Fahami gejala awal kehamilan supaya anda tidak salah meneka

Keletihan, loya, dan muntah adalah gejala awal kehamilan yang biasa bagi sesetengah wanita. Walau bagaimanapun, gejala kehamilan berbeza dari wanita ke wanita. Untuk lebih memahami gejala awal kehamilan, pertimbangkan penjelasan berikut.

Tanda-tanda awal kehamilan sangat serupa dengan sindrom pramenstruasi (PMS). Keadaan ini sering menyukarkan wanita untuk membezakan antara gejala kehamilan awal dan gejala PMS. Walaupun begitu, terdapat beberapa gejala kehamilan yang boleh anda perhatikan. Setiap tanda kehamilan ini akan muncul pada setiap peringkat kehamilan.

Beberapa Gejala Kehamilan Awal

Berikut adalah beberapa gejala awal yang sering dirasakan oleh wanita ketika hamil:

 • Suasana berubah

  Apabila anda hamil, mood anda boleh berubah secara tiba-tiba. Ini berkaitan dengan perubahan hormon dalam badan. Gejala ini dianggap normal, terutamanya pada trimester pertama kehamilan. Keadaan ini biasanya membuat anda mudah marah, cemas, menangis, dan bahkan menunjukkan gejala kemurungan.

 • Kekejangan dan pendarahan

  Wanita yang baru hamil kadang-kadang mengalami kekejangan di bahagian bawah perut. Kekejangan ini serupa dengan kekejangan semasa haid. Itulah sebabnya sebilangan wanita tidak menyedari bahawa mereka hamil. Di samping itu, anda mungkin mengalami pendarahan implantasi. Keadaan ini disebabkan oleh penyambungan telur yang disenyawakan ke dinding rahim.

 • Kitaran haid berhenti

  Sebilangan besar wanita mengesyaki bahawa mereka hamil setelah menyedari bahawa haid mereka tidak akan datang. Namun, jangan tertipu, kerana terdapat juga banyak gangguan yang menyebabkan penghentian kitaran haid. Perubahan berat badan yang ketara, mengambil pil kontraseptif, mengalami tekanan, dan perubahan hormon adalah beberapa sebab yang menyebabkan haid anda menjadi tidak teratur.

 • Kerap membuang air kecil

  Adakah anda lebih kerap pergi ke bilik mandi, baik pada waktu siang dan malam? Sekiranya demikian, ada kemungkinan ini adalah gejala awal kehamilan. Semasa anda hamil, badan anda mengepam lebih banyak darah, jadi ginjal anda harus memproses lebih banyak cecair. Oleh itu, anda juga kerap membuang air kecil. Pada sesetengah wanita, gejala kerap membuang air kecil mula dirasakan ketika memasuki minggu ke-6 hingga ke-8 kehamilan.

 • Perubahan payudara

  Selepas persenyawaan berlaku, tahap hormon dalam badan akan berubah. Satu hasilnya ialah berlakunya perubahan pada payudara. Payudara wanita hamil mungkin mengalami pembesaran, terasa lebih kenyang, sakit, dan menghitam di kawasan sekitar puting (areola). Sekiranya perubahan ini membuat anda merasa tidak selesa, terdapat beberapa langkah untuk menjaga payudara semasa kehamilan yang boleh anda lakukan.

 • Sakit kepala

  Sakit kepala adalah salah satu gejala awal kehamilan yang sering dirasakan oleh wanita hamil. Keadaan ini dipicu oleh perubahan hormon dalam badan dan peningkatan tekanan darah kerana peningkatan jumlah darah semasa kehamilan. Jenis sakit kepala yang sering dialami oleh wanita yang sedang hamil adalah sakit kepala ringan, tetapi kerap.

 • Mengalami sembelit atau sembelit

  Gejala kehamilan awal juga boleh dicirikan oleh penampilan sembelit. Perubahan hormon semasa kehamilan menyebabkan sistem pencernaan berfungsi dengan lebih perlahan, sehingga menjadikan wanita hamil sering mengalami sembelit.

 • Reaksi terhadap makanan sangat berbeza

  Terdapat dua reaksi berbeza terhadap makanan semasa anda hamil. Anda pasti boleh menyukai makanan tertentu atau sangat tidak menyukainya. Keadaan ini biasanya dikenali sebagai keinginan. Kedua-dua reaksi ini adalah keadaan normal yang sering dialami oleh wanita hamil, dan dianggap berkaitan dengan perubahan hormon.

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala awal kehamilan di atas, disarankan untuk segera berjumpa doktor, untuk mengetahui sama ada anda sebenarnya hamil. Sebelum ini, anda juga boleh melakukan ujian kehamilan anda sendiri dengan menggunakan beg ujian.