6 Khasiat Pepaya untuk Wanita Hamil

Terdapat pelbagai khasiat betik untuk wanita hamil, mulai dari menguatkan sistem ketahanan badan hingga dapat melegakan kekejangan kaki. Bukan hanya itu, buah ini juga dapat menyediakan pelbagai nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan janin, kamu tahu!

Betik atau Pepaya Carica adalah salah satu jenis buah tropika yang terdapat di Indonesia. Buah betik mempunyai rasa manis dan tekstur yang agak lembut ketika dimakan. Tidak hanya dapat dimakan secara langsung, buah pepaya juga dapat diproses menjadi berbagai hidangan, seperti jus, salad, hingga es buah.

Pepaya mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin, yaitu:

  • Protein
  • Karbohidrat
  • Serat
  • Mineral, seperti kalsium, besi, magnesium, fosforus, kalium, zink, tembaga, mangan dan selenium
  • Vitamin, termasuk vitamin A, vitamin B, vitamin C, dan vitamin K

Bukan hanya itu, betik juga mengandung folat dan antioksidan, seperti lutein, likopen, dan kolin.

Khasiat betik untuk wanita hamil

Selain rasanya yang enak, buah betik juga mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan ibu hamil dan janin, termasuk:

1. Meringankan keluhan kekejangan kaki

Kekejangan kaki semasa mengandung adalah sesuatu yang sering diadukan oleh beberapa wanita hamil. Biasanya aduan ini berlaku pada trimester kedua dan ketiga. Walaupun tidak berbahaya, kekejangan kaki tentu dapat membuat wanita hamil merasa tidak selesa.

Untuk mengatasinya, wanita hamil disarankan makan makanan yang mengandungi banyak kalium, seperti betik. Mineral ini diketahui dapat mencegah dan membantu mengatasi aduan kekejangan otot semasa hamil.

Selain memakan buah betik, wanita hamil juga disarankan untuk tetap aktif dan minum air secukupnya agar tetap cergas dan bebas dari kekejangan kaki.

2. Menguatkan ketahanan badan

Buah betik adalah sumber antioksidan dan pelbagai vitamin yang baik untuk menjaga sistem kekebalan tubuh yang kuat, seperti vitamin A, vitamin C, dan vitamin E. Dengan sistem imun yang kuat, wanita hamil tidak akan mudah sakit. Sistem kekebalan tubuh yang kuat juga penting untuk membina sistem kekebalan tubuh janin, kamu tahu.

3. Penghadaman yang lancar

Semasa mengandung, wanita hamil akan mengalami perubahan hormon secara semula jadi. Ini dapat menjadikan pergerakan usus lebih perlahan, jadi wanita hamil lebih mudah mengalami sembelit.

Untuk mencegah dan mengatasi masalah ini, wanita hamil disarankan untuk mengambil banyak serat dan minum air secukupnya. Salah satu pilihan makanan yang mengandungi banyak serat dan air adalah betik. Inilah sebab mengapa buah betik dikenali baik untuk pencernaan dan mengatasi sembelit.

4. Keperluan pemakanan harian yang mencukupi

Kerana mempunyai kandungan nutrisi yang cukup lengkap, seperti karbohidrat, serat, protein, serta pelbagai vitamin dan mineral, buah pepaya baik untuk dimakan untuk membantu memenuhi keperluan nutrisi harian ibu hamil dan janin.

Namun, selain memakan betik, pastikan wanita hamil juga makan pelbagai makanan sihat lain, ya. Jangan lupa mengambil vitamin pranatal secara berkala, agar pertumbuhan dan perkembangan janin dijaga dengan baik.

5. Membantu melegakan sakit pagi

Buah betik baik untuk dimakan oleh wanita hamil yang mempunyai sakit pagi. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kandungan vitamin B6 dan folat dalam buah betik dapat melegakan gejala mual semasa kehamilan. Bukan hanya itu, buah ini juga mengandung banyak air, sehingga dapat mencegah dehidrasi.

6. Menyokong pembentukan mata janin

Agar mata janin dapat terbentuk dan berkembang dengan baik, nutrien yang mencukupi diperlukan semasa kehamilan. Nah, dalam buah pepaya, ada berbagai nutrien yang baik untuk kesihatan janin, seperti vitamin A, folat, lutein, dan kolin.

Tidak hanya baik untuk mata, kolin juga memainkan peranan penting dalam membentuk saraf dan otak janin.

Walaupun manfaat betik untuk wanita hamil banyak, wanita hamil mesti berhati-hati dalam memilih buah betik untuk dimakan, ya. Pastikan ibu hamil hanya memakan betik yang betul-betul masak. Ini kerana betik yang belum masak mengandungi getah atau getah.

Sekiranya diminum semasa mengandung, susu getah boleh mencetuskan kontraksi rahim dan dianggap menyebabkan keguguran. Lateks juga sering menyebabkan reaksi alergi, yang dapat membuat wanita hamil merasakan gejala alergi, seperti gatal, sakit perut, dan cirit-birit.

Di samping itu, pastikan juga bahawa wanita hamil memilih betik yang tidak mempunyai kecacatan pada kulit, basuh terlebih dahulu sebelum meminumnya, dan makanlah secara sederhana, ya.

Itulah pelbagai faedah dan petua untuk memakan buah betik untuk ibu hamil. Sekiranya wanita hamil masih mempunyai pertanyaan mengenai pengambilan nutrien semasa mengandung atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat buah betik untuk wanita hamil, jangan ragu untuk berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found