Kenali Tanda-Tanda Dehidrasi Bayi

Bayi dan kanak-kanak terdedah kepada dehidrasi. Apabila si kecil anda mengalami dehidrasi, dia tidak boleh bercakap dengan anda. Sebenarnya, keadaan kekurangan cecair badan ini boleh membahayakan manusiadia, terutamanya jika tidak dikendalikan dengan betul. Ayuh, tahu menandakan bayi anda mengalami dehidrasi di sini.

Dehidrasi berlaku apabila badan tidak mendapat cukup cecair sehingga prestasi organ tubuh terganggu. Keadaan ini paling mudah didekati oleh bayi, kerana berat badan mereka masih rendah, ditambah kadar metabolisme pada bayi lebih tinggi jika dibandingkan dengan orang dewasa. Oleh itu, menjadikannya sensitif jika kehilangan cecair, walaupun jumlahnya kecil.

Punca dan Tanda-Tanda Bayi Berkeringat

Selain daripada perkara di atas, bayi yang fungsi imunnya masih lemah dan berkembang rentan terhadap jangkitan. Ketika sakit, badan bayi berisiko tinggi mengalami dehidrasi.

Berikut adalah beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan bayi mengalami dehidrasi, iaitu:

Demam

Demam adalah keadaan yang sering menjadikan bayi mengalami dehidrasi. Apabila anda demam, terdapat penyejatan lebihan air dari kulit kerana panas. Kemudian si kecil akan banyak berpeluh kerana badan berusaha menurunkan suhu badannya. Semakin tinggi demam yang dialami oleh anak kecil anda, semakin tinggi kemungkinan dia mengalami dehidrasi.

Cirit-birit dan muntah

Kedua-dua keadaan ini sering berlaku ketika saluran pencernaan bermasalah, seperti ketika anda terkena gastroenteritis.

Apabila cirit-birit menyerang, bayi tidak dapat menyerap cecair dari usus dengan betul, sementara banyak cairan terbuang kerana buang air besar yang berterusan.

Muntah juga mengalirkan cecair badan. Kedua-dua keadaan ini dapat membuatnya demam, sehingga cairan yang keluar juga lebih banyak.

Tidak cukup minum

Kekurangan cecair, seperti ketika anda tidak mendapat susu ibu yang mencukupi, dapat membuat bayi anda mengalami dehidrasi. Beberapa kemungkinan yang membuat dia enggan minum adalah gigi, selsema, sariawan, atau penyakit mulut yang lain. Keadaan ini boleh menjadikan mulut dan tekak sakit dan tidak selesa ketika minum.

Berpeluh

Udara panas atau memakai lapisan pakaian boleh membuat anak kecil anda banyak berpeluh dan mengalirkan cecair badannya.

Dehidrasi mempunyai tahap, ada yang ringan dan mudah dirawat, sederhana, atau teruk. Kekeringan yang teruk boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan segera. Berikut adalah tanda-tanda dehidrasi ringan dan sederhana:

 • Mulut dan bibir kelihatan kering, malah pecah-pecah.
 • Tiada jemu ketika menangis.
 • Nampaknya rewel dan tidak mahu bermain.
 • Tidak cukup kuat untuk menyusukan bayi seperti biasa.
 • Urin kelihatan lebih gelap warnanya dan berbau lebih menyengat daripada biasa.
 • Lampin kering, walaupun telah digunakan lebih dari 6 jam.

Walaupun dehidrasi yang teruk dicirikan oleh:

 • Tangan dan kaki sejuk.
 • Badan kelihatan pucat.
 • Mata dan mahkota si kecil muncul
 • Sangat lemah dan mengantuk.
 • Susah bernafas.
 • Tekanan darah rendah.

Perlu diingat, bayi yang baru lahir biasanya tidak menitiskan air mata ketika menangis. Oleh itu, jangan salah anggap bayi anda mengalami dehidrasi.

Rawat Dehidrasi dengan betul

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, dehidrasi boleh membahayakan anak kecil anda. Oleh itu, jika anda melihat tanda-tanda bayi anda mengalami dehidrasi, lakukan perkara berikut:

 • Sekiranya anak kecil anda mengalami cirit-birit, demam, atau berpeluh berlebihan, berikan susu ibu atau formula lebih banyak daripada biasa. Minuman elektrolit, seperti ORS, juga boleh diberikan jika bayi berusia lebih dari 3 bulan.
 • Sekiranya cairan badannya berkurang akibat muntah, jangan segera memberinya sejumlah besar cairan sekaligus. Cuba berikan cecair dalam jumlah kecil tetapi kerap. Cecair yang boleh anda berikan adalah susu ibu, susu formula, air kanji bersih atau minuman elektrolit. Anda boleh memberinya sesudu cecair setiap 10 minit selama beberapa jam. Setelah keadaannya bertambah baik, berikan 2 sudu setiap 5 minit. Sekiranya anak anda dapat makan makanan pejal, Ibu dan Ayah dapat menyediakan makanan untuk cirit-birit.
 • Kesakitan di mulut bayi yang membuatnya enggan minum dapat diatasi dengan memberinya ubat, seperti paracetamol. Ubat ini juga boleh diberikan untuk membantu menghilangkan demam. Ubat ini boleh diberikan sekiranya bayi berusia 6 bulan ke atas.

Cirit-birit akibat jangkitan pada saluran gastrointestinal bayi paling kerap disebabkan oleh virus. Keadaan ini akan bertambah baik dengan sendirinya sekiranya rawatan di rumah mencukupi. Oleh itu, pemberian ubat sakit perut kanak-kanak tidak selalu diperlukan, kecuali berdasarkan nasihat doktor.

Memberi antibiotik tidak perlu diberikan setiap kali anak mengalami cirit-birit, ubat ini hanya berkesan jika anak itu mengalami cirit-birit akibat jangkitan kuman. Oleh itu, adalah mustahak untuk memeriksa keadaan anak kecil anda kepada doktor untuk mengetahui punca dehidrasi.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, jika si kecil anda mengalami dehidrasi kerana udara panas, anda boleh memberi lebih banyak cecair daripada biasa dan menyejukkan suhu bilik dengan penyaman udara atau kipas angin. Memberi cukup cecair juga dapat membantu menurunkan suhu badan bayi, selain memberi ubat kepada doktor.

Segera berjumpa dengan doktor anak anda sekiranya dehidrasi teruk, atau tidak bertambah baik. Sekiranya dehidrasi teruk, atau keadaannya semakin lemah, maka si kecil anda perlu mendapatkan rawatan dan pemantauan rapi di hospital.