Ini adalah senarai makanan yang mengandungi kolagen

Kolagen adalah protein penting yang terdapat dalam tisu penghubung, tulang rawan, tendon, darah, tulang, dan kulit badan kita. Untuk mengekalkan pengeluaran kolagen dalam badan, ayuh Ambil makanan berikut yang mengandungi kolagen:.

Kolagen berfungsi untuk mengekalkan keanjalan kulit, membentuk struktur pada sendi dan tendon, melindungi organ dalam badan, untuk menyatukan bahagian badan seperti tulang dan otot.

Malangnya, seiring bertambahnya usia, keupayaan tubuh untuk menghasilkan kolagen akan semakin berkurangan. Sekiranya seperti itu, kulit menjadi longgar, garis dan kedutan muncul, dan tulang rawan pada sendi menjadi lebih lemah.

Makanan yang Baik untuk Penghasilan Kolagen

Sekiranya anda ingin mempunyai kulit yang halus, lembut, tegas, kenyal, dan awet muda, makan lebih banyak makanan yang sihat. Terutama, makanan yang mengandungi vitamin C, vitamin A, antosianin, protein, zink, tembaga, dan asid alfa-hidroksi. Pelbagai makanan dengan ramuan ini dipercayai dapat meningkatkan penghasilan kolagen dalam badan.

 • Vitamin A

  Vitamin A adalah salah satu jenis antioksidan yang dapat merangsang pengeluaran kolagen dan mengatasi kesan buruk dari pendedahan UV. Anda boleh mendapatkan vitamin A dengan memakan tomato, wortel, sayuran berdaun hijau, mangga, produk tenusu, ikan, udang, hati sapi, minyak hati ikan kod, dan telur.

 • Vitamin C

  Sama seperti vitamin A, vitamin C juga mampu merangsang pengeluaran kolagen dalam badan dan melindungi tubuh daripada radikal bebas. Selain itu, vitamin C juga dapat mencegah kulit kering, dan membantu memperlambat tanda-tanda penuaan dan kedutan. Anda boleh mendapatkan vitamin ini dalam jeruk, strawberi, betik, longan, brokoli, dan sayur-sayuran berdaun hijau. Vitamin C juga boleh diperoleh melalui makanan tambahan atau suntikan.

 • Antosianin

  Sebagai tambahan kepada dua vitamin di atas, antosianin juga diketahui dapat meningkatkan pengeluaran kolagen. Anthocyanin adalah pigmen warna yang terdapat pada buah-buahan dan sayur-sayuran. Makanan yang mengandungi antosianin termasuk anggur, delima, beri, tomato, dan kacang ginjal.

 • Protein

  Tubuh menukar protein yang kita makan menjadi asid amino. Asid amino ini kemudian digunakan untuk membentuk tisu badan dan kolagen. Protein diperoleh dengan memakan makanan laut, daging, susu, keju, yogurt, telur, kacang soya, dan ikan.

 • Asid hidroksi alfa (AHA)

  Asid alfa-hidroksi adalah sekumpulan asid yang terdapat secara semula jadi yang terdapat dalam makanan. AHA dapat membantu meningkatkan pengeluaran kolagen dengan memecahkan serat kolagen lama dan membuat yang baru. AHA boleh didapati di jeruk, epal, anggur, tebu, tomato, dan lemon.

 • Mineral

  Mineral seperti selenium, zink, dan tembaga mempunyai fungsi penting dalam penghasilan kolagen. Bahan ini juga berfungsi sebagai penawar radikal bebas yang dapat merosakkan kulit, membantu kulit melawan bakteria, dan menghasilkan kolagen.

Selain pengambilan nutrien di atas, penghasilan kolagen pada kulit juga dapat ditingkatkan melalui penggunaan produk tertentu, seperti ekstrak daun gotu kola.

Makanan Tambahan Kolagen

Sekiranya pengambilan kolagen dari pelbagai makanan di atas tidak mencukupi untuk keperluan kolagen harian, kita boleh mengambil makanan tambahan kolagen. Sudah tentu, minta nasihat doktor terlebih dahulu.

Bukan hanya untuk memenuhi keperluan kolagen harian, suplemen ini juga dianggap memberi manfaat kesihatan yang lain, seperti:

 • Mengurangkan keradangan dan sakit sendi pada orang yang mengalami gangguan sendi.
 • Menghalang kerosakan dan kehilangan tulang.
 • Menjaga kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Ayuh, jaga penghasilan kolagen tubuh dari sekarang dengan memakan makanan yang mengandungi kolagen agar kulit, tulang, otot, dan sendi dapat berfungsi dengan lebih baik.