Untuk Apa Keperluan Bayi Imunisasi BCG?

Imunisasi BCG adalah salah satu imunisasi yang mana mesti diberikan kepada bayi. Imunisasi ini mempunyai fungsi penting untuk mencegah tuberkulosis atau TB, yang kini lebih dikenali sebagai TB.

BCG bermaksud Bacillus Calmette-Guerin. Vaksin BCG di Indonesia umumnya diberikan kepada bayi baru lahir atau ketika bayi berusia 1 bulan. Sekiranya ditangguhkan, vaksin BCG diberikan selewat-lewatnya ketika bayi berusia 2−3 bulan.

Imunisasi BCG untuk Mencegah Tuberkulosis

Imunisasi BCG dibuat dari bakteria Tuberkulosis yang dilemahkan sehingga tidak akan menyebabkan penerima vaksin menderita tuberkulosis atau TB. Bakteria yang digunakan untuk menghasilkan vaksin BCG biasanya Mycobacterium bovis.

Pemberian vaksin BCG akan mencetuskan sistem imun untuk menghasilkan sel penghasil antibodi untuk melindungi tubuh daripada bakteria tuberkulosis. Imunisasi BCG memainkan peranan penting dalam mencegah tuberkulosis yang teruk, termasuk meningitis TB pada kanak-kanak.

Tuberkulosis tidak hanya berisiko menyebabkan jangkitan paru-paru, tetapi juga dapat menyerang bahagian tubuh yang lain, seperti sendi, tulang, membran otak (meninges), kulit, kelenjar getah bening, dan ginjal.

Tuberkulosis adalah penyakit berbahaya dan mudah disebarkan melalui percikan air liur (titisan). Apabila pesakit TB batuk atau bersin, kuman yang menyebabkan TB merebak dan menjangkiti orang lain yang menyedut titisan.

Walaupun hampir sama dengan cara selesema atau selesema, tuberkulosis biasanya memerlukan masa hubungan yang lebih lama sebelum seseorang dapat dijangkiti.

Oleh itu, ahli keluarga yang tinggal di rumah yang sama dengan penghidap TB mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk dijangkiti penyakit TB, terutama jika pesakit tidak menerima rawatan TB atau tidak menyelesaikan rawatan.

Risiko Ekesan sampinganImunisasi BCG

Setelah bayi mendapat imunisasi BCG, tidak perlu panik jika lepuh muncul di tempat suntikan. Tidak jarang, luka terasa sakit dan lebam selama beberapa hari.

Setelah 2–6 minggu, titik suntikan boleh diperbesar hingga hampir 1 cm dan mengeras, meninggalkan bekas luka kecil. Sebilangan bayi mungkin mengalami parut yang lebih parah, tetapi biasanya sembuh setelah beberapa minggu. Parut ini dipanggil parut BCG.

Walaupun sangat jarang berlaku, kadang-kadang vaksin BCG boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, iaitu reaksi anafilaksis. Untuk mengetahui dan mencegah kesan sampingan vaksin yang berbahaya, proses vaksinasi mesti dilakukan oleh doktor atau pegawai perubatan terlatih.

Perkara itu Perlu Perhatikan Sebelum Imunisasi BCG

Dos imunisasi BCG adalah 0.05 ml untuk bayi di bawah umur satu tahun. Secara amnya, suntikan imunisasi BCG dilakukan di bahagian atas lengan. Lengan tidak boleh diberi imunisasi lain, sekurang-kurangnya 3 bulan.

Walaupun diklasifikasikan sebagai imunisasi wajib, ada beberapa keadaan bayi yang membuat imunisasi BCG perlu ditunda, seperti:

  • Demam
  • jangkitan kulit
  • Mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya kerana jangkitan HIV yang tidak dirawat atau kesan sampingan ubat, seperti ubat imunosupresan
  • Sejarah alergi atau reaksi anafilaksis terhadap imunisasi BCG.
  • Pernah menghidap tuberkulosis atau tinggal di rumah yang sama dengan pesakit tuberkulosis yang tidak mendapat rawatan

Imunisasi BCG adalah langkah penting untuk melindungi kesihatan kanak-kanak dari batuk kering. Namun, pastikan bayi dalam keadaan sihat sebelum mendapat vaksin BCG, ya.

Sekiranya anda ingin memastikan sama ada anak anda boleh mendapat vaksin BCG atau tidak, anda boleh berjumpa doktor. Doktor juga boleh mengesyorkan jadual terbaik untuk si kecil anda untuk imunisasi BCG.