Cara menghilangkan kutu kepala dan telurnya

Setiap orang boleh mendapat kutu kepala, kerana penyakit ini sangat mudah disebarkan. Namun, jangan risau. Terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan kutu kepala dan telurnya yang boleh anda lakukan, baik secara semula jadi dan dengan rawatan perubatan.

Kutu kepala adalah serangga parasit yang hidup di kulit kepala. Kutu kepala dapat membiak dan menghasilkan telur yang biasanya dibiarkan melekat pada batang rambut hingga menetas.

Jangkitan kutu kepala boleh mengganggu aktiviti harian kerana boleh menyebabkan kesemutan, gatal-gatal, dan kemerahan pada kulit kepala. Oleh itu, kutu kepala dan telurnya perlu dirawat dengan cara yang betul.

Petua untuk menghilangkan kutu kepala dan telurnya

Cara utama untuk menghilangkan kutu kepala dan telurnya adalah dengan menggunakan sisir halus. Sikat gigi halus adalah sisir bergigi halus yang dibuat khas untuk menghilangkan kutu kepala.

Namun, anda juga boleh menggunakan pelbagai bahan untuk membantu memerangkap kutu di sisir, seperti:

1. Perapi

Menggunakan perapi pada rambut anda dan kemudian menyikatnya dengan sisir halus adalah kaedah yang berkesan untuk menghilangkan kutu kepala dan telurnya.

Kaedah ini juga mudah dilakukan, dan berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Basuh rambut dengan syampu sehingga bersih.
 • Sapukan perapi di seluruh rambut dan kulit kepala.
 • Sikat rambut semasa basah menggunakan sisir halus, bermula dari akar hingga hujung rambut.
 • Keluarkan kutu, telur, atau kotoran yang terperangkap di sisir dengan memasukkannya ke dalam semangkuk air suam.

Lakukan sikat basah ini secara berkala, iaitu 2-3 kali seminggu, sehingga kutu kepala dan telur hilang sepenuhnya.

2. Minyak zaitun atau minyak badam

Menyikat rambut anda dengan sisir yang dioleskan dengan minyak zaitun atau minyak badam juga dapat digunakan sebagai cara untuk menghilangkan kutu kepala dan telurnya. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Sapukan minyak zaitun atau minyak badam ke rambut anda.
 • Pisahkan dan pasangkan rambut menjadi beberapa bahagian.
 • Sikat setiap bahagian rambut dengan menggunakan sisir halus, bermula dari akar hingga hujungnya.
 • Keluarkan kutu, telur, atau kotoran yang terperangkap di sisir dengan memasukkannya ke dalam mangkuk air suam.
 • Setelah selesai menyikat rambut, basuh rambut dengan syampu sehingga bersih.

Ulangi kaedah ini setiap hari sehingga kutu kepala dan telur hilang sepenuhnya.

3. Minyak pati

Sejumlah minyak pati terbukti berkesan membantu merawat kutu kepala dan telurnya. Contohnya ialah minyak pokok teh, minyak lavender, minyak neem, minyak cengkeh, minyak kayu putih, minyak mentol, minyak kayu manis, dan minyak pala.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan apabila anda ingin menggunakan minyak pati untuk menghilangkan kutu kepala dan telurnya:

 • Campurkan 4 sudu minyak zaitun atau kelapa dengan 15-20 tetes minyak pati.
 • Sapukan campuran ke kulit kepala dan seluruh permukaan rambut, kemudian biarkan selama 12-24 jam. Sekiranya anda ingin menggunakannya pada waktu malam sebelum tidur, anda boleh menggunakannya topi mandi.
 • Setelah dibiarkan, sisir rambut dari akar hingga hujung rambut dengan sisir.
 • Keluarkan kutu, telur, atau serpihan rambut yang terperangkap di sisir dengan memasukkannya ke dalam semangkuk air suam.
 • Basuh rambut dengan syampu sehingga bersih.

Lakukan ini sehingga rambut anda bebas dari kutu dan telurnya.

4. Ubat kutu

Menghilangkan kutu dan telurnya juga dapat dilakukan dengan menggunakan ubat kutu yang dapat Anda beli di kaunter tanpa resep doktor, baik di farmasi atau pasar raya. Ubat kutu ini biasanya terdapat dalam bentuk losyen atau semburan.

Untuk merawat kutu dan telurnya dengan ubat, ikuti arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan ubat. Namun, selain itu, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan ubat kutu, termasuk:

 • Elakkan menggunakan perapi sebelum menggunakan ubat kutu.
 • Gunakan sisir halus untuk menghilangkan kutu dan telurnya dari rambut setelah 8-12 jam menggunakan ubat kutu.
 • Elakkan mencuci rambut selama 1-2 hari setelah menggunakan ubat kutu.

Sekiranya setelah 2 hari menggunakan ubat, kutu masih aktif dan tidak mati, ini bermakna ubat yang anda gunakan tidak berfungsi dengan baik. Sekiranya ada, bincangkan perkara ini dengan doktor anda.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat antiparasit untuk merawat jangkitan kutu, seperti: ivermektin, permetrin, spinosad, atau malathion.

Sebaliknya, jika setelah 3 minggu menjalani rawatan, baik dengan rawatan semula jadi dan perubatan, tidak ada kutu yang dapat dilihat, ini bermakna anda telah sembuh dari jangkitan kutu kepala. Walaupun kadang-kadang cengkerang nits masih tertinggal, lama-kelamaan kulit telur akan hilang dengan sendirinya.

Perlu diingat bahawa kutu kepala sangat berjangkit. Oleh itu, untuk memastikan kutu kepala dan telurnya dibasmi sepenuhnya dan mencegahnya kembali lagi, orang yang tinggal di bilik atau rumah yang sama dengan anda juga perlu mengambil langkah di atas untuk menghilangkan kutu kepala.