Ayuh, Ibu. Ketahui Cara Mengatasi Kesesakan Hidung pada Bayi

Mengatasi kesesakan hidung pada bayi memang boleh membuatkan ibu bapa menjadi panik. Sebabnya, bayi hanya boleh ribut tanpa mengetahui ketidakselesaan yang dirasakannya sendiri. Pada masa seperti ini, anda diminta untuk tetap tenang dan mengambil beberapa cara untuk menanganinya.

Kesesakan hidung tidak hanya berlaku kerana penumpukan cairan hidung atau lendir di hidung bayi. Ini berlaku kerana semasa selesema, saluran hidung, saluran darah, dan tisu hidung yang berdekatan mengalami pembengkakan. Keadaan hidung seperti ini menyukarkan bayi untuk bernafas dan menjadi sangat rewel. Kerana, dia tidak tahu harus berbuat apa, tetapi hidungnya terasa tidak selesa.

Pada tahun pertama, bayi biasanya akan lebih mudah terkena selesema atau selesema. Ini berlaku kerana sistem kekebalan tubuh tidak terbentuk dengan baik, sehingga mudah dijangkiti virus yang menyerang tekak dan hidung. Selsema dicirikan oleh penampilan hidung berair dan kesesakan hidung. Selain jangkitan, pendedahan kepada pencemaran dan asap rokok juga sering menyebabkan kerengsaan saluran pernafasan pada bayi dan kanak-kanak dengan salah satu aduan adalah kesesakan hidung.

Sekiranya bayi anda demam, disarankan untuk segera berjumpa dengan pakar pediatrik, untuk mengelakkan risiko seperti radang paru-paru.

Atasi Kesesakan Hidung pada Bayi Dengan Tenang

Selain memeriksa bayi anda kepada pakar pediatrik, cubalah beberapa cara untuk mengurangkan ketidakselesaan bayi anda ketika mereka demam. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi kesesakan hidung pada bayi yang boleh anda amalkan, termasuk:

 • Bantu bayi meniup hidungnya

  Bayi tidak boleh meniup hidung sendiri. Jadi, dia sangat memerlukan pertolongan anda untuk menanganinya. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini. Pertama, sediakan bekas untuk meniup hidung bayi. Kemudian, perlahan-lahan menyedut ingus dari hidung bayi anda menggunakan aspirator atau mentol hidung bayi (sejenis pipet kecil).

  Kedua, anda boleh menggunakan garam (air masin steril yang dijual di farmasi) yang dapat menetes ke hidung bayi anda sehingga nipis dan memudahkan lendir keluar. Selepas itu, hisap kembali baby snot dengan menggunakan snot sucker yang biasanya dijual di kedai bekalan bayi.

 • Keperluan cecair yang mencukupi

  Pada waktu sejuk, si kecil akan sangat memerlukan cecair. Sekiranya anak kecil anda cukup tua untuk diberi makanan seperti sup, beri dia sup suam untuk membuatnya merasa lebih baik. Namun, jika anak anda belum cukup umur untuk diberi makanan pelengkap, berikan susu ibu atau formula seperti biasa.

 • Lakukan wap

  Kesesakan hidung menyukarkan pernafasan si kecil. Untuk memudahkannya bernafas, si kecil memerlukan udara lembap dan hangat. Anda boleh membantunya menyedut wap dari lembangan air suam. Sekiranya rumah anda mempunyai air panas di bilik mandi, bawa anak anda ke bilik mandi dengan menggunakan paip air panas, sehingga anak itu dapat menghirup wap. Anda juga boleh menggunakan pelembap untuk melembapkan udara di dalam rumah.

 • Pastikan udara di rumah sentiasa bersih

  Udara dan perengsa yang kotor seperti asap rokok boleh membuat saluran pernafasan bayi meradang dan memburukkan hidung tersumbat yang dialaminya. Itulah sebabnya penting untuk selalu menjaga kebersihan di rumah dan menjauhkan si kecil dari asap rokok dan udara yang tercemar.

Pada tahun-tahun pertama, si kecil anda akan demam lebih kerap atau lebih mudah, tetapi itu tidak bermaksud anda harus mengambilnya dengan ringan. Segera berjumpa dengan anak anda dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan rawatan yang betul. Anda juga dinasihatkan untuk tidak memberikan ubat sejuk kepadanya secara sembarangan. Sebagai rawatan di rumah, lakukan beberapa cara untuk mengatasi kesesakan hidung pada bayi di atas untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang dirasakannya.