Berat Badan Susu dan Keberkesanannya

Untuk menambah berat badan, tidak sedikit orang yang mengambilkenaikan berat badan usus yang banyak dijual. Susu ini dipercayai dapat menaikkan berat badan dengan cepat. Walau bagaimanapun, Adakah susu untuk menambah berat badan benar-benar berkesan untuk meningkatkan berat badan?

Walaupun banyak orang ingin menurunkan berat badan agar kelihatan langsing, sebilangan orang sebenarnya harus menambah berat badan kerana terlalu kurus. Ini mungkin disebabkan oleh kekurangan zat makanan.

Bukan hanya menurunkan keyakinan diri, tubuh yang terlalu kurus juga dapat meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan, seperti sistem kekebalan tubuh yang lemah, anemia, kesukaran mendapatkan keturunan, luka yang sukar disembuhkan, tulang yang lemah dan rapuh, dan gangguan irama jantung.

Untuk mengetahui sama ada berat badan anda normal atau di bawah purata, anda perlu mengira indeks jisim badan anda. Sekiranya pengiraan indeks jisim badan anda menunjukkan nilai antara 18.5 dan 24.9, anda mempunyai berat badan normal. Namun, jika hasil pengiraan menunjukkan nilai di bawah 18.5, maka anda kekurangan berat badan.

Apa Perbezaan Antara Susu Berat Badan dan Susu Biasa?

Malah, susu biasa juga mengandungi nutrien yang dapat menambah berat badan. Hanya saja, dalam susu khas untuk kenaikan berat badan, tahap nutrien ini lebih tinggi sehingga mereka dapat menambah berat badan dengan lebih cepat. Beberapa jenis nutrien yang dimaksudkan adalah:

Kalori

Untuk menambah berat badan, anda perlu mengambil lebih banyak kalori. Dalam susu biasa, umumnya mengandungi sekitar 80-140 kalori dalam setiap gelas. Jumlahnya jauh berbeza dengan susu untuk kenaikan berat badan. Dengan dos yang sama, kalori yang terdapat dalam susu untuk kenaikan berat badan dapat mencapai 600 atau lebih.

Protein

Salah satu nutrien dalam susu yang berperanan dalam meningkatkan berat badan adalah protein. Di dalam badan, protein berfungsi untuk meningkatkan jisim otot dan memperbaiki tisu badan. Oleh itu, susu berprotein tinggi banyak dimakan oleh atlet dan ahli bina badan.pembina badan).

Sama seperti kalori, perbezaan antara jumlah protein dalam susu khas untuk kenaikan berat badan jauh lebih banyak daripada protein dalam susu biasa.

Dalam 1 gelas susu biasa, umumnya hanya terdapat sekitar 5-8 gram protein. Walaupun dalam segelas susu menambah berat badan, kandungan protein boleh mencapai 60 gram atau lebih.

Karbohidrat dan lemak

Susu penambahan berat badan juga melebihi jumlah karbohidrat dan lemak yang merupakan sumber kalori.

Dalam 1 gelas susu menambah berat badan, mengandungi sekitar 80-100 gram karbohidrat dan 10-17 gram lemak. Manakala dalam 1 gelas susu biasa, kandungan karbohidrat hanya 8-13 gram, dan kandungan lemak hanya 5-8 gram.

Adakah Susu untuk Menambah Berat Berkesan?

Berkat kandungan padat nutriennya, susu penurunan berat badan memang dapat membantu menambah berat badan. Tetapi sebenarnya, pengambilan susu khusus ini bukanlah kaedah utama untuk menambah berat badan.

Cara yang betul dan selamat untuk menambah berat badan adalah menyesuaikan diet anda, mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat, dan bersenam secara teratur. Prosesnya mesti dilakukan secara berperingkat. Kerana jika tidak, anda berisiko menjadi gemuk.

Selain itu, anda juga perlu mengetahui terlebih dahulu punca badan anda terlalu kurus. Sebabnya, terlalu kurus bukan hanya disebabkan oleh kekurangan pengambilan makanan atau diet yang tidak sihat, tetapi juga disebabkan oleh penyakit, masalah psikologi, kesan sampingan ubat-ubatan, atau faktor genetik.

Sekiranya terdapat penyakit atau keadaan lain yang menyebabkan badan terlalu kurus, maka doktor perlu merawatnya terlebih dahulu.

Susu atau tambahan berat badan baru diberikan apabila berat sasaran yang ditentukan oleh doktor tidak tercapai. Walau bagaimanapun, bukan hanya susu penambahan berat badan yang boleh anda makan. Setiap produk tenusu menambah berat badan mempunyai nilai pemakanan yang berbeza.

Untuk memilih jenis susu yang betul, anda perlu menyesuaikannya dengan keadaan kesihatan anda secara keseluruhan. Oleh itu, pengambilan susu untuk kenaikan berat badan harus dilakukan mengikut nasihat pakar pemakanan, supaya berat badan anda dapat meningkat dengan selamat dan seimbang.