Kencing berbuih, dari remeh hingga serius

Kencing berbuih jarang atau kadang-kadang,kemungkinan besar bukan sesuatu yang perlu diperhatikan. Walau bagaimanapun, cerita lain jika kencing berbuihselalunya berlakusaya, atau disertai dengan keluhan lain seperti badan yang bengkak dan sakit ketika membuang air kecil.

Air kencing atau air kencing biasanya berwarna kuning keemasan dan jernih, atau sedikit gelap. Teksturnya berair dan tidak berbuih. Namun, kadang-kadang perubahan berlaku sehingga air kencing kelihatan berbuih. Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan perubahan ini, ia mungkin disebabkan oleh penyakit tertentu atau kerana kesan sampingan ubat.

Pelbagai Punca Busa Buih

Sekiranya air kencing anda berbuih, mungkin kerana pundi kencing anda penuh dengan air kencing. Apabila pundi kencing terlalu penuh, misalnya akibat menahan air kencing, air kencing akan keluar lebih banyak, menyebabkan gelembung atau busa terbentuk di tandas.

Kadang-kadang, air kencing berbuih juga boleh berlaku jika anda tidak minum cukup atau mengalami dehidrasi. Selain itu, ubat-ubatan tertentu untuk merawat jangkitan saluran kencing, seperti phenazopyridine, juga dapat membuat urin kelihatan berbuih.

Punca lain dari kencing berbuih adalah ejakulasi mundur, yang merupakan keadaan yang berlaku pada lelaki ketika air mani memasuki pundi kencing dan bukannya dikeluarkan melalui zakar semasa ejakulasi.

Tetapi jika air kencing berbuih terus berlaku, busa tidak hilang dengan cepat, atau lebih banyak busa, ia mungkin disebabkan oleh penyakit. Contohnya, buah pinggang yang bocor (proteinuria).

Untuk menentukan penyebab urin berbuih, pemeriksaan perubatan diperlukan oleh doktor. Salah satu ujian yang akan dilakukan oleh doktor untuk mengetahui penyebab urin berbuih adalah urinalisis.

Gangguan Pembuangan Buih, Proteinuria, dan Ginjal

Proteinuria atau albuminuria adalah keadaan di mana jumlah protein dalam air kencing melebihi ambang normal. Salah satu penyebabnya adalah ketika saringan ginjal, yang disebut glomeruli, rusak, memungkinkan protein dalam darah keluar melalui air kencing.

Biasanya, buah pinggang akan menyaring lebihan air dan sisa dari darah untuk dikeluarkan melalui air kencing. Protein dan bahan penting lain yang diperlukan oleh tubuh akan ditinggalkan dalam aliran darah kerana terlalu besar untuk melewati penapis buah pinggang. Namun, jika ginjal rusak, saringan tidak dapat menyaring dengan baik, sehingga protein dapat memasuki air kencing.

Proteinuria adalah salah satu tanda penyakit buah pinggang kronik yang boleh disebabkan oleh tekanan darah tinggi atau diabetes yang tidak terkawal, endokarditis, sindrom nefrotik, dan radang ginjal.

Sekiranya penyakit buah pinggang kronik berterusan, kerosakan dan kegagalan buah pinggang kekal boleh berlaku. Keadaan ini dipanggil kegagalan buah pinggang peringkat akhir (end-standa nama rtahu dalamlaut /ESRD). Pesakit dengan kegagalan buah pinggang peringkat akhir perlu menjalani dialisis rutin seumur hidup, atau menjalani pembedahan pemindahan buah pinggang. Selain itu, pesakit juga mesti minum ubat untuk mencegah komplikasi lebih lanjut.

Untuk mencegah kerosakan ginjal yang teruk, disarankan menjalani kehidupan yang sihat, termasuk minum air secukupnya, mengurangi pengambilan garam berlebihan, mengawal tekanan darah dan gula darah agar tidak terlalu tinggi, dan menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala oleh doktor. Sekiranya diperlukan, doktor akan mengesyorkan ujian darah dan air kencing untuk menilai fungsi buah pinggang.

Jangan teragak-agak untuk segera berjumpa doktor sekiranya air kencing berbuih tidak hilang dalam beberapa hari, air kencing mendung dan berdarah, atau jika disertai dengan loya, muntah, kelemahan, bengkak di badan, tidak ada selera makan, dan merasa letih.