Ibu, Ikuti Jadual Imunisasi untuk Keselamatan Bayi

Pelalian adalah memberi usaha bahan antigen untuk mendapatkan imuniti adaptif dalam tubuh manusia terhadap agen biologi penyebab penyakit.Dengan kata lain, langkah ini bertujuan untuk badan dapat melindungi diri. Penting untuk memenuhi jadual imunisasi agar ahli keluarga dilindungi daripada penyakitiJangan berbahaya.

Vaksinasi, baik untuk kanak-kanak dan orang dewasa, adalah cara biasa untuk mencegah penyakit. Vaksin yang mengandungi virus atau bakteria yang dilemahkan, atau protein seperti bakteria yang diperoleh dari pengembangan di makmal, berfungsi untuk mencegah penyakit dengan memicu tindak balas imun dan mempersiapkan tubuh untuk melawan jangkitan masa depan.

Pelalian secara amnya selamat untuk diberikan. Namun, seperti ubat-ubatan lain, vaksin berpotensi menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, kesan sampingan dari imunisasi mengakibatkan risiko yang lebih kecil jika dibandingkan dengan risiko penyakit yang boleh timbul akibat tidak menjalani imunisasi. Kesan sampingan yang paling biasa selepas diimunisasi termasuk demam kelas rendah, kemerahan di tempat suntikan, dan alahan. Secara amnya, keadaan ini akan mereda dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, masih penting bagi ibu bapa untuk memberitahu doktor jika anak mereka mempunyai alergi terhadap bahan-bahan tertentu dalam vaksin.

Mematuhi Jadual Imunisasi

Beberapa vaksin diberikan hanya sekali, tetapi yang lain perlu diulang setelah jangka waktu tertentu, agar tubuh terus mendapat perlindungan. Inilah sebabnya mengapa ibu bapa perlu mematuhi dan mematuhi jadual imunisasi keluarga.

Jenis imunisasi berikut termasuk dalam program pemerintah, dan dibiayai oleh pemerintah, untuk bayi di bawah 1 tahun di Indonesia:

  • 0 bulan: BCG, HB-0, Polio-0
  • 2 bulan: DPT / HB / Hib-1, Polio-1
  • 3 bulan: DPT / HB / Hib-2, Polio-2
  • 4 bulan: DPT / HB / Hib-3, Polio-3
  • 9 bulan: Campak

Secara amnya, imunisasi asas dipenuhi ketika kanak-kanak berumur 1-4 tahun. Dalam tempoh ini, imunisasi berulang juga biasanya dilakukan untuk memperpanjang tempoh imunisasi imunisasi asas. Beberapa jenis imunisasi juga berulang pada usia 5-12 tahun, sementara usia 13-18 tahun biasanya digunakan untuk imunisasi tambahan. Mendapatkan vaksin tepat pada waktunya mengikut usia adalah sangat penting. Sekiranya anda terlambat, anda boleh membuat jadual imunisasi baru dengan doktor anda.

Berikut adalah jenis imunisasi yang disyorkan oleh kumpulan umur:

  • Umur kurang dari 1 tahun: BCG, hepatitis B, polio, DPT, campak, HiB, pneumococci, rotavirus.
  • Umur 1-4 tahun: DPT, polio, MMR, kepialu, hepatitis A, varicella, influenza, HiB, pneumococci.
  • Umur 5-12 tahun: DPT, polio, campak, MMR, tifoid, Hepatitis A, varicella, influenza, pneumococci.
  • Umur 12-18 tahun: Td, hepatitis B, MMR, tifoid, hepatitis A, varicella, influenza, pneumococcus, HPV.
  • Warga emas: influenza, pneumokokus (vaksin PCV).

Selain itu, ada juga imunisasi yang disarankan untuk diberikan di kawasan endemik, seperti imunisasi ensefalitis jepun, umumnya diberikan dari usia 1 tahun, dan diulang pada usia 3 tahun. Vaksinasi denggi untuk mencegah demam denggi juga dianjurkan oleh Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) bermula pada usia 9 tahun, dalam 3 dos dengan selang 6 bulan.

Berikut adalah jadual jadual imunisasi lengkap untuk anak anda, jadi anda boleh memeriksa semula vaksin mana yang mungkin tidak diberikan.

Jadual Imunisasi untuk Kanak-kanak 0-18 tahun

Saranan dari Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI)

Jadual lengkap boleh dimuat turun di laman web Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI).

Bawa anak ke Puskesmas atau sekurang-kurangnya ke Posyandu secara berkala untuk diberi imunisasi mengikut jadual yang disediakan oleh program pemerintah. Vaksinasi atau imunisasi dinilai 90-100 peratus berkesan dalam melindungi manusia dari penyakit berbahaya. Walaupun vaksin tidak melindungi sepenuhnya dan jangkitan berterusan, gejala pada kanak-kanak yang telah diimunisasi tidak akan sama teruknya dengan kanak-kanak lain yang tidak pernah mendapat vaksin. Rujuk lebih lanjut dengan pakar pediatrik anda, untuk mendapatkan cadangan imunisasi yang tepat untuk si kecil anda.