Jus Strawberry dan Manfaatnya untuk Kesihatan

Minum jus strawberi adalah salah satu cara untuk mendapatkan faedah strawberi. Seperti nutrien dalam buah, jus strawberi mengandung vitamin C, folat, kalium, magnesium, zat besi, antioksidan yang sangat baik untuk kesihatan.

Terdapat pelbagai manfaat jus strawberi untuk kesihatan, termasuk menjaga jantung, kulit, dan mata yang sihat, dan mengurangkan risiko terkena barah. Supaya faedahnya dapat optimum, gunakan jus strawberi yang bebas dari bahan pengawet, perasa, dan pemanis buatan.

Pelbagai Khasiat Jus Strawberry

Berikut adalah pelbagai faedah yang anda dapat dengan minum jus strawberi:

1. Menjaga kesihatan jantung

Pengambilan jus buah dan strawberi secara berkala dapat menjadikan jantung anda lebih sihat. Kebiasaan ini juga dapat menurunkan risiko terkena tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan radang saluran darah, yang dapat menyebabkan penyakit jantung dan strok. Manfaat ini diperoleh berkat kandungan antioksidan antosianin dan kalium dalam strawberi.

2. Mencegah penuaan awal kulit

Strawberry mengandungi vitamin C dan asid elagik yang baik untuk kesihatan kulit, terutama untuk mencegah penuaan dini. Kedua-dua bahan ini mampu melawan radikal bebas yang boleh merosakkan tisu kolagen. Sekiranya kolagen rosak, garis-garis halus akan muncul di kulit.

Sebagai petua tambahan, anda juga boleh menggunakan jus strawberi pada kulit wajah anda untuk mendapatkan faedah tambahan. Caranya, cukup masukkan sedikit jus strawberi ke permukaan wajah, diamkan selama 8-10 minit kemudian bilas dengan air.

3. Menguatkan sistem ketahanan badan

Mengonsumsi 150 gram strawberi dapat memenuhi keperluan vitamin C harian anda. Pemenuhan keperluan tubuh akan vitamin C akan menyokong kerja sistem imun.

Dengan kerap memakan strawberi, baik dalam bentuk buah dan jus, sistem ketahanan badan anda akan lebih kuat, jadi anda tidak mudah sakit dan cepat sembuh dari penyakit.

4. Mengurangkan keradangan

Selain meningkatkan daya tahan, jus strawberi juga mempunyai sifat anti-radang yang dapat mengurangkan berbagai keradangan di dalam badan, termasuk radang pada sendi dan keradangan lain akibat jangkitan atau alergi.

5. Mengurangkan risiko katarak

Minum jus strawberi dengan tekun dapat menjaga kesihatan mata anda, dan mengurangkan risiko degenerasi makula dan katarak. Manfaat ini diperoleh berkat kandungan vitamin C dalam strawberi. Vitamin C mampu melawan radikal bebas serta membentuk kolagen, yang merupakan sebatian yang membentuk struktur kornea mata.

6. Menurunkan risiko mendapat barah

Kandungan antioksidan yang terdapat dalam strawberi, seperti antosianin dan asid elagik, diyakini dapat meneutralkan atau melawan radikal bebas yang memicu barah.

Jus strawberi dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, anda harus minum jus strawberi buatan sendiri. Apabila anda membeli jus strawberi yang dibungkus, pilihlah yang 100% terbuat dari buah sebenar. Elakkan jus strawberi, yang tinggi gula dan mengandungi pengawet, perisa, atau warna buatan.