Nutrien dan Vitamin Untuk Hamil Dengan Cepat Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Pasangan yang mengharapkan bayi mungkin perlu mengambil nutrien dan vitamin untuk hamil dengan cepat. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan nutrien dan vitamin tertentu dapat membantu meningkatkan tahap kesuburan. Lalu, apakah nutrien dan vitamin yang dimaksudkan?

Mempunyai bayi adalah impian dan harapan banyak pasangan. Sekiranya anda salah satu daripadanya, ada beberapa usaha yang dapat anda lakukan untuk hamil dengan cepat, salah satunya adalah dengan pengambilan nutrien dan vitamin tertentu.

Ini kerana apa yang anda makan akan mempengaruhi keadaan kesihatan anda secara keseluruhan, termasuk tahap kesuburan anda.

Beberapa jenis nutrien dan vitamin untuk hamil dengan cepat

Berikut adalah nutrien dan vitamin yang anda perlukan untuk makan setiap hari untuk hamil dengan cepat:

1. Ztermasuk

Zink atau zink berperanan dalam menjaga keteraturan kitaran ovulasi dan tahap kesuburan wanita. Bukan hanya pada wanita, zink juga berperanan dalam penghasilan hormon testosteron dan kualiti air mani dan sperma pada lelaki.

Itulah sebabnya mengapa wanita disarankan untuk mengambil sebanyak 10 mg zink, sementara lelaki sebanyak 13 mg setiap hari. Zink boleh didapati dari biji-bijian, susu dan produk olahannya, kerang, udang, telur, kentang, coklat gelap, serta kacang.

2. Vitamin B kompleks

Vitamin B complex dipercayai dapat membantu ovari melepaskan telur sebelum tempoh subur. Contoh vitamin B yang penting untuk mengekalkan kesuburan adalah vitamin B9 (folat) dan vitamin B6.

Vitamin B6 khususnya dipercayai dapat meningkatkan kadar hormon progesteron yang berguna dalam mengurangkan risiko komplikasi kehamilan. Sementara folat berperanan penting dalam menjaga kualiti telur dan haid yang teratur.

Vitamin B kompleks dapat diperoleh dengan memakan biji-bijian, sayur-sayuran hijau, daging, telur, kacang-kacangan, ikan, daging, dan susu serta produk yang diproses, seperti keju dan yogurt.

3. Kkalsium

Kalsium dipercayai dapat membantu memaksimumkan kerja sistem pembiakan, baik pada lelaki dan wanita. Di samping itu, pengambilan kalsium yang mencukupi juga dapat mencegah kehilangan kepadatan tulang, terutama ketika anda hamil nanti. Ini kerana janin dalam rahim akan mengambil kalsium dari badan ibu untuk membina tulang sendiri.

Kekurangan kalsium juga dapat meningkatkan risiko preeklampsia dan hipertensi pada kehamilan. Oleh itu, cukup untuk mengambil 1000-1200 mg kalsium setiap hari.

Pengambilan ini dapat dipenuhi dengan memakan makanan yang tinggi kalsium, seperti susu, keju, yogurt, ikan teri, badam, kacang kedelai, dan tahu.

4. Zpada besi

Pastikan bahawa anda tidak kekurangan zat besi, kerana jika anda tidak mendapat cukup nutrien ini, anda cenderung mengalami anemia. Anemia cenderung mengganggu kitaran haid, dan kitaran haid yang tidak teratur boleh mengganggu kesuburan wanita.

Zat besi terdapat dalam daging, sayuran hijau, kacang polong, udang, dan oatmeal. Dalam sehari, lelaki dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 13-15 mg pengambilan zat besi, sementara wanita memerlukan sekitar 25 mg.

5. Vitamin C dan E

Terutama bagi lelaki yang ingin pasangannya hamil dengan cepat, pastikan anda mendapat pengambilan vitamin C dan E yang mencukupi setiap hari. Kedua-dua vitamin ini dapat menentukan kualiti sperma dan meningkatkan peluang pasangan anda hamil.

Lelaki dewasa perlu mendapatkan 90 mg vitamin C dan 15 mg vitamin E setiap hari. Tetapi bukan hanya lelaki, wanita juga perlu mendapatkan pengambilan dua vitamin ini untuk menjaga kesihatan mereka. Pengambilan vitamin C harian yang disyorkan untuk wanita ialah 75 mg, sementara vitamin E adalah 15 mg.

Vitamin C dapat diperoleh dari jambu biji, kiwi, tomat, betik, jeruk, ubi jalar, cabai, lada, dan brokoli. Sementara itu, vitamin E dapat diperoleh dari kacang, seperti kacang tanah, kacang almond, dan kacang hazel, serta buah-buahan, seperti alpukat, mangga, dan kiwi.

6. Vitamin D

Kesihatan organ pembiakan wanita dan lelaki bergantung pada sama ada pengambilan vitamin D harian mencukupi atau tidak. Kekurangan vitamin D akan meningkatkan risiko anda mengalami masalah kesuburan (kemandulan).

Oleh itu, penting bagi lelaki dan wanita yang ingin mempunyai anak dengan cepat untuk selalu menjaga pengambilan vitamin D sebanyak 15-20 mg setiap hari.

Beberapa jenis makanan yang dapat dikonsumsi untuk memenuhi kebutuhan vitamin D adalah udang, kuning telur, cendawan, dan ikan atau minyak ikan. Selain itu, vitamin D juga dapat diperoleh dengan berjemur di bawah sinar matahari pagi.

Selain vitamin dan mineral di atas, pasangan yang ingin memiliki bayi dengan cepat juga disarankan untuk makan makanan sihat lain, seperti makanan yang mengandung antioksidan tinggi, omega-3, protein, dan Coenzyme Q10.

Nutrien ini dapat diperoleh melalui diet yang sihat atau dengan mengambil makanan tambahan. Walau bagaimanapun, penggunaan makanan tambahan ini harus terlebih dahulu berunding dengan doktor supaya anda dan pasangan anda mendapat dos dan jenis pemakanan yang betul.

Untuk meningkatkan peluang anda hamil dengan cepat, usaha ini juga harus disertai dengan gaya hidup yang sihat, seperti olahraga teratur, tidur yang cukup, menghindari tekanan, tidak merokok, dan membatasi pengambilan kafein dan minuman beralkohol.

Sekiranya anda telah mencuba untuk memenuhi pemakanan dan pengambilan vitamin anda tetapi masih tidak membuahkan hasil, berjumpa lebih lanjut dengan pakar obstetrik anda. Doktor akan melakukan beberapa siri ujian untuk mengetahui apa yang menyebabkan anda sukar hamil dan memberikan rawatan yang sesuai.