Kelebihan Teh Oolong yang Perlu Anda Tahu

Teh Oolong adalah teh yang diproses melalui proses penapaian. Proses fermentasi inilah yang memberikan teh oolong warna gelapnya, rasa sedikit pahit, dan aroma khas. Selain aroma yang unik, teh oolong juga mempunyai beberapa manfaat kesihatan.

Semua jenis teh, termasuk teh oolong, mengandungi sejumlah nutrien. Teh Oolong mengandungi kafein, fluorida, mangan, kalium, natrium, magnesium dan niasin. Teh Oolong juga mengandungi asid amino theanine dan tinggi antioksidan.

Pelbagai Khasiat Teh Oolong ymemerlukan AndaTahu

Teh Oolong adalah salah satu jenis teh yang cukup popular dan banyak dimakan di Asia. Teh ini berasal dari China dianggap mempunyai beberapa faedah, termasuk:

1. Mengurangkan kadar kolesterol

Beberapa kajian mendapati bahawa kandungan antioksidan teh oolong dapat membantu mengurangkan dan mengekalkan kadar kolesterol dalam tubuh. Kesan ini baik untuk mencegah penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung koronari dan strok.

2. Mencegah tekanan darah tinggi

Minum kira-kira 2-3 cawan teh oolong setiap hari dipercayai dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi sekitar 46%. Namun, kesan ini masih perlu dikaji kerana teh oolong mengandungi jumlah kafein yang tinggi. Jika dikonsumsi secara berlebihan, dikhuatiri teh oolong sebenarnya dapat meningkatkan tekanan darah.

3. Menurunkan risiko diabetes

Antioksidan polifenol dalam teh oolong dipercayai dapat membantu mengekalkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan prestasi insulin, dengan itu dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Namun, manfaat teh oolong sebagai sebahagian daripada mencegah diabetes pada umumnya masih memerlukan penelitian lebih lanjut.

4. Menguatkan tulang dan gigi

Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang kerap minum teh oolong mempunyai kepadatan tulang yang lebih baik daripada mereka yang tidak. Teh Oolong juga dianggap baik untuk kesihatan gigi kerana dapat menguatkan enamel gigi dan mengurangkan pembentukan plak.

5. Meningkatkan daya tumpuan dan prestasi

Berbanding dengan jenis teh lain, seperti teh hijau dan teh hitam, teh oolong mengandungi kafein tahap tertinggi. Kafein dalam teh oolong dapat meningkatkan tumpuan dan tumpuan anda. Teh Oolong juga boleh menjadi minuman tenaga untuk meningkatkan prestasi anda semasa melakukan aktiviti sepanjang hari.

6. Memelihara fungsi otak dan mencegah penyakit Alzheimer

Salah satu daripada beberapa kajian menunjukkan bahawa minum teh oolong secara teratur dapat menjaga dan mengekalkan fungsi otak, dan membantu mencegah demensia dan penyakit Alzheimer. Semua ini berkat kandungannya theanine dan antioksidan dalam teh oolong.

7. Menurunkan berat badan

Pengambilan teh oolong dipercayai dapat meningkatkan metabolisme tubuh yang berkaitan dengan penurunan berat badan. Kesan ini diduga disebabkan oleh kandungan kafein dan polifenol dalam teh oolong.

8. Melindungi dan melawan barah

Kajian penyelidikan di makmal mendapati bahawa kandungan antioksidan teh oolong yang tinggi nampaknya dapat mencegah pertumbuhan sel barah yang berpotensi menyebabkan barah.

Namun, perlu diingat bahawa pelbagai faedah di atas masih berdasarkan hasil kajian berskala kecil dan sejauh mana faedah teh oolong dalam mencegah penyakit tertentu tidak diketahui.

 Kesan Sampingan Teh Oolong

Walaupun dipercayai mempunyai banyak faedah, anda juga perlu mengehadkan pengambilan teh oolong. Jangan minum lebih daripada lima cawan teh oolong sehari. Sekiranya diambil secara berlebihan, teh ini boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk sakit kepala, pening, degupan jantung yang lebih cepat, insomnia, kegelisahan, dan gangguan pencernaan, seperti cirit-birit, muntah, dan perut kembung.

Wanita hamil tidak digalakkan minum lebih dari dua cawan teh oolong sehari. Jumlah ini mengandungi kira-kira 200 mg kafein. Terlalu banyak kafein semasa mengandung boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya dan membahayakan kesihatan janin. Terlalu banyak kafein semasa menyusu juga boleh menyebabkan kerengsaan usus pada bayi.

Sekiranya diminum dalam jumlah yang berpatutan, semua jenis teh, termasuk teh oolong, adalah minuman yang baik untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum minum teh oolong.