Memanfaatkan Antibiotik untuk Leucorrhoea dengan betul

Ubat antibiotik boleh digunakan untuk merawat keputihan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Walau bagaimanapun, penggunaan antibiotik untuk keputihan tidak boleh sewenang-wenangnya dan mesti mengikut preskripsi doktor. Sekiranya antibiotik tidak digunakan dengan betul, ini sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan.

Harap maklum bahawa keputihan adalah cecair semula jadi yang keluar dari tubuh wanita melalui faraj. Cecair ini berfungsi membersihkan dan melindungi vagina. Keputihan normal tidak berbau, jelas berwarna agak keruh, dan tidak disertai dengan aduan lain seperti gatal dan sakit.

Keputihan atau keputihan yang normal biasanya berlaku kerana perubahan hormon dengan kitaran haid, ovulasi, peningkatan libido atau keinginan seksual, dan kehamilan atau penyusuan.

Bilakah Antibiotik Perlu Digunakan untuk Keputihan?

Keputihan boleh dikatakan tidak normal jika cairan berubah warna, seperti kuning, kehijauan, kelabu, kecoklatan, atau bahkan disertai dengan darah. Secara amnya, keputihan yang tidak normal juga menyebabkan bau yang tidak menyenangkan, dan menjadikan faraj terasa gatal dan menyakitkan.

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan keputihan yang tidak normal, termasuk:

 • Jangkitan bakteria, kulat, atau parasit pada vagina
 • Kerengsaan atau alahan pada faraj kerana penggunaan sabun pembersih faraj
 • Kesan sampingan kontraseptif
 • Penyakit tertentu, seperti diabetes, penyakit radang panggul, dan barah vagina atau serviks

Tidak semua keadaan di atas dapat dirawat dengan antibiotik. Penggunaan antibiotik untuk keputihan hanya dapat digunakan untuk mengobati keputihan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, misalnya pada vaginosis bakteria.

Keadaan ini berlaku apabila vagina menjadi meradang kerana ketidakseimbangan jumlah bakteria yang hidup secara semula jadi di dalam vagina. Selain itu, antibiotik juga dapat digunakan untuk merawat keputihan akibat jangkitan kuman pada penyakit kelamin seperti gonorea dan klamidia.

Untuk mengetahui punca keputihan yang anda alami, anda dinasihatkan untuk berunding terus dengan doktor.

Beberapa Jenis Antibiotik untuk Keputihan

Sekiranya doktor mengesahkan bahawa keputihan yang anda alami memang disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor akan memberikan antibiotik yang sesuai untuk merawat keputihan.

Beberapa jenis antibiotik yang sering digunakan untuk merawat keputihan akibat jangkitan bakteria adalah:

 • Metronidazol
 • Tinidazole
 • Clindamycin
 • Cefixime
 • Doxycycline
 • Azithromisin
 • Levofloxacin

Antibiotik untuk keputihan boleh berupa pil yang diambil secara oral, krim yang disapu pada vagina, serta supositoria atau kapsul yang dimasukkan ke dalam vagina. Pada wanita hamil, doktor secara amnya akan memberikan antibiotik dalam bentuk oral.

Dalam kes keputihan tertentu, doktor juga boleh memberikan antibiotik suntikan, seperti: ampisilin, ceftriaxone, dan kanamycin.

Mengambil antibiotik mestilah sesuai dengan dos yang disyorkan oleh doktor. Sekiranya digunakan tanpa preskripsi atau arahan doktor, antibiotik tidak berkesan untuk merawat keputihan akibat jangkitan bakteria.

Selain itu, penggunaan antibiotik yang tidak sesuai juga berisiko menyebabkan pelbagai kesan sampingan, misalnya menjadikan kuman menjadi tahan atau tahan terhadap antibiotik.

Cara Mencegah Jangkitan Faraj

Memandangkan banyak kesan sampingan yang boleh menyebabkan penggunaan antibiotik yang tidak wajar, lebih baik anda cuba mengelakkan jangkitan vagina bakteria sejak awal.

Anda boleh mencegah jangkitan faraj dengan melakukan perkara berikut:

Menjaga kebersihan organ intim

Anda boleh menjaga organ intim anda dengan membersihkannya dengan air bersih atau suam secara berkala, terutama setelah membuang air kecil dan buang air besar. Selepas mencuci vagina, keringkan dari depan ke belakang (dari faraj ke dubur) menggunakan tuala atau tisu bersih.

Elakkan menggunakan sabun pembersih vagina kerana boleh membunuh bakteria baik di dalam vagina. Sekiranya anda ingin menggunakan sabun, gunakan sabun yang bersifat kimia ringan dan tidak mengandungi wangian atau bahan yang menjengkelkan.

Memakai seluar dalam yang dapat menyerap peluh

Untuk memastikan kulit di sekitar organ intim kering dan selesa, gunakan seluar dalam kapas untuk menyerap peluh dengan mudah. Elakkan memakai seluar atau seluar dalam yang terlalu ketat kerana boleh menyebabkan kawasan intim banyak berpeluh.

Elakkan tingkah laku seksual yang berisiko

Penyakit kelamin adalah salah satu penyebab keputihan yang tidak normal. Oleh itu, untuk mencegahnya, hiduplah tingkah laku seks yang selamat, iaitu dengan memakai kondom semasa melakukan hubungan seks dan tidak menukar pasangan seksual.

Sekiranya anda mengalami keputihan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, terutamanya jika anda mengalami gejala lain, seperti sakit di bahagian bawah perut atau pelvis, demam, penurunan berat badan, sakit ketika kencing (anyang-anyangan) atau melakukan hubungan seks, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan perhatian kepada doktor.

Elakkan menggunakan antibiotik untuk keputihan tanpa preskripsi atau arahan doktor. Rujuk dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai keputihan yang anda alami untuk menentukan penyebabnya, supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.