Ketahui apa itu pedofil dan ciri serta rawatannya

Pedophile adalah istilah yang merujuk kepada orang yang menderita gangguan seksual dalam bentuk keinginan seksual untuk kanak-kanak atau remaja di bawah usia 14 tahun. Sebilangan besar pedofil adalah lelaki, tetapi wanita juga boleh mengalami gangguan seksual ini.

Bentuk penyimpangan seksual pedofil ini disebut pedofilia. Penyimpangan ini adalah sebahagian daripada gangguan seksual parafilik.

Paraphilia adalah fantasi seksual, dorongan, atau gairah seksual yang menyimpang yang melibatkan objek, aktiviti, atau situasi yang pada kebanyakan orang tidak menimbulkan gairah seksual.

Tingkah Laku Pedofil

Tingkah laku pedofilik bermula pada masa remaja atau dewasa muda. Pelaku biasanya mempunyai khayalan dan dorongan seksual terhadap kanak-kanak di bawah usia 14 tahun.

Untuk dipanggil pedofil, gangguan itu mesti berlangsung sekurang-kurangnya 6 bulan. Umumnya, mangsa pedofil adalah anak yang dia kenal, contohnya anak jiran atau anak saudara.

Pedofilia berbeza dengan keganasan seksual terhadap kanak-kanak. Pedofil memang mempunyai daya tarikan seksual kepada kanak-kanak, tetapi keadaan ini tidak selalu membuat mereka ingin memaksa hubungan seksual.

Pedofil pada umumnya akan mendekati anak dengan iming-iming hadiah atau perhatian dengan membawanya berjalan-jalan. Selepas itu, pedofil akan diteruskan dengan perbualan intim dan sentuhan seksual.

Pada tahap ini, anak biasanya merasa dekat dengan pedofil sehingga dia merasa enggan atau bahkan takut untuk menolak.

Kanak-kanak yang kesepian, tertekan, atau tidak mendapat perhatian daripada ibu bapa mereka adalah kumpulan kanak-kanak yang paling terdedah kepada perhatian khusus dari pedofil ini.

Walaupun kebanyakan pedofil tidak menggunakan hubungan seksual secara paksa, tingkah laku mereka masih boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental mangsa mereka. Kanak-kanak yang menjadi mangsa pedofil biasanya akan merasa terpencil, kecewa, mengalami kegelisahan, hingga tertekan.

Ciri-ciri Pedofil

Untuk melindungi anak anda dari pedofil, anda perlu mengetahui ciri-ciri pedofil terlebih dahulu. Berikut adalah beberapa di antaranya:

 • Selalunya membiasakan diri dengan anak-anak
 • Selalunya memberi hadiah atau membawa anak-anak berjalan-jalan
 • Sering mencari alasan untuk bersendirian dengan mangsa
 • Selalunya menonton kandungan pornografi kanak-kanak
 • Senang melihat dan memberi perhatian kepada anak yang anda suka
 • Cenderung ingin menyentuh bahagian badan anak, biasanya bermula dari bahagian yang tidak bersifat peribadi, seperti memeluk
 • Jarang bersosial dan lebih suka bersendirian
 • Boleh mengaku dan merasa bersalah atas keinginan seksualnya pada anak-anak
 • Mungkin ada masalah penyalahgunaan dadah

Punca Seseorang Menjadi Pedofilia

Sehingga kini, penyebab seseorang menjadi pedofil tidak diketahui dengan pasti. Terdapat kajian yang mengatakan bahawa gangguan ini dapat diperoleh dari keluarga. Walau bagaimanapun, masih belum jelas apakah ini berkaitan dengan faktor genetik atau corak tingkah laku yang diwarisi.

Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang dapat meningkatkan risiko seseorang menjadi pedofil, termasuk:

 • Mengalami penderaan seksual semasa kecil
 • Pernah mengalami kecederaan di kepala semasa kecil
 • Mengalami gangguan otak

Rawatan untuk Pedofilia

Rawatan untuk pedofil biasanya bertujuan untuk membantu individu pedofil untuk dapat menguruskan perasaan dan minat mereka pada anak kecil. Dengan cara itu, individu pedofil diharapkan dapat menahan diri daripada meneruskan perasaan mereka ke dalam aktiviti seksual.

Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat individu pedofil:

1. Terapi tingkah laku kognitif

Ini adalah terapi bicara yang dilakukan untuk mengubah pemikiran dan perasaan pedofil terhadap anak-anak. Terapi tingkah laku kognitif umumnya dilakukan dengan meningkatkan empati pedofil terhadap anak-anak yang menjadi mangsa keganasan seksual, sehingga dia tidak dipaksa untuk melakukan tindakan yang sama.

Melalui terapi ini, seorang pedofil juga akan dilatih untuk mengantisipasi situasi yang dapat meningkatkan risiko penderaan seksual terhadap anak-anak dan bagaimana menghindari atau mengalihkan keinginan seksual mereka dengan sesuatu yang lebih positif.

2. Dadah

Sebagai tambahan kepada psikoterapi, psikiatri juga boleh menetapkan ubat-ubatan, seperti: medroxyprogesterone asetat dan leuprolida asetat. Rawatan ini dilakukan untuk menekan pengeluaran hormon testosteron, sehingga gairah seksual pedofil dapat berkurang.

Pengendalian pedofil biasanya dilakukan dalam jangka masa panjang. Kejayaannya juga bergantung pada orang itu sendiri. Hasil terbaik dapat diperoleh jika pedofil secara sukarela dan berhati-hati menjalani keseluruhan rangkaian perawatan dan rawatan yang diberikan kepadanya.

Walaupun kebanyakan pedofil mengerikan dan tidak dapat diterima, ingatlah bahawa ada juga pedofil yang kecewa dengan perasaan dalaman mereka. Dia tahu bahawa ini salah, tetapi sukar untuk menahannya.

Oleh itu, jika anda mengenali seseorang yang mempunyai ciri-ciri pedofilik atau mungkin anda merasa terganggu kerana tertarik dengan anak kecil, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang tepat.