Cara Menyembuhkan Mata Ikan di telapak kaki

Kemunculan mata ikan di telapak kaki adalah tindak balas semula jadi kulit. Ini berlaku sebagai usaha badan untuk melindungi dirinya daripada geseran dan tekanan yang berlaku berulang kali, ssehingga menyebabkan ppermukaan kkulit menebal dan mengeras.

Mata ikan di telapak kaki dapat dialami oleh sesiapa sahaja. Penampilan bulu mata di telapak kaki berbeza dengan kapalan, kerana pengumpulan kulit pada fisheyes mempunyai inti pusat. Fisheyes juga dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu eyelet keras, eyelet lembut, dan eyelet kecil.

Mata ikan keras disebabkan oleh penumpukan kulit mati yang membentuk permukaan kulit yang keras dan mempunyai inti di tengahnya. Sementara itu, kelopak mata lembut biasanya timbul di antara cincin dan jari kelingking di kaki. Untuk jenis fisheye kecil, banyak pakar perubatan percaya keadaan ini disebabkan oleh saluran peluh yang tersumbat.

Cara Mengatasi Mata Ikan

Tidak kira di mana ia berada, mata ikan boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit ketika berjalan. Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk merawat fisheye:

  • Menggunakan batu apung

Anda boleh merawat kelopak mata di telapak kaki dengan menggunakan batu apung. Sangat mudah, sehingga kulit mata ikan menjadi lebih lembut, rendam kaki menggunakan air suam. Kemudian, gosokkan kelopak mata dengan lembut pada tapak kaki menggunakan batu apung untuk mengikis kulit. Setelah selesai, sapukan pelembap ke kawasan yang berparut agar kulit sentiasa lembap dan halus. Anda boleh melakukan rawatan ini dengan kerap sehingga mata ikan hilang.

  • Mengggunakan ubat-ubat

Anda boleh membeli titisan mata di farmasi. Terdapat juga penghilang mata ikan dalam bentuk plaster yang dilekatkan terus ke kawasan mata ikan. Biasanya plaster ini mengandungi asid salisilat yang panas dan boleh membakar kulit atau menyebabkan kemerahan. Agar kulit tidak terbakar, baca cara menggunakannya dengan betul. Sekiranya aduan ini timbul pada kulit, hentikan penggunaannya dengan segera dan berjumpa doktor.

  • Mengambil ubat dengan preskripsi doktor

Biasanya doktor akan mengesyorkan ubat atau prosedur perubatan untuk membuang mata ikan. Doktor juga akan membantu mencari punca mata ikan.

  • Menggunakan antibiotik dengan cadangan doktor

Penggunaan antibiotik berfungsi untuk mencegah dan merawat jangkitan pada pengendalian mata ikan yang dilakukan sendiri.

Mencgemilang Matau Sayabetul Datang Kkembali

Mata ikan di telapak kaki dapat muncul semula, jika anda tidak mengelakkan penyebabnya. Penting untuk mengetahui punca mata ikan supaya dapat dielakkan.

Penyebab kelopak mata yang paling biasa di telapak kaki adalah penggunaan kasut yang tidak betul, misalnya ukuran kasut yang salah, tidak memakai stoking, masalah kecacatan jari kaki, dan penggunaan kasut tumit berlebihan.

Bagi anda yang jarang atau tidak memakai stoking ketika memakai kasut, disarankan memakai stoking untuk mengelakkan bulu mata di telapak kaki tidak muncul semula.

Pakai stoking dan kasut yang sesuai dengan betul untuk mengelakkan geseran yang boleh menyebabkan fisheye. Di samping itu, pilih model kasut yang mempunyai bahagian depan yang lebar dan alas empuk lembut. Anda juga disarankan untuk kerap mencuci kaki dengan sabun, dan menggosok kaki menggunakan sikat lembut. Jangan lupa sapukan krim kaki khas agar kulit kaki tidak kering.

Pemilihan dan penggunaan kasut yang tidak sesuai secara amnya menjadi penyebab utama penampilan bulu mata pada tapak kaki. Anda harus memastikan bahawa kasut yang anda pakai benar-benar selesa dan selesa sehingga bulu mata tidak muncul di telapak kaki anda. Sebagai petua, elakkan membeli kasut pada waktu pagi. Waktu terbaik untuk membeli kasut adalah pada waktu petang, kerana kaki mencapai ukuran terbesar pada waktu itu.

Walaupun ada beberapa cara untuk merawat mata ikan di telapak kaki yang dapat dilakukan di rumah, disarankan untuk berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai dapat diberikan.