Ketahui kelebihan yogurt untuk diet dan bagaimana memilihnya

Manfaat yogurt untuk diet telah diketahui secara meluas, terutama bagi orang yang menurunkan berat badan. Namun, anda harus lebih berhati-hati dalam memilih produk yogurt yang akan dimakan, kerana tidak semua kandungan produk yogurt yang ada di pasaran efektif untuk diet.

Yogurt adalah produk tenusu yang diperam oleh bakteria penghasil asid laktik. Makanan probiotik jenis ini mengandungi nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh, seperti protein, lemak, gula, kalsium, vitamin B, dan zat besi.

Untuk mendapatkan kelebihan yogurt, anda harus memilih produk yogurt rendah lemak atau yogurt yang terbuat dari susu rendah lemak.

Manfaat Yogurt untuk Diet dan Kesihatan Tubuh

Terdapat pelbagai faedah kesihatan yogurt. Salah satunya adalah dengan menyokong program diet penurunan berat badan. Bukan hanya itu, kandungan probiotik dalam yogurt juga baik untuk kesihatan pencernaan dan sistem imun.

Probiotik dalam yogurt dapat melepaskan hormon mengurangkan selera makan, membuat anda merasa kenyang lebih lama. Peningkatan tahap hormon ini juga dapat membantu tubuh membakar lebih banyak kalori dan lemak, dan mengurangkan tisu lemak yang berlebihan di dalam badan.

Selain probiotik, yogurt juga mengandung kalsium yang berguna untuk mengawal selera makan, menjaga kadar gula dalam darah, dan menjaga fungsi bakteria baik dalam usus.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa penggunaan yogurt secara teratur dapat mencegah kegemukan, kehilangan lemak tubuh, dan mengurangi lingkar pinggang.

Memilih Yogurt Produk dan Hidangan untuk Diet

Terdapat banyak pilihan produk yogurt yang terdapat di pasaran, termasuk:

  • Yogurt susu lembu, yang merupakan sejenis yogurt yang kaya dengan kalsium dan vitamin D, tinggi protein, dan rendah kalori.
  • Yogurt susu kedelai, yang merupakan sejenis yogurt yang mengandungi banyak gula dan kalori, tetapi baik untuk vegetarian atau orang yang mempunyai alergi terhadap produk tenusu.
  • Yogurt susu badam adalah sejenis yogurt yang kaya dengan kalsium dan protein dan rendah kalori. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan untuk dimakan oleh orang yang alah kepada kacang.
  • Yogurt santan, yang merupakan jenis yogurt yang mengandungi jumlah lemak yang tinggi, tetapi rendah protein.

Banyak jenis yogurt di pasaran mungkin membuat anda ragu-ragu untuk menentukan jenis yogurt yang akan dimakan. Berikut adalah beberapa petua untuk memilih yogurt berkualiti dan berkesan untuk program diet anda:

  • Periksa kandungan nutrisi dan tarikh luput produk sebelum membeli.
  • Pilih yogurt tanpa gula dan pemanis buatan, serta rendah lemak atau tanpa lemak.
  • Pilih yogurt dengan kandungan protein yang lebih tinggi daripada kandungan gula.
  • Pilih yogurt yang mengandungi kalsium, vitamin D, dan bakteria hidup seperti probiotik, dalam jumlah yang mencukupi.
  • Elakkan yogurt dengan rasa buah atau potongan buah di dalamnya, kerana umumnya mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Petua Mengonsumsi Yogurt untuk Diet

Untuk mendapatkan kelebihan yogurt, konsumsi yogurt dengan bahagian yang sesuai dan tidak berlebihan, iaitu sekitar 200-450 ml sehari.

Anda boleh memakan yogurt dengan potongan buah untuk sarapan atau sebagai makanan ringan tengah hari semasa dalam perjalanan di pejabat. Anda juga boleh memproses yogurt menjadi pelbagai jenis makanan atau minuman mengikut citarasa.

Walaupun digolongkan sebagai makanan yang sihat dan baik untuk diet, yogurt tidak digalakkan untuk dimakan jika anda mempunyai intoleransi laktosa atau alergi susu. Sekiranya anda mempunyai keadaan ini, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan yogurt untuk diet anda.