Punca Bengkak Bengkak dan Cara Mengatasinya

Buah pinggang yang bengkak, juga dikenali sebagai hidronephrosis, adalah keadaan di mana air kencing menumpuk di satu atau kedua buah pinggang. Keadaan ini boleh berlaku kerana air kencing tidak dapat mengalir ke pundi kencing.

Pada asasnya, buah pinggang berfungsi dengan menyaring sisa metabolik dan racun dari darah, kemudian membuangnya dengan sisa cecair badan dalam bentuk air kencing. Air kencing akan dialirkan melalui ureter ke pundi kencing yang kemudian ditampung sehingga anda membuang air kecil. Walau bagaimanapun, proses ini dapat terganggu jika terdapat penyumbatan pada saluran ureter. Penyumbatan ini menjadikan air kencing tidak dapat keluar atau bahkan naik ke buah pinggang. Sehingga buah pinggang menjadi penuh dengan air kencing dan akhirnya mengalami pembengkakan.

Pembengkakan buah pinggang biasanya boleh berlaku pada satu buah pinggang atau bahkan kedua-dua buah pinggang. Keadaan buah pinggang yang membengkak ini tidak hanya berlaku pada orang dewasa, tetapi juga bayi. Pada bayi, keadaan ini bahkan dapat dilihat sebelum bayi dilahirkan melalui pemeriksaan ultrasound.

Ginjal yang bengkak tidak selalu menunjukkan gejala. Gejala yang mungkin muncul pada orang dengan hidronephrosis ringan adalah peningkatan keinginan untuk membuang air kecil dan kerap membuang air kecil. Sekiranya keadaan ini dibiarkan, gejala akan bertambah buruk, malah boleh disertai dengan air kencing yang tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya, aliran air kencing yang lemah, muntah, mual, demam, sakit di bahagian belakang, pelvis atau perut, sakit ketika membuang air kecil, dan darah dalam air kencing.

Kenali Punca Buah Pinggang Bengkak

Penyebab buah pinggang yang bengkak boleh berbeza bagi setiap orang dan usia. Contohnya, buah pinggang yang bengkak yang berlaku pada orang dewasa umumnya disebabkan oleh batu karang. Batu yang terbentuk di ginjal boleh bersamaan dengan air kencing dan menyekat ureter. Selain itu, buah pinggang yang bengkak pada orang dewasa juga boleh disebabkan oleh keadaan tertentu, seperti pembesaran prostat jinak (Hiperplasia prostat jinak / BPH), penyempitan ureter, jangkitan atau barah pada sistem kencing, kehamilan, dan kerosakan pada saraf yang mengawal fungsi pundi kencing.

Sementara itu, ginjal bengkak yang berlaku pada bayi yang belum lahir, hingga kini penyebabnya masih belum diketahui. Namun, disyaki bahawa pada akhir kehamilan, bayi menghasilkan lebih banyak air kencing yang menyebabkan buah pinggang menjadi bengkak. Selain itu, ginjal yang bengkak pada bayi juga dapat disebabkan oleh refluks vesicoureteral, suatu keadaan di mana injap yang mengawal aliran air kencing dari ureter ke pundi kencing tidak berfungsi. Keadaan ini juga boleh menyebabkan air kencing mengalir kembali ke buah pinggang.

Ketahui Cara Mengatasi Bengkak Bengkak

Rawatan untuk buah pinggang yang bengkak umumnya berbeza bagi setiap orang. Ini bergantung pada usia, keparahan, dan penyebab buah pinggang yang membengkak. Untuk menentukan penyebab ginjal bengkak, diperlukan pemeriksaan fizikal oleh doktor serta pemeriksaan sokongan lain seperti analisis air kencing, ujian darah untuk menilai fungsi ginjal, ultrasound ginjal, atau sinar-X khas saluran kencing yang disebut cystourethrography.

Pada orang dewasa yang mengalami pembengkakan ginjal yang teruk, prosedur kateterisasi urin sering diperlukan sebagai rawatan awal. Prosedur ini dilakukan untuk membuang air kencing di ginjal, untuk mengelakkan kerosakan ginjal lebih lanjut. Bukan hanya itu, prosedur kateterisasi urin juga dapat mengurangkan kesakitan yang berlaku akibat pembengkakan buah pinggang.

Setelah prosedur kateterisasi urin dilakukan, doktor akan merawat penyebab ginjal bengkak berdasarkan penyebabnya, seperti:

  • Memasang tiub kecil (stent) pada pesakit dengan penyempitan ureter.
  • Lakukan pembedahan pembuangan batu pada pesakit dengan penyakit batu ginjal.
  • Lakukan pembedahan pembuangan prostat pada pesakit dengan pembengkakan prostat.
  • Memberi rawatan radioterapi atau kemoterapi untuk pesakit barah di saluran kencing.
  • Berikan antibiotik untuk mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing kerana air kencing sukar dilalui.

Bengkak ginjal yang berlaku akibat kehamilan, biasanya tidak memerlukan rawatan khas, kerana keadaan ini akan bertambah baik dalam beberapa minggu setelah melahirkan.

Semasa bayi, keadaan ini biasanya bertambah baik ketika bayi meningkat usia. Walau bagaimanapun, ginjal yang bengkak pada bayi masih perlu mendapatkan pemeriksaan lengkap dan pemantauan berkala dari doktor. Langkah pembedahan boleh menjadi pilihan sekiranya buah pinggang yang bengkak pada bayi disebabkan oleh kelainan kongenital pada saluran kencing.

Buah pinggang yang bengkak adalah keadaan berbahaya bagi kesihatan badan. Oleh itu, jaga ginjal anda dengan menjalani gaya hidup sihat, menjaga tekanan darah dalam batas normal, berhenti merokok, mengelakkan pengambilan alkohol, memenuhi pengambilan cairan, memakan makanan sihat, dan menjaga berat badan yang ideal. Sekiranya anda mengalami gejala yang berkaitan dengan penyakit buah pinggang, segera berjumpa doktor.