Sebab Mengapa Kutikula Tidak Boleh Dipotong

Kutikula adalah lapisan kulit yang tepat di pangkal kuku. Lapisan ini biasanya dipotong semasa manikur dan pedikur. Walau bagaimanapun, memotong kutikula boleh menyebabkan jangkitan bakteria dan kulat. kamu tahu. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk tidak memotongnya.

Kutikula terletak di jalur pertumbuhan kuku dan berfungsi untuk melindungi kuku yang baru tumbuh dari jangkitan bakteria. Kawasan di sekitar kutikula juga sangat halus, sehingga rentan terhadap kerusakan, kekeringan, dan jangkitan.

Untuk menjaga kutikula yang sihat, anda disarankan untuk tidak memotong, memotong, merosakkan, merobek, mengikis, atau mengeluarkan kutikula, baik secara mandiri atau ketika melakukan perawatan kuku.

Risiko Pemotongan Kutikula

Walaupun memotong kutikula dapat menjadikan kuku kelihatan lebih cantik, tetapi risiko jangkitan dengan bakteria sebenarnya menjadi lebih tinggi. Salah satu jangkitan yang disebabkan oleh memotong kutikula adalah paronychia.

Jangkitan kuku ini biasanya disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus. Walau bagaimanapun, paronychia kronik boleh disebabkan oleh jangkitan kulat. Terdapat beberapa gejala utama paronychia, termasuk:

 • Bengkak dan kemerahan kulit di sekitar kuku
 • Lepuh yang dipenuhi nanah muncul di sekitar kuku
 • Perubahan bentuk, warna dan tekstur kuku
 • Kuku keluar dengan mudah

Paronychia boleh berkembang di sepanjang permukaan kuku dan keadaannya akan bertambah buruk jika tidak dirawat dengan segera. Anda mungkin mengalami simptom lain, seperti demam, menggigil, sakit sendi, dan sakit otot ketika paronychia bertambah teruk.

Selain itu, memotong kutikula juga boleh menyebabkan kuku bergelombang yang sebenarnya boleh merosakkan penampilan kuku anda.

Cara Merawat Kutikula

Untuk mengelakkan berlakunya kelainan kuku akibat jangkitan atau keradangan, penting untuk menjaga kesihatan dan merawat kutikula. Berikut adalah beberapa cara untuk merawat kutikula:

 • Gunakan penghilang cat kuku yang tidak mengandungi aseton untuk mengelakkan kuku kering.
 • Potong kuku secara berkala.
 • Gunakan paku kuku untuk melicinkan tepi kuku yang kasar.
 • Sapukan pengeras kuku untuk menguatkan kuku.
 • Jaga kelembapan kutikula dengan menggunakan pelembap dalam bentuk salap, krim, atau Jeli petroleum secara berkala.
 • Gunakan sarung tangan semasa mencuci pakaian dan perabot rumah tangga sehingga kutikula dilindungi dari bahan kimia yang menjengkelkan.
 • Hentikan kebiasaan menggigit kuku.

Sekiranya anda melakukan rawatan kuku di salun, sama ada manikur atau pedikur, beritahu salon agar tidak memotong kutikula anda atau tekan kutikula dengan lembut dan perlahan.

Namun, jika anda masih ingin memotong kutikula anda, ada beberapa petua yang boleh anda coba agar kuku anda tidak rosak dan mengelakkan jangkitan, seperti:

 • Mulakan dengan merendam kuku dengan air suam.
 • Sapukan penghilang kutikula atau pelembap jika kutikula kelihatan kering.
 • Tolak kutikula dengan perlahan menggunakan penolak kutikula di sepanjang katil kuku.
 • Potong lebihan kulit dan nodul kuku.
 • Pastikan tidak memotong keseluruhan kutikula.

Semasa memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan salun kecantikan atau salon kuku, pastikan anda memilih salon yang berlesen dan bersih. Cuba juga membawa manikur dan pedikur anda sendiri untuk mengelakkan jangkitan yang boleh timbul.

Sekiranya anda mengalami paronkia ringan, anda boleh mengubatinya dengan penjagaan di rumah. Caranya, rendam kuku yang dijangkiti dengan air suam beberapa kali sehari, kemudian keringkan sehingga bersih.

Sekiranya paronychia tidak bertambah baik, anda boleh mengambil antibiotik atau ubat antijamur seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Rawatan untuk paronychia boleh berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa bulan.

Memelihara kutikula yang sihat sama pentingnya dengan menjaga kesihatan bahagian badan yang lain. Sekiranya kutikula anda sakit, pedih, bengkak, atau bernanah, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.