Ketahui Kebaikan Kurma untuk Kesihatan

Di sebalik rasa manisnya, terdapat banyak khasiat jus kurma yang boleh kita perolehi. Berbagai kandungan nutrisi penting di dalamnya menjadikan jus kurma sangat baik untuk dimakan untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Jus kurma adalah buah kurma yang dihaluskan dan jusnya diambil. Jus kurma biasanya tebal, berwarna hitam, rasanya manis, dan membawa faedah yang tidak kalah dengan kurma. Selain gula, jus kurma kaya dengan mineral dan antioksidan.

Kandungan karbohidrat, vitamin, mineral, dan antioksidan yang tinggi dalam jus kurma diketahui sangat penting dalam menjaga fungsi imun dan mencegah pelbagai penyakit.

Pelbagai Khasiat Ekstrak Kurma

Berikut adalah pelbagai khasiat jus kurma yang boleh didapati:

1. Melancarkan pencernaan

Salah satu kelebihan jus kurma yang penting untuk tubuh adalah dapat mengekalkan fungsi pencernaan. Kajian pada haiwan menunjukkan bahawa jus kurma dapat memudahkan pergerakan tinja di dalam usus, sehingga pergerakan usus menjadi lancar dan teratur.

Manfaat ini diduga disebabkan oleh mineral dan gula dalam jus kurma. Selain itu, jus kurma juga mengandungi antioksidan kuat yang dapat melindungi usus dari penyakit yang disebabkan oleh kerosakan radikal bebas.

2. Menurunkan dan mengekalkan kadar gula dalam darah

Makanan manis biasanya pantang larang bagi pesakit diabetes. Namun, jus kurma diketahui dapat merangsang pengeluaran hormon insulin oleh pankreas sehingga dapat menurunkan kadar gula dalam darah. Manfaat jus kurma dianggap berasal dari aktiviti antioksidan yang dikandungnya.

Selain itu, rasa manis jus kurma juga dapat membantu menghilangkan keinginan untuk makan makanan manis yang tidak sihat pada pesakit diabetes. Ini akan membantu mengawal gula darah dan mencegah komplikasi diabetes, seperti neuropati diabetes.

3. Meningkatkan platelet dan hemoglobin

Jus kurma dipercayai dapat meningkatkan kadar platelet berkat kandungan glukosa, vitamin C, dan antioksidan semula jadi yang tinggi di dalamnya. Oleh itu, jus kurma sangat baik untuk dimakan, terutama bagi mereka yang menghidap demam berdarah denggi (DHF).

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa kandungan mineral dalam jus kurma memainkan peranan penting dalam pembentukan hemoglobin dan pengeluaran sel darah merah. Oleh itu, jus kurma juga baik untuk anemia kekurangan zat besi pada kanak-kanak.

4. Mengurangkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Salah satu cara mudah yang dapat dilakukan untuk mengurangkan tekanan darah adalah menjalani diet yang sihat dengan memakan makanan yang tinggi kalium.

Kalium adalah mineral tertinggi yang terdapat dalam jus kurma. Oleh itu, jus kurma dianggap sesuai untuk dimakan oleh penghidap darah tinggi.

Untuk mendapatkan faedah maksimum jus kurma, anda boleh membuatnya sendiri di rumah. Kaedahnya cukup mudah. Pertama, asingkan daging kurma dari biji, kemudian masukkan ke dalam periuk. Masukkan air dan rebus hingga mendidih. Selepas itu, tapiskan kurma untuk mendapatkan jusnya.

Membuat jus kurma sendiri akan menjimatkan anda dari bahan pengawet dan gula tambahan yang mungkin terdapat dalam jus kurma segera. Bahan tambahan ini dianggap dapat mengurangkan kelebihan jus kurma itu sendiri.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah jus kurma atau masih ragu-ragu untuk menggunakan jus kurma sebagai pengambilan nutrisi harian, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat yang tepat, sesuai dengan keadaan kesihatan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found