Lebih Banyak Mengenai Berpeluh Berlebihan dan Cara Mengatasinya

Berpeluh berlebihan sering membuat orang yang mengalaminya merasa tidak selesa, terutama jika pemicunya tidak jelas. Walaupun kelihatan ringan dan umumnya tidak berbahaya, keadaan ini tidak boleh diabaikan, kerana berpeluh berlebihan dapat menjadi tanda penyakit.

Berpeluh adalah salah satu proses semula jadi badan untuk menyesuaikan suhu badan dengan persekitaran luar. Proses ini berfungsi dengan mengeluarkan cecair yang mengandungi garam melalui kelenjar peluh.

Biasanya, badan akan berpeluh ketika melakukan aktiviti berat, makan makanan pedas, atau ketika merasakan emosi tertentu seperti kemarahan, rasa malu, ketakutan, atau panik. Selain itu, beberapa keadaan perubatan seperti hipertiroidisme dan demam juga boleh menyebabkan badan berpeluh secara berlebihan.

Kes lain dengan berpeluh berlebihan yang berlaku tanpa pencetus. Keadaan ini disebut hyperhidrosis dan biasanya berlaku kerana penyakit tertentu.

Jenis Keadaan Berpeluh Berlebihan

Terdapat dua jenis peluh atau hiperhidrosis berlebihan, iaitu: hiperhidrosis fokus utama dan hiperhidrosis umum sekunder. Inilah penjelasannya:

Hiperhidrosis fokus utama

Seorang yang mempunyai keadaan hiperhidrosis fokus utama Anda akan mengalami peluh berlebihan di bahagian badan tertentu, seperti telapak tangan, telapak kaki, pangkal paha, ketiak, atau hanya kepala dan muka.

Bahagian badan yang terjejas biasanya simetris, misalnya jika telapak tangan kanan banyak berpeluh, telapak tangan kiri juga akan mengalami perkara yang sama. Berpeluh berlebihan jenis ini boleh disebabkan oleh masalah dengan fungsi sistem saraf.

Hiperhidrosis fokus utama Ia biasanya bermula pada masa remaja dan dewasa. Tetapi, jika anda berumur pertengahan atau lebih tua dan mengalami peluh berlebihan di satu bahagian badan, disarankan berjumpa doktor.

Hiperhidrosis umum sekunder

Berpeluh berlebihan jenis ini berlaku di semua bahagian badan dan biasanya berlaku pada waktu malam. Keadaan ini boleh disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti:

 • Gangguan tiroid
 • Tuberkulosis
 • Menopaus
 • Kegagalan jantung
 • strok
 • Kanser, seperti limfoma dan leukemia
 • penyakit Parkinson
 • Diabetes
 • kecederaan tulang belakang
 • Penyakit paru paru
 • Gangguan kegelisahan
 • Ketagihan alkohol

Kehamilan juga boleh membuat anda berpeluh berlebihan. Selain itu, ubat dan penggunaan suplemen tertentu juga dapat menjadi penyebab berkeringat berlebihan, seperti antibiotik, ubat untuk tekanan darah, ubat untuk mulut kering, dan ubat-ubatan yang digunakan untuk mengatasi masalah kesehatan mental.

Perkara yang perlu diberi perhatian daripada Berpeluh Berlebihan

Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya anda berpeluh berlebihan dan disertakan dengan yang berikut:

 • Jumlah peluh yang keluar meningkat atau menyebabkan kerengsaan kulit di ketiak dan ketiak gelap.
 • Bangun dengan tilam yang sangat basah pada waktu malam kerana peluh sejuk yang keluar dari badan.
 • Berpeluh berlebihan berlaku di satu bahagian badan, misalnya hanya di pangkal paha kanan.
 • Semua bahagian badan mengalami peluh berlebihan dan bukan hanya pada bahagian tertentu.
 • Sekiranya berpeluh berlebihan disertai dengan gejala insomnia, peningkatan dahaga, keletihan, batuk, atau kencing yang kerap.
 • Berpeluh berlebihan berlaku tanpa pencetus yang jelas dan berlangsung selama 6 bulan atau lebih.
 • Mula mengganggu aktiviti harian.
 • Disertai dengan penurunan berat badan, sakit dada, demam, degupan jantung yang cepat, sesak dada, atau sesak nafas.

Biasanya doktor akan melakukan beberapa ujian untuk mengetahui punca berpeluh berlebihan yang anda alami. Beberapa jenis ujian yang dapat dilakukan adalah pemeriksaan fizikal, ujian air kencing, ujian darah, dan ujian darah termoregulasi.

Cara Mengatasi Berpeluh Berlebihan

Pada dasarnya pengendalian berpeluh berlebihan dilakukan mengikut penyebabnya. Jadi, jika berpeluh berlebihan berlaku pada pesakit diabetes, rawatannya dilakukan dengan mengawal gula darah.

Selain itu, cara termudah untuk mengatasi peluh berlebihan adalah dengan menggunakan produk antiperspirant yang dijual bebas dalam pelbagai bentuk, seperti losyen, berguling, dan sembur.

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara di atas, ada cara lain untuk mengatasi peluh berlebihan mengikut penyebabnya, seperti:

1. Dadah

Memberi ubat antikolinergik dapat mengatasi peluh berlebihan yang berlaku secara keseluruhan. Walau bagaimanapun, kerana boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk sembelit dan pening ketika digunakan dalam jangka panjang, anda harus menggunakan ubat ini di bawah pengawasan doktor.

2. Suntikan Botox

Selain itu, jika berpeluh berlebihan hanya terjadi pada satu bahagian tubuh tertentu, doktor akan mencadangkan prosedur suntikan Botox yang bertujuan menghentikan aktiviti saraf yang mencetuskan peluh berlebihan.

3. Operasi

Beberapa keadaan perubatan boleh menyebabkan berpeluh berlebihan. Sekiranya anda mengalami peluh berlebihan secara umum dan disebabkan oleh gangguan tiroid, doktor anda biasanya akan melakukan pembedahan tiroid.

Cara lain adalah dengan melakukan pembedahan membuang kelenjar peluh atau memotong saraf di dada yang boleh mencetuskan peluh berlebihan.

Di samping itu, doktor juga boleh melakukannya iontoforesis, yang merupakan rawatan menggunakan rangsangan elektrik voltan rendah untuk menghentikan sementara fungsi kelenjar peluh.

Tidak semua peluh adalah tanda penyakit. Walau bagaimanapun, jika peluh yang keluar sangat banyak dan disertai dengan gejala lain, anda perlu waspada. Segera berjumpa doktor untuk mengetahui apakah penyebabnya agar rawatan yang sesuai dapat dijalankan.