Talasemia - Gejala, sebab dan rawatan

Talasemia adalah gangguan darah yang diturunkan dari orangtua. Kelainan ini menjadikan penghidap anemia atau kekurangan darah.

Kekurangan darah yang dialami oleh pesakit dengan talasemia akan menyebabkan keluhan keletihan, mengantuk, dan sesak nafas. Akibatnya, aktiviti penghidap talasemia akan terganggu.

Talasemia perlu diperhatikan, terutama talasemia berat (utama), kerana boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk kegagalan jantung, pertumbuhan terbantut, gangguan hati, dan bahkan kematian.

Gejala Talasemia

Pesakit talasemia akan mengalami anemia yang membuat penghidapnya merasa mudah letih dan lemah. Gejala ini biasanya muncul pada 2 tahun pertama kehidupan. Namun, bagi pesakit dengan talasemia ringan (minor), anemia mungkin tidak berlaku.

Masa munculnya gejala dan keparahan gejala yang dialami akan berbeza bagi setiap pesakit, sesuai dengan jenis talasemia yang dialami. Pada talasemia utama, penderita akan merasakan gejala anemia yang teruk. Keadaan ini boleh merosakkan organ malah boleh menyebabkan kematian.

Penyebab Talasemia

Talasemia disebabkan oleh gangguan genetik yang mempengaruhi pengeluaran sel darah merah. Gangguan genetik ini diwarisi dari ibu bapa, dan masih boleh diwarisi walaupun ibu bapa tidak mengalami simptom.

Diagnosis talasemia

Talasemia dapat dikenal pasti melalui gejala yang timbul, serta pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor. Doktor akan melakukan ujian darah untuk melihat kelainan sel darah merah dan gangguan genetik yang menyebabkan talasemia.

PeubatTalasemia

Talasemia adalah gangguan genetik yang berpanjangan, jadi rawatan perlu dilakukan seumur hidup. Pesakit dengan talasemia akan melalui pemindahan darah berulang untuk menambahkan sel darah yang kurang. Dalam kes talasemia yang teruk, doktor boleh mengesyorkan pesakit untuk melakukan pemindahan sumsum tulang.

Tetapi tidak semua orang dengan talasemia memerlukan pemindahan darah. Pesakit dengan talasemia minor hanya memerlukan pemeriksaan rutin dan pemindahan darah dalam keadaan tertentu, seperti setelah melahirkan atau pembedahan.

Komplikasi talasemia

Talasemia boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk gangguan pertumbuhan dan perkembangan, kerosakan tulang, dan penyakit jantung. Selain itu, rawatan talasemia dengan transfusi berisiko menyebabkan penumpukan zat besi di tubuh pesakit.