Masih Keliru Mengenai Cara Menidurkan Bayi Anda, Ketahui Di Sini

Menidurkan bayi bukanlah perkara yang mudah dilakukan oleh ibu. Terutama jika bayi sering bangun di tengah malam dan membuat ibu letih. Sekiranya keadaan ini berterusan, ia akan memberi kesan kepada kesihatan bayi dan ibu. Oleh itu, mari kita lihat ulasan berikut mengenai cara meletakkan bayi tidur dengan berkesan.

Secara amnya, bayi yang baru lahir tidak mempunyai corak tidur yang tetap. Ini kerana bayi yang baru lahir tidak dapat membezakan antara siang dan malam, jadi mereka cenderung tidak mengikuti kitaran tidur normal.

Pelbagai Cara Menidurkan Bayi

Berikut adalah beberapa cara untuk meletakkan bayi anda tidur yang boleh anda gunakan:

 • Tetapkan suhu bilik

  Secara amnya, suhu bilik tidur yang dianggap sesuai untuk bayi adalah sekitar 21 hingga 22 darjah Celsius. Sekiranya bayi anda kelihatan berpeluh, tambahkan lapisan kain untuk membantu menyerap peluh dan jangan membengkak. Sementara itu, jika bayi terasa sejuk, anda harus menambah selimut agar bayi kembali selesa.

 • Urut pendek

  Salah satu cara yang berkesan untuk meletakkan bayi tidur adalah dengan memberi bayi urut. Urutan lembut dapat menjadikan bayi berasa selesa dan santai. Urut lengan, kaki, dan perut sebelum tidur. Tidak terlalu lama, lakukan ini selama lebih kurang 15 minit. Anda juga boleh menggunakan minyak bayi sebagai minyak urut. Sebaliknya, hentikan urutan sekiranya bayi kelihatan tidak selesa dan rewel.

 • Beri pakaian yang selesa

  Sekiranya anda mahu bayi anda tidur nyenyak, pakai pakaian yang diperbuat daripada bahan yang selesa seperti kapas. Ini juga salah satu cara untuk meletakkan bayi tidur sehingga dia tidur lebih cepat. Di samping itu, pakai lampin yang mudah menyerap cecair untuk menjangkakan jika bayi kencing, supaya tidur bayi tidak terganggu.

 • Bawa bayi ke tempat tidur dan pastikan kedudukan tidur bayi selamat

  Perhatikan tanda-tanda bayi anda mengantuk, seperti menguap, menggosok mata, dan mata berat. Walaupun bayi masih terjaga, tetapi ada tanda-tanda mengantuk, segera bawa dia ke tempat tidur. Biarkan bayi menenangkan dirinya sehingga dia benar-benar tidur. Perkara yang perlu diingat, jangan membuat kontak mata dengan si kecil kerana ia akan mendorongnya untuk berinteraksi dengan anda lagi.

  Di samping itu, letakkan bayi tidur dengan punggungnya menyentuh alias tilam di punggungnya. Kedudukan ini adalah yang paling selamat. Elakkan tidur di perut atau di perut, kerana boleh meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba.

 • Perhatikan pencahayaan bilik

  Menjadikan bilik suram juga merupakan cara yang berkesan untuk meletakkan bayi anda tidur. Cahaya di bilik tidur boleh memberi kesan pada irama sirkadian tubuh, yang merupakan kitaran tidur dan bangun semula jadi kita. Bilik gelap juga mempengaruhi pengeluaran hormon melatonin, yang merupakan hormon yang berperanan membantu kitaran tidur.

 • Elakkan bayi goyang

  Sekiranya bayi berusia 5-6 bulan, elakkan dia tidur dengan memegang dan menggoyang. Apabila dia kelihatan mengantuk, baringkan dia di buaian atau buaian dan beri bayi peluang untuk menenangkan dirinya. Ini dapat melatihnya tidur sendiri.

Cara utama untuk tidur bayi adalah dengan membuat rutin yang sama setiap malam. Ini akan memudahkan bayi anda tidur, dan anda dapat berehat secukupnya. Sekiranya anda berdisiplin untuk menerapkannya, secara beransur-ansur bayi akan memahami bahawa malam adalah waktu untuk tidur.