6 Kebaikan Halia Merah

Manfaat halia merah untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan mengatasi pelbagai penyakit telah diketahui sejak ribuan tahun. Berkat kandungan bahan dan sebatian semula jadi di dalamnya, rempah yang satu ini banyak digunakan sebagai ubat herba tradisional.

Halia merah adalah salah satu tanaman herba yang mempunyai banyak faedah dan banyak ditanam di Asia, termasuk Indonesia. Jika dibandingkan dengan halia biasa, halia merah mempunyai rasa dan aroma yang sedikit lebih kuat dan pedas.

Pelbagai Khasiat Halia Merah

Sebilangan besar kelebihan halia merah berasal dari kandungan minyak pati atau minyak pati dan pelbagai sebatian bioaktif di dalamnya, seperti gingerol, shogaols, dan paradol. Kandungan minyak pati dan sebatian bioaktif dalam halia merah sedikit lebih tinggi daripada halia putih.

Selain berfungsi sebagai antioksidan, sebatian bioaktif ini juga bertindak sebagai sifat anti-radang, antibakteria, antijamur, dan antikanker. Halia juga mengandungi zat yang dapat menghilangkan rasa sakit dan demam secara semula jadi.

Berkat banyak manfaatnya, tidak hairanlah bahawa halia merah banyak digunakan sebagai ubat herba untuk merawat pelbagai penyakit. Berikut adalah beberapa kelebihan halia merah yang penting untuk anda ketahui:

1. Mengurangkan loya

Teh herba atau ramuan herba yang terbuat dari jahe merah telah diketahui sejak lama untuk merawat pelbagai masalah pencernaan, seperti sakit perut, mual, kembung perut, dan sembelit.

Selain dalam bentuk teh herba, ekstrak jahe merah dalam bentuk suplemen herba juga dapat membantu mengurangkan rasa mual kerana keadaan tertentu, seperti kesan sampingan ubat-ubatan dan kemoterapi, penyakit bergerak, atau sakit pagi yang sering dialami oleh wanita hamil.

Walaupun halia merah selamat untuk dimakan, terutama wanita hamil, anda harus berjumpa dengan pakar sakit puan terlebih dahulu sebelum selalu minum minuman halia merah.

2. Menjaga kesihatan mulut

Halia merah juga dianggap baik untuk dimakan untuk membantu menjaga kesihatan gigi dan mulut. Ini berkat kandungan sebatian bioaktif di dalamnya gingerol.

Beberapa kajian menyatakan bahawa gingerol mempunyai kesan antibakteria, antijamur, dan antivirus yang dapat melawan bakteria, kulat, dan virus yang menyebabkan penyakit di mulut, terutama bakteria yang menyebabkan penyakit gusi (periodontitis) dan radang gusi (gingivitis).

3. Kekalkan daya tahan

Halia merah dipercayai dapat membantu menjaga sistem kekebalan tubuh yang kuat, sehingga tubuh dapat menjadi lebih kuat untuk menangkis jangkitan bakteria dan virus yang menyebabkan penyakit.

Ekstrak halia merah juga mempunyai kesan anti-radang dan pengurangan demam semula jadi. Oleh itu, tanaman herba ini baik untuk dimakan untuk menyokong proses pemulihan ketika anda sakit, misalnya ketika anda demam.

4. Melegakan kesakitan

Manfaat seterusnya dari halia merah adalah bahawa ia dapat menghilangkan rasa sakit, seperti sakit kepala, sakit gigi, dan sakit sendi dan otot. Beberapa kajian juga menyatakan bahawa ekstrak jahe merah dapat membantu mengurangkan sakit sendi akibat artritis (osteoartritis).

Manfaat ini diduga disebabkan oleh bahan anti-radang dan penghilang rasa sakit semula jadi yang terkandung dalam halia merah.

5. Melegakan kesakitan haid

Selain melegakan sakit sendi dan otot, kesan anti-radang halia merah juga dapat membantu melegakan kesakitan haid yang teruk. Sebenarnya, ada penyelidikan yang mengatakan bahawa potensi manfaat halia merah hampir sama berkesan dengan penghilang rasa sakit, seperti paracetamol dan ibuprofen.

Bagi wanita yang sering mengalami sakit haid, anda boleh mencuba minum teh herba atau teh herba dari halia merah selama kira-kira 3 hari dengan dos 2 cawan sehari.

6. Menghambat pertumbuhan sel barah

Halia merah diketahui mempunyai sifat antikanker dan antioksidan yang dapat menghambat pertumbuhan beberapa jenis sel barah, seperti barah usus besar, barah perut, barah payudara, dan barah prostat.

Namun, manfaat halia merah tidak dapat menggantikan peranan rawatan barah lain, seperti pembedahan, kemoterapi, dan terapi radiasi. Sehingga kini, lebih banyak kajian diperlukan untuk membuktikan manfaat halia merah sebagai ubat barah yang berkesan.

Selain pelbagai khasiat halia merah di atas, tanaman ini juga dapat membantu menurunkan gula darah dan kolesterol, mengawal tekanan darah, dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Walaupun keberkesanan halia merah masih perlu dikaji lebih lanjut, tidak ada salahnya menjadikan rempah ini sebagai makanan atau minuman sihat harian anda.

Sekiranya anda ingin mengambil halia merah yang telah dibungkus dalam bentuk serbuk atau suplemen herba, pilih produk yang telah diuji keselamatannya dan mempunyai kebenaran pemasaran dari BPOM.

Sekiranya anda ingin menggunakan halia merah untuk merawat penyakit tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, ya.