulberry

Dalam 100 gram buah mulberry, terdapat kira-kira 45 kalori dan nutrien penting berikut:

  • 10 gram karbohidrat
  • 1.5 gram protein
  • 1.7-2 gram serat
  • 8 gram gula
  • 40 miligram kalsium
  • 1.8-2 gram besi
  • 200 miligram kalium
  • 35-40 miligram vitamin C
  • 0.8 miligram vitamin E
  • 12 miligram kolin

Buah mulberry juga mengandungi vitamin B, selenium, zink, polifenol antioksidan, flavonoid, lutein, dan zeaxanthin.

Khasiat Buah Mulberry untuk Kesihatan

Berkat kandungan nutriennya yang banyak, terdapat banyak manfaat kesihatan buah mulberry, termasuk:

1. Menurunkan kolesterol dalam darah

Kolesterol adalah sejenis lemak yang berperanan dalam pembentukan dinding sel dan penghasilan hormon di dalam badan. Tetapi, jika jumlahnya berlebihan, lemak ini dapat mengumpul dan menyumbat saluran darah.

Penumpukan kolesterol ini boleh mencetuskan penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa buah mulberry bermanfaat untuk menurunkan kolesterol jahat, seperti LDL dan trigliserida, dan meningkatkan kadar lemak atau HDL yang baik di dalam badan.

Selain memakan buah mulberry, anda juga perlu menjaga kadar kolesterol normal dengan memakan makanan serat, pengambilan omega-3 dan protein yang mencukupi, dan berolahraga secara teratur.

2. Mengawal kadar gula dalam darah

Buah mulberry mengandungi sebatian 1-deoxynojirimycin (DNJ) yang dapat melambatkan pencernaan dan metabolisme karbohidrat menjadi glukosa dalam usus. Ini menjadikan buah mulberry berguna untuk mencegah peningkatan kadar gula dalam darah, jadi baik untuk penderita diabetes jenis 2.

3. Mengurangkan risiko barah

Buah mulberry atau murbei mengandungi bahan yang bersifat antioksidan dan antikanker. Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak buah mulberry dapat menangkis kerosakan sel tubuh akibat radikal bebas atau tekanan oksidatif dan menghalang pertumbuhan sel barah.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menilai keberkesanan buah mulberry sebagai pencegahan barah dan potensi untuk rawatan barah.

Oleh itu, untuk mengurangkan risiko barah, anda juga perlu menjalani gaya hidup sihat dengan bersenam secara teratur, tidak merokok, mengurangkan tekanan, dan cukup tidur.

4. Kawal berat badan anda

Buah mulberry adalah salah satu pilihan buah yang mengandungi kalori rendah. Walaupun rendah kalori, buah mulberry mengandungi pelbagai nutrien, seperti protein, vitamin, dan mineral, yang masih diperlukan oleh tubuh ketika berdiet. Inilah sebabnya mengapa buah mulberry baik untuk anda yang mengikuti program diet.

5. Mencegah hati berlemak

Lemak dalam badan disimpan dalam tisu lemak dan organ tertentu, termasuk hati. Tetapi, jika tahap lemak dalam badan terlalu tinggi dan tidak terkawal, pengumpulan lemak di hati dapat terjadi.

Ini boleh menyebabkan keadaan yang disebut hati berlemak dan dari masa ke masa, boleh menyebabkan gangguan fungsi hati.

Untuk mengelakkannya, anda disarankan untuk makan makanan berserat, termasuk buah mulberry, bersenam secara teratur, dan elakkan minum minuman beralkohol.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa serat, vitamin, dan mineral dalam buah mulberry dapat menurunkan kolesterol dan mengurangkan risiko pengumpulan lemak di hati.

6. Mencegah dan mengatasi sembelit

Sembelit pasti membuat anda berasa tidak selesa. Untuk mengatasi sembelit, pengambilan buah mulberry adalah salah satu pilihan yang tepat.

Sayuran dan buah-buahan, termasuk mulberi, mengandungi banyak air dan serat. Kandungan ini dapat membuat najis lebih lembut dan merangsang pergerakan usus, sehingga sembelit dapat diatasi.

Sebagai tambahan kepada 6 kebaikan buah mulberry di atas, masih banyak faedah buah mulberry untuk kesihatan. Salah satu faedah ini adalah meningkatkan daya tahan. Ini berkat kandungan vitamin C dan antioksidan yang tinggi dalam buah mulberry.

Buah mulberry boleh dimakan secara langsung atau dimakan setelah dicampurkan dengan pai dan kek. Apa pun pilihan anda, cuba seimbangkan pengambilan buah mulberry dengan makanan berkhasiat lain agar tetap sihat.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kandungan dan faedah buah mulberry, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui jawapannya. Doktor juga dapat menentukan jumlah pengambilan murbei mengikut keadaan anda.