Bercinta semasa haid tidak boleh membuat anda hamil? Inilah Fakta!

Ramai yang berpendapat bahawa melakukan hubungan seks semasa haid tidak akan berlaku seorang wanita mengandung. Agar tidak tersasar, anda perlu memahami dulu bagaimana haid dan ovulasi berfungsi. Dengan cara itu, anda akan tahu kemungkinan kehamilan ketika melakukan persetubuhan semasa haid.

Dari segi perubatan, melakukan hubungan seks semasa haid mengurangkan kemungkinan kehamilan. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna kehamilan tidak mungkin dilakukan semasa hubungan seks semasa haid.

Bercinta semasa haid dan kaitannya dengan kehamilan

Kehamilan boleh berlaku apabila telur yang dilepaskan semasa ovulasi atau selama masa subur disenyawakan oleh sperma. Setiap wanita mengalami ovulasi pada waktu yang berbeza, bergantung pada jangka masa kitaran haidnya.

Sebilangan besar wanita mempunyai kitaran haid antara 28-35 hari, tetapi ada juga beberapa wanita yang mempunyai kitaran haid yang lebih pendek, misalnya, hanya 22 hari atau kurang.

Ovulasi biasanya berlaku di tengah-tengah kitaran haid anda, iaitu sekitar hari ke-14 selepas hari pertama haid anda, jika kitaran anda adalah 28 hari. Kadang-kadang ovulasi juga boleh berlaku pada hari ke-12 atau 13. Sekiranya anda melakukan hubungan seks dalam tempoh anda, tentu ini masih jauh dari masa ovulasi, jadi kemungkinan besar kehamilan tidak akan berlaku.

Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku jika kitaran haid pendek, iaitu 22 hari atau kurang. Ovulasi pada wanita dengan kitaran haid yang pendek boleh berlaku sekitar hari ke-7. Ini bermaksud bahawa telur dapat dilepaskan segera setelah haid, terutama jika tempohnya berlangsung selama 7 hari.

Dalam kes seperti ini, jika anda melakukan hubungan seks semasa haid tanpa kontraseptif, terutama pada akhir haid, ada kemungkinan kehamilan. Ini kerana sperma dapat hidup di dalam rahim selama 5-6 hari, dan dapat menyuburkan telur ketika ovulasi terjadi segera setelah haid selesai.

Risiko Kesihatan Kerana Seks Semasa Menstruasi

Jadi, adakah anda tahu jawapannya? Tetapi jika anda masih mahu melakukan hubungan seks semasa haid, anda harus terlebih dahulu mengetahui risiko kesihatan.

Selain tidak sihat, melakukan hubungan seks semasa haid juga meningkatkan risiko wanita mengalami sejumlah penyakit, seperti jangkitan yis vagina, jangkitan saluran kencing, dan radang pelvis.

Selain itu, bercinta semasa haid juga berisiko menyebabkan wanita membentuk reaksi imun terhadap sperma. Ini boleh menyebabkan masalah kesuburan pada wanita.

Risiko yang paling berbahaya daripada melakukan hubungan seks semasa haid adalah penularan sejumlah penyakit kelamin, seperti HIV dan hepatitis B. Ini kerana virus ini hidup di dalam darah dan disebarkan melalui hubungan dengan darah haid yang dijangkiti.

sekarang, sekarang anda faham, betul? Kemungkinan untuk hamil masih ada walaupun anda dan pasangan melakukan hubungan seks semasa haid. Dan ini bukan tanpa risiko kesihatan, kamu tahu. Oleh itu, apa pun tujuannya, sama ada untuk memenuhi keperluan biologi atau sebagai usaha untuk mencegah kehamilan, pertimbangkan terlebih dahulu dengan teliti semua kemungkinan risiko bercinta semasa haid.