Cetirizine - Faedah, dos dan kesan sampingan

Cetirizine adalah ubatuntuk melegakan gejala atau keluhan akibat reaksi alahan, sepertigatal pada kulit, tekak, hidung, bersin, atau gatal-gatal. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, sirap, atau dos titisan oral (jatuh).

Cetirizine adalah ubat antihistamin. Ubat ini berfungsi dengan menyekat histamin, yang merupakan sebatian yang meningkat jumlahnya dan menyebabkan gejala dan reaksi alergi apabila tubuh terdedah kepada alergen (bahan pencetus alergi).

Harap maklum bahawa cetirizine tidak dapat menyembuhkan alergi. Cara terbaik untuk mencegah reaksi alergi adalah dengan mengelakkan pendedahan kepada alergen.

Tanda dagangan Cetirizine: Alergi, Allerzen, Cerini, Cetinal, Cetirizine HCl, Cetirizine Hydrochloride, Etarizine, Allergy, Ozen, Rinocet, Yarizine, Zentris

Apa itu Cetirizine

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAntihistamin
ManfaatMelegakan simptom alergi, seperti gatal-gatal pada kulit atau gatal-gatal
Dimakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur 2 tahun
Cetirizine untuk Ibu Mengandung dan MenyusuiKategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Cetirizine boleh diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan minum ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda.

Borang PerubatanTablet, sirap, atau titisan oral bersalut filem (jatuh)

Amaran Sebelum Mengambil Cetirizine

Cetirizine adalah ubat yang perlu diambil mengikut preskripsi doktor. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum mengambil cetirizine:

 • Jangan mengambil cetirizine jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda jika anda alah kepada hidroksizin atau levocetirizine.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang menderita pembesaran prostat jinak, penyakit buah pinggang, penyakit hati, kesukaran membuang air kecil, atau epilepsi.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan atau produk herba.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Jangan melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan, seperti memandu kenderaan setelah mengambil cetirizine, kerana ubat ini dapat menyebabkan rasa mengantuk.
 • Jangan mengambil minuman beralkohol selepas mengambil cetirizine.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil cetirizine.

Dos dan Arahan Penggunaan Cetirizine

Dos cetirizine yang ditetapkan oleh doktor boleh berbeza bagi setiap pesakit. Doktor akan menyesuaikan dos dan jangka masa penggunaan ubat mengikut umur, keadaan kesihatan keseluruhan, dan reaksi tubuh pesakit terhadap ubat tersebut. Secara umum, berikut adalah dos cetirizine untuk melegakan simptom alergi:

 • Dewasa dan kanak-kanak> 12 tahun: 10 mg, 1 kali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 6-12 tahun: 5 mg, 2 kali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 2-6 tahun: 2.5 mg, 2 kali sehari.

Cara Mengambil Cetirizine dengan Betul

Gunakan cetirizine mengikut preskripsi doktor dan baca arahan pada bungkusan ubat. Jangan mengurangkan atau menambah dos yang diambil tanpa arahan doktor.

Cetirizine boleh diambil sebelum atau selepas makan. Tablet cetirizine perlu ditelan keseluruhan dengan segelas air. Jangan mengunyah atau menghancurkan ubat.

Sementara itu, cetirizine dalam bentuk sirap ataujatuh perlu digoncang sebelum digunakan. Gunakan sudu atau alat pengukur yang disediakan untuk mengambil sirup cetirizine ataujatuh supaya ukuran itu sesuai.

Sekiranya anda terlupa mengambil cetirizine, segera ambil jika jeda waktu dengan dos seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya selang waktu terlalu dekat, abaikan dos dan jangan gandakan dos seterusnya.

Perlu diingat, doktor biasanya mengesyorkan menghentikan cetirizine setelah keadaan anda bertambah baik. Walau bagaimanapun, jangan berhenti mengambil cetirizine jika doktor anda tidak mengesyorkannya.

Simpan cetirizine di tempat yang kering dan sejuk dari cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Cetirizine dengan Ubat-ubatan Lain

Interaksi ubat yang boleh berlaku jika cetirizine digunakan dengan ubat tertentu termasuk:

 • Peningkatan risiko mengantuk dan kesan sampingan yang melampau jika cetirizine digunakan dengan antihistamin, antikonvulsan, relaksan otot, antidepresan, atau ubat antikulat
 • Tahap peningkatan cetirizine apabila digunakan bersama theophylline

Selain itu, jika cetirizine diambil dengan minuman beralkohol, ia dapat meningkatkan risiko mengantuk.

Kesan Sampingan dan Bahaya Cetirizine

Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku setelah cetirizine dimakan, iaitu:

 • Mengantuk
 • mulut kering
 • Keletihan yang tidak biasa
 • Denyutan jantung yang cepat
 • Mual, muntah, atau sakit perut
 • Pening atau sakit kepala

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak mereda atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut, setelah mengambil cetirizine.

Walaupun jarang berlaku, terdapat beberapa kesan sampingan yang lebih serius yang dapat terjadi setelah mengambil cetirizine, seperti halusinasi, gegaran, mimisan, kesukaran bernafas, tekanan darah rendah, atau pembengkakan seluruh tubuh (angioedema). Segera berjumpa doktor jika anda mengalami aduan atau gejala ini.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found