Adakah selamat untuk bayi tidur di sisinya?

Waktu tidur yang panjang menjadikan bayi cenderung tidur dalam pelbagai posisi, salah satunya adalah posisi sisi. Namun, tahukah anda bahawa posisi tidur sebelah bayi tidak baik? Untuk mengetahui lebih banyak mengenai sebabnya, mari kita lihat perbincangan ketika bayi tidur, dia sering mengubah posisi tidurnya, bermula dari punggung, perutnya, hingga ke sisinya. dalam artikel berikut.

Bayi akan menghabiskan sebahagian besar masa mereka untuk tidur. Bayi berumur 4-7 bulan, malah memerlukan 12-14 jam tidur sehari. Tempoh masa bayi tidur membuatnya sering mengubah posisi tidurnya, bermula dari punggung, perutnya, hingga ke sisinya.

Adakah selamat untuk bayi tidur di sisinya?

Satu kajian menyatakan bahawa terdapat hubungan antara posisi tidur bayi dengan risiko kematian bayi di tempat tidur. Kedudukan bayi tidur di sisi atau di perutnya adalah kedudukan yang tidak digalakkan.

Bayi yang tidur di sebelah mereka sering tidur di perutnya, jadi bayi berisiko mengalami kesukaran bernafas. Ini kerana ketika tidur di sebelah atau perut anda, saluran udara dapat menyempit atau tersumbat. Kesannya, bayi dapat mengalami kekurangan oksigen kerana sukar bernafas.

Jalan udara yang tersumbat juga dapat meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS). Untuk mengurangkan risiko masalah kesihatan yang membawa maut, bayi yang sihat harus selalu tidur di punggungnya.

Apakah Kedudukan Tidur yang Baik untuk Bayi?

Kedudukan tidur terbaik untuk bayi adalah posisi terlentang. Oleh itu, anda perlu memastikan si kecil sentiasa tidur di punggungnya sehingga dia berumur 1 tahun. Kedudukan tidur terlentang terbukti dapat mengurangkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba hingga 50 peratus.

Terutama untuk bayi yang baru lahir hingga usia 6 bulan, anda perlu mengawasinya dengan lebih dekat sehingga mereka tidak berguling ke sisi atau perut mereka. Elakkan menggunakan tilam yang terlalu lembut kerana bayi akan lebih mudah bergerak. Memeluk bayi di bawah usia 3 bulan dengan ketat (tetapi tidak terlalu ketat) juga dapat mengelakkan bayi tidur di sisi mereka.

Selain tidur di punggung, perhatikan juga perkara berikut untuk mengelakkan risiko SIDS:

 • Jangan berkongsi katil dengan bayi

  Di samping itu, satu kajian menyatakan bahawa bayi yang tidur di tempat tidur yang sama dengan ibu bapa mereka lebih kerap bangun daripada bayi yang tidur sendirian. Oleh itu, cubalah si kecil tidur di katil bayi khas.

 • Jangan letakkan anak patung atau mainan

  Jauhkan boneka, mainan, selimut tebal, atau benda lain yang boleh jatuh dan menyekat saluran udara bayi semasa tidur. Sebenarnya, penggunaan bumper atau alas untuk melindungi sisi katil bayi tidak digalakkan.

 • Sentiasa menjaga suhu di sekitar bilik

  Pastikan bayi anda hangat ketika dia tidur. Suhu bilik yang hangat cenderung menjadikan bayi tidur lebih nyenyak. Pakai kemeja lengan pendek dan seluar panjang kecil anda yang menutupi kaki, tetapi elakkan menggunakan selimut atau pakaian tebal.

  Sekiranya anda menggunakan penghawa dingin, cubalah memastikan suhu bilik tidak terlalu sejuk untuk mengelakkan si kecil anda menjadi sejuk (hipotermia).

Sekiranya si kecil tidur secara tidak sengaja di sebelah atau perutnya, segera pusingkan badannya ke belakang. Sebilangan ibu bapa mungkin membiarkan bayi mereka tidur di sisi mereka kerana bimbang bayi itu akan mempunyai bentuk kepala yang rata. Walau bagaimanapun, ini dapat dielakkan dengan membiakmasa perut (terdedah) semasa bayi terjaga pada waktu siang.