Cara dan Faedah Membersihkan Gigi dengan Benang Gigi

Benang gigi atau benang gigi adalah penyelesaian untuk membersihkan sisa makanan yang masih tersekat di antara gigi. Membiasakan diri dengan menggosok gigi dengan kerap dan menggunakan benang gigi dapat mengurangkan risiko anda menghidap pelbagai penyakit gigi dan mulut.

Gosok gigi dua kali sehari sebenarnya tidak mencukupi untuk menjaga kebersihan dan kesihatan gigi. Kenapa begitu? Berus gigi tidak semestinya dapat mencapai sudut dan celah di antara gigi, jadi sering terdapat sisa makanan yang tersekat di antara gigi.

Oleh itu, selesaikan usaha membersihkan gigi dengan menggunakan benang gigi. Sekiranya perlu, gunakan jugaubat kumur untuk membilas.

Cara Menggunakan Benang Gigi

Inilah cara yang betul untuk menggunakan benang gigi atau benang gigi:

  • Ambil benang gigi sepanjang 45 cm dan bungkus kedua hujung benang di jari tengah tangan kanan dan kiri anda.
  • Pegang erat gigi dengan bantuan ibu jari dan jari telunjuk anda.
  • Letakkan benang dengan lembut di antara gigi, kemudian gosokkannya dengan corak C.
  • Gerakkan benang ke atas dan ke bawah dengan lembut dan perlahan agar tidak menyakitkan gusi.
  • Sapukan perkara yang sama di antara gigi yang lain.

Setelah selesai melakukan flos, bilas mulut dengan air atau ubat kumur. Gunakan benang gigi sekurang-kurangnya sekali sehari.

Pada awal flos, gusi anda kadang-kadang berdarah kerana geseran benang terlalu keras. Keadaan ini tidak perlu dibimbangkan, kerana lama-kelamaan anda akan terbiasa menggunakan benang gigi dengan cara yang betul.

Kebaikan Membersihkan Gigi dengan Benang Gigi

Terdapat sekurang-kurangnya lebih daripada 500 jenis bakteria yang terdapat di dalam mulut. Itulah sebabnya, penting untuk membiasakan diri membersihkan gigi dengan sikat gigi dan benang gigi agar sisa makanan tidak menjadi tempat pembiakan bakteria yang boleh menyebabkan penyakit pada gigi dan mulut.

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang menggunakan benang gigi secara berkala mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami masalah gigi dan gusi berbanding dengan orang yang tidak pernah menggunakan benang gigi.

Sebabnya adalah kerana penggunaan benang gigi dapat mencegah pembentukan plak dan tartar, sehingga risiko bau mulut, kerosakan gigi, dan gingivitis atau periodontitis dapat dikurangkan.

Jadi, untuk menjaga gigi dan gusi yang sihat, menggosok gigi tidak mencukupi. Gunakan benang gigi secara berkala untuk membersihkan antara gigi anda dari sisa makanan. Di samping itu, jangan lupa untuk memeriksa gigi anda secara berkala kepada doktor gigi, sekurang-kurangnya setiap 6 bulan.